Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

marioletta

Member
Lis 2, 2012
332
0
0
miu-miu @ 21 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1535034Dziewczyny jak wezme forme tortownice o srednicy 30 cm , 28 cm i no wlasnie albo 26 albo 24 to bedzie ok?czy za mały rozstaw? no i na szczycie ma byc ten aparat 3D tez z tortu chociaż nie wiem czy nie lepiej z ciasta ryzowego, ale nigdy go nie robiałam i sama nie wiem....jak myslicie nie bedzie za ciezko z tym aparatem z tortu???
gruebel_2.gif
aha i tez mysle jaką wysokość robicie tak przeciętnie żeby tort był proporcjonalny i ładny?
30-28 ? za mała różnica, dojdzie masa i nie będzie w ogóle uskoku,jak 30 to 24,
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Judyta050 @ 22 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1535092Minimum 5 cm róznicy musi być chyba że zamierzasz robić falbany
icon_smile.gif
im wyższę tym ładniej to wygląda;) a aparat spróbuj zrobić z ryżu

http://pl.pinterest.com/search/pins/?q=wedding%20cake
Dzięki za odpowiedź
cvety.gif
Planuje robić z 30, 25 i 20 chyba starczy na 60 osób??? Trochę się obawiam że za mało.. nie chciałabym usłyszeć że zabrakło tortu...
icon_sad.gif
Poczytałam wszędzie i róznie ludzie pisza...jedni że za mało, inni że starczy a w cukierni robią na 60 osób z blatów 35/30/16... tylko ja 35 nie posiadam
icon_frown.gif
Zerknęłam na te torty w "calach" - fajna ściąga
icon_smile.gif
dzięki bardzo


A macie może przepis na placek ryżowy? i czym się go smaruje przed obłożeniem masą? nie mam doswiadczenia w kwestii placków ryżowych, na pewno spróbuję wcześniej go zrobić.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
miu-miu @ 22 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1535109Dzięki za odpowiedź
cvety.gif
Planuje robić z 30, 25 i 20 chyba starczy na 60 osób??? Trochę się obawiam że za mało.. nie chciałabym usłyszeć że zabrakło tortu...
icon_sad.gif
Poczytałam wszędzie i róznie ludzie pisza...jedni że za mało, inni że starczy a w cukierni robią na 60 osób z blatów 35/30/16... tylko ja 35 nie posiadam
icon_frown.gif
Zerknęłam na te torty w "calach" - fajna ściąga
icon_smile.gif
dzięki bardzo


A macie może przepis na placek ryżowy? i czym się go smaruje przed obłożeniem masą? nie mam doswiadczenia w kwestii placków ryżowych, na pewno spróbuję wcześniej go zrobić.
pewnie ze z tych wymiarów starczy normalnie z 30 masz ok30 porcji nastęnie ok 25 porcji wiec ostatnie zrobilabym 18cm a co do placka to nie pomoge bo sama nie mialam okazji go wykonać
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Dołączę do trwającej dyskusji. Uskok mniejszy niż 4-5 cm brzydko wygląda. A jęśli chodzi o cenę, to widzę, że ja za mało się cenię. Za poniższy chrzcinowy na 30 osób ( 4,8kg) wzięłam 200 zł.
 

Załączniki

  • 20140719_113039.jpg
    20140719_113039.jpg
    392.7 KB · Wyświetleń: 0

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Gdzieś podpatrzyłam że w przypadku piętrowych tortów daje się przez środek jeden długi wspornik....czy dla takiego 3 piętrowca dawac jeden w srodek zeby złączył piętra czy wystarcza wsporniki na poszczególnych piętrach i podkładki sklejone z piętrami - najbardziej chodzi mi o transport takiego tortu czy piętra się nie rozjadą podczas drgan itp
denknach.gif
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
miu-miu @ 23 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1535237Gdzieś podpatrzyłam że w przypadku piętrowych tortów daje się przez środek jeden długi wspornik....czy dla takiego 3 piętrowca dawac jeden w srodek zeby złączył piętra czy wystarcza wsporniki na poszczególnych piętrach i podkładki sklejone z piętrami - najbardziej chodzi mi o transport takiego tortu czy piętra się nie rozjadą podczas drgan itp
denknach.gif
Nie powinnaś mieć problemu z transportem nie dając wspornika przez środek. Oczywiście wszystko zależy od jakości dróg i odległości. Dla przykładu pokażę tort który wiozłam 10 km w tym 2x przejeżdżałam przejazd kolejowy i do tego był przesunięty względem środka... tort oczywiście a nie przejazd . Dojechał w całości. A to ten tort

osiemnastka...jpg


A teraz ostatni tort. Klientka prosiła aby był sprośny ale żeby nie było nic widać . No to zrobiłam to....

jacuzzi.jpg
 

Załączniki

  • osiemnastka...jpg
    osiemnastka...jpg
    114.1 KB · Wyświetleń: 0
  • jacuzzi.jpg
    jacuzzi.jpg
    146.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Vanilka

Member
Sie 9, 2010
546
0
0
Na 60 osób ja robię tort ważący ok. 7-8kg. Składa się wtedy z rozmiarów 18 - 24 - 29. Każde piętro jest dwa razy przełożone. Jeżeli chodzi o składanie to w dolne piętro wbijam patyczki do chińszczyzny, jeden w środek i cztery na zewnątrz, do tego dokładam jeszcze patyczki szaszłykowe, te grubsze, pomiędzy tymi chińskimi i bardziej przesunięte na środek, też cztery sztuki, także w sumie w dolnym piętrze mam 9 patyczków, może to i dużo, ale mam pewność, że mi tort nie siądzie. Następnie smaruję wierzch tortu masą maślaną i na to nakładam kolejne piętro. Tu wbijam w środek jeden chiński i na zewnątrz cztery grubsze szaszłykowe, znowu masa maślana i kolejne piętro. Piętra są na podkładkach tych cienkich złotych, jeszcze się na nich nie zawiodłam. Najdalej wiozłam tort ok. 60km z tym, że okropnie pobłądziliśmy i w sumie jechałam z czteropiętrowym tortem na kolanach jakieś dwie godziny w lipcu w upale. Klima chodziła na ful, ja osłaniałam tort przed słońcem, ale dowiozłam w całości, nic nie klapło ani się nie rozjechało.
Jeżeli będę mogła jeszcze w czymś pomóc proszę pytać i uzbroić się w cierpliwość, ponieważ z powodu braku czasu nie zaglądam tu za często
cheers.gif


Bumelka super tort ten sprośny
arsch.gif
a tym z filmami zachwycam się od dawna
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Vanilka @ 24 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1535360Na 60 osób ja robię tort ważący ok. 7-8kg. Składa się wtedy z rozmiarów 18 - 24 - 29. Każde piętro jest dwa razy przełożone. Jeżeli chodzi o składanie to w dolne piętro wbijam patyczki do chińszczyzny, jeden w środek i cztery na zewnątrz, do tego dokładam jeszcze patyczki szaszłykowe, te grubsze, pomiędzy tymi chińskimi i bardziej przesunięte na środek, też cztery sztuki, także w sumie w dolnym piętrze mam 9 patyczków, może to i dużo, ale mam pewność, że mi tort nie siądzie. Następnie smaruję wierzch tortu masą maślaną i na to nakładam kolejne piętro. Tu wbijam w środek jeden chiński i na zewnątrz cztery grubsze szaszłykowe, znowu masa maślana i kolejne piętro. Piętra są na podkładkach tych cienkich złotych, jeszcze się na nich nie zawiodłam. Najdalej wiozłam tort ok. 60km z tym, że okropnie pobłądziliśmy i w sumie jechałam z czteropiętrowym tortem na kolanach jakieś dwie godziny w lipcu w upale. Klima chodziła na ful, ja osłaniałam tort przed słońcem, ale dowiozłam w całości, nic nie klapło ani się nie rozjechało.
Jeżeli będę mogła jeszcze w czymś pomóc proszę pytać i uzbroić się w cierpliwość, ponieważ z powodu braku czasu nie zaglądam tu za często
cheers.gif


Bumelka super tort ten sprośny
arsch.gif
a tym z filmami zachwycam się od dawna
icon_biggrin.gif
Bardzo mi pomogłaś dziękuję, teraz napewno sobie poradzę ze składaniem tego tortu
bussi.gif
cvety.gif
Twoje torty Vanilko...
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Bumelko Tobie również bardzo dziękuje
bussi.gif
teraz nie będę się tak obawiać transportu
icon_smile.gif
Tort filmowy......REWELACJA!!! szacun
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
A te klatki filmowe malowałaś czy wycinałas z masy???

A jak przenosicie np. konkretny obrazek na masę cukrowa?
Ja do tej pory miałam okazję robić wycinankę z masy cukrowej i ją ze sobą sklejać, jednak teraz potrzebuję jakiej innej metody na transfer...icingu nigdy nie stosowałam...nawet nie wiem czy mam przepis....
gruebel_2.gif

Jak najszybciej przetransferować/przekalkować obrazek który zawiera np. małe detale? Chodzi mi o sam zarys obrazka, potem planowałam malować na torcie... Widzialam na allegro takie pędzle wodne do malowania czy ktoś z nich może korzysta???Zastanawiam się czy maluje sie nimi lepiej niz pędzelkiem zwykłym
gruebel_2.gif



Ponawiam też pytanie o ten placek ryżowy ewentualnie z czego lepicie takie większe figurki?u mnie ma być ten aparat fot...wielkości rzeczywistej więc robienie go z samej masy jakos mnie nie przekonuje... chciałabym go przygotować możliwie wcześniej niż sam tort więc też nie chce robic małego tortu 3D...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
goma @ 24 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1535364W sprawie przenoszenie obrazka nie pomogę, ale Bumelka jakiś czas temu podawała taki przepis na placek ryżowy
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=3...wy&st=13120
Trzeci post na stronie
icon_smile.gif

Pozdrawiam
Dziękuje
cvety.gif

A tynkujemy placek ryżowy czym? lukrem? coś czytałam że można czekoladą ale taką zwykłą rozpuszczam i polewam? i wystarczy?czy chodzi o czekoladę plastyczna? Aha. Jaką datę przydatności ma taki placek ryżowy?tzn ile max najwcześniej moge zrobic figure z użyciem takiego placka?

Kochane Jesteście, że tak mi pomagacie
icon_smile.gif
)) BARDZO, BARDZO WAM WSZYSTKIM DZIĘKUJĘ
bussi.gif
Jak już pisałam to mój pierwszy tort ślubny i stres mnie zżera
pinggrins.gif
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
miu-miu jeśli chodzi o klatki filmowe to tort był obłożony na biało i naklejałam czarne paski na dole i na górze wcześniej w nich wycinając małe prostokąty aby była perforacja. Później paski pionowe czarne, no i wyszła klisza. Z tym wycinaniem było trochę zabawy
Jeśli zaś chodzi o obrazki to najpierw drukuję to co potrzebuję w odpowiednim rozmiarze , później wycinam elementy z tego obrazka i dokładając do lukru wycinam skalpelem dany element. Od razu przenoszę na tort. Zaczynem od jakiegoś dużego elementu aby mieć jakieś odniesienie. Czasem robię też przykładając obrazek do tortu kilka znaczków igłą. Wszystko po to aby w miarę dokładnie odwzorować obrazek. Jeśli chodzi o małe elementy to pomagam sobie pęsetką lub igłą ( nakłuwam taki element gdzieś z boku i łatwo go wtedy przenieś w odpowiednie miejsce) Reasumując . Dla mnie to najbardziej pracochłonne zajęcie, oczywiście jeśli jest dużo drobnych elementów.
Jeśli chcesz sam zarys obrazka to bardzo dobrze sprawdza się czekolada. Kładziesz pod folię obrazek i robisz na foli ( lekko natłuszczonej) kontury z czekolady. Jak zastygnie przenosisz na tort odwracając czekoladowy kontur. Bardzo delikatnie dociskasz do podłoża i zdejmujesz folię. Potrzebna jest wprawna ręka bo kontury nie jest łatwo zrobić jeśli się to robi rzadko. Wnętrze już później możesz pomalować jeśli chcesz. Radzę jednak spróbować zanim podejmiesz decyzję.
Co to jeszcze pytałaś??? Aaaa....placek ryżowy. Ile można go przechowywać to nie wiem, ale jest tam tylko masło,pianki i ryż więc chyba w lodówce może trochę postać. Nierówności możesz pozatykać lukrem królewskim lub plastycznym z dodatkiem planty( łatwiej się go wtedy wciska w te dziurki ) Na to normalny tynk i jak zastygnie to lukier plastyczny. Ufff .... ale się rozpisałam

A teraz dziękuję jeszcze dziewczyny za słowa uznania. Miło że komuś podoba się to co robię, bo ja w stosunku do siebie jestem bardzo krytyczna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
bumelka @ 24 Jul 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1535395miu-miu jeśli chodzi o klatki filmowe to tort był obłożony na biało i naklejałam czarne paski na dole i na górze wcześniej w nich wycinając małe prostokąty aby była perforacja. Później paski pionowe czarne, no i wyszła klisza. Z tym wycinaniem było trochę zabawy
Jeśli zaś chodzi o obrazki to najpierw drukuję to co potrzebuję w odpowiednim rozmiarze , później wycinam elementy z tego obrazka i dokładając do lukru wycinam skalpelem dany element. Od razu przenoszę na tort. Zaczynem od jakiegoś dużego elementu aby mieć jakieś odniesienie. Czasem robię też przykładając obrazek do tortu kilka znaczków igłą. Wszystko po to aby w miarę dokładnie odwzorować obrazek. Jeśli chodzi o małe elementy to pomagam sobie pęsetką lub igłą ( nakłuwam taki element gdzieś z boku i łatwo go wtedy przenieś w odpowiednie miejsce) Reasumując . Dla mnie to najbardziej pracochłonne zajęcie, oczywiście jeśli jest dużo drobnych elementów.
Jeśli chcesz sam zarys obrazka to bardzo dobrze sprawdza się czekolada. Kładziesz pod folię obrazek i robisz na foli ( lekko natłuszczonej) kontury z czekolady. Jak zastygnie przenosisz na tort odwracając czekoladowy kontur. Bardzo delikatnie dociskasz do podłoża i zdejmujesz folię. Potrzebna jest wprawna ręka bo kontury nie jest łatwo zrobić jeśli się to robi rzadko. Wnętrze już później możesz pomalować jeśli chcesz. Radzę jednak spróbować zanim podejmiesz decyzję.
Co to jeszcze pytałaś??? Aaaa....placek ryżowy. Ile można go przechowywać to nie wiem, ale jest tam tylko masło,pianki i ryż więc chyba w lodówce może trochę postać. Nierówności możesz pozatykać lukrem królewskim lub plastycznym z dodatkiem planty( łatwiej się go wtedy wciska w te dziurki ) Na to normalny tynk i jak zastygnie to lukier plastyczny. Ufff .... ale się rozpisałam

A teraz dziękuję jeszcze dziewczyny za słowa uznania. Miło że komuś podoba się to co robię, bo ja w stosunku do siebie jestem bardzo krytyczna.
Bumelko!
bussi.gif

Podoba? Ja to Waszymi tortami jestem zachwycona! Mam cicha nadzieję, że kiedyś ja też będę takie piękne torty robić!
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Bumelko co tort to ładniejszy widać postępy;)
miu-miu jeszcze kilka dziewczyn się ostało a reszta gdzieś uciekła
icon_smile.gif

Vanilko jak zwykle piękne torty ,dopracowane i wygłaskane:)

wklejam kilka moich z ostatnich dni:
 

Załączniki

  • DSCN8730.JPG
    DSCN8730.JPG
    26.9 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8751.JPG
    DSCN8751.JPG
    45.3 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8774.JPG
    DSCN8774.JPG
    33.2 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8765.JPG
    DSCN8765.JPG
    31.7 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8767.JPG
    DSCN8767.JPG
    30 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN8778.JPG
    DSCN8778.JPG
    34.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy