Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Na pewno dużo zależy od regionu, wielkości miasta, ale też od zamawiającego, jeden będzie marudził, a inny weźmie z pocałowaniem ręki
icon_wink.gif

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Ja też kieruję się cenami w naszej cukierni i biorę zawsze trochę mniej.
Co prawda mam problem przy wycenie np. tak jak ostatnio formuła 1.
Bo u nas w cukierni takie rzeczy wyceniają indywidualnie a wiadomo oni mogą zrobić np. 2 kilo a mi wyjdzie 3 kilo.
Wtenczas liczę orientacyjnie cenę produktów i mnoże to razy 2.
Chociaż jak klienta jest zadowolona tak jak przy formule to zapłaciła więcej niż się umówiłyśmy.
Więc zależy to od rejonu, czy są w pobliżu dobre cukiernie i od klienta, jeden chce super tort za 50 zł. a drugi wie ile to czasu zajmuje i zapłaci uczciwie.
A my musimy też się szanować , nie można zawalać nocek za 20zł.
Sorry , że się tak rozpisałam, ale właśnie jestem po rozmowie z klientką typu super tort w niskiej cenie,
ale przecież nie zrobię jej tortu 4 kilo za 60zł, chyba ze sam biszkopt, normalnie aż mnie................

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Dziewczyny ale nie ma co porównywać naszych tortów do totrów z cukierni....nasze torty są wysokiej jakości z naturalnych produktów. Jak klient kręci nosem to niech kupi tani tort ze smietany z proszku oraz biszkoptu z proszku ! życzymy smacznego
icon_smile.gif

Niestety ale na wykonanie bogatego tortu trzeba liczyc z materiałami ok 50zł + doliczamy ile weżmiemy za robocizne w zależności od ilości ozdób i trudności wykonania...ja nie licze od kg poniewaz dla mnie to małe oszustwo
icon_smile.gif

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
Ja daję 1 kostkę masła, szklankę pudru i 1 łyżkę mleka, to ma taki spory tort wystarcza, odpowiednio zwiększam/zmniejszam proporcję w zależności od formatu tortu.

edit - oczywiście wszystko ucieramy na gładko ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
U mnie też to nie działało
icon_frown.gif
Taka "przygoda" spotkała mnie już niejednokrotnie właśnie z czerwonym barwnikiem i fioletowym
icon_frown.gif
Albo to zbieg okoliczności, albo w moich proszkowych barwnikach coś takiego jest w składzie, co powoduje kruszenie masy.

joka

Member
Sie 9, 2011
96
0
0
U mnie było ostatnio podobnie jak robiłam sowę ,ale do dałam odrobinkę wody i podsypałam mąką ziemniaczaną, zagniotłam i nawet się połączyło tak że mogłam dalej wałkować i wycinać piórka.

anmatorka

Member
Sie 13, 2013
137
0
0
joka @ 2 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1532191U mnie było ostatnio podobnie jak robiłam sowę ,ale do dałam odrobinkę wody i podsypałam mąką ziemniaczaną, zagniotłam i nawet się połączyło tak że mogłam dalej wałkować i wycinać piórka.
Ja też mogłabym z tej mojej zepsutej masy wycinać niewielkie elementy, ale o obłożeniu nią tortu nie było mowy
icon_frown.gif
Musiałam zrobić jeszcze jedną, barwnika dałam do środka bardzo mało i po obłożeniu, malowałam tort.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
mysz @ 2 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1532192Czekam na starego, ręka mnie tak już boli w nadgarstku że nic nie zrobię.
Rozpuść trochę barwnika w wodzie dosłownie kropla dwie lub w spirytusie i po około 15 minutach dodaj do masy, zagnieć, zostaw na 30 minut do 1h i znowu , zobaczysz ,że kolor będzie coraz bardziej intensywny, dlatego warto czasami robić te ciemne kolory z 2-3 dni wcześniej.
Co prawda , mi też , nie zawsze czerwony wychodzi, więc albo kupuję gotową albo jak darady zabarwiam trochę a resztę maluję sprajem w kolorze już na torcie.
Powodzenia.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy