kiniaaa @ 22 Sep 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1542631Tutaj masz całość fajnie pokazaną![]()
https://www.facebook.com/MG.SugarCake/photo...&permPage=1Dzieki Kochana jestes WIELKA![]()
Judyta050 @ 29 Sep 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1543336Dziękuje dziewczynyKajastama sam biszkopt ma ok 10 cm jeżeli chodzi o małą formę 18cm , sama nie wiem ile dokładnie mają moje torty napewno nie mniej niż 12cm ...kolejnym razem zmierzę
To w jakiej formie wypiekasz tak wysokie biszkopty? Z tych standardowych to max 7 cm wychdzą a bardzo mi sie podobaja takie wysokiea ile czesci z tego wycinasz biszkopta? Dziękuję za odpowiedzi
![]()
dziunia @ 29 Sep 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1543381Zanim Judyta odpowie, to się wtrącęPiekę najczęściej biszkopt z 8 jajek w tortownicy 26 cm, zawsze wychodzi wysoki na min. 12 cm. Tortownica oczywiście jest niższa, ale wystarczy wyłożyć jej boki (uprzednio nasmarowane masłem) odpowiednio szerokimi paskami papieru do pieczenia, dno też wykładam papierem, wtedy biszkopt może spokojnie rosnąć i nie wyleje się poza formę. Można też kupić w Tesco bardzo wysokie tortownice, ale mają raczej niedużą średnicę.
No to muszę spróbowaćdziękuję za podpowiedzi, a możesz zdradzić z jakiego prrzepisu tak wysoki biszkopt Ci wychodzi? Bo ja chyba już większość przepisów wypróbowałam i ciągle szukam tego jedynego
![]()
dziunia @ 29 Sep 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1543420Od dłuższego już czasu piekę biszkopt wyłącznie wg przepisu od Dorotus: http://www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-z-bita-smietana Taki z 8 jajek piekę dłużej niż ten w przepisie, bo ok. 40 do 50 minut (zawsze sprawdzam patyczkiem po 40 minutach) w 170 stopniach i robię te wszystkie czary maryze zrzucaniem po upieczeniu, wtedy faktycznie opada równomiernie i zawsze jest równy jak stół. Przerobiłam już wiele przepisów i zawsze było coś nie tak, odkąd wypróbowałam ten, to już nie szukam innego![]()
Dokładnie, ten biszkopt powala na kolana. Pomijając fakt nieopadania jest rewelacyjny w smaku - puszysty, sprężysty i nie za suchy. Sprawdza się zawsze, w każdej formie, nawet w misce![]()
Dobry i fajnie rosnący jest tez ten http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/t...wy/przepis.html, tylko trochę dłużej się go robi.
kajastama @ 30 Sep 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1543485dziunia ja też ostatnio znalazłam ten przepis i z niego piękę, choć mi tak wysoki nie wychdzi, lekko ponad formę z 8 jaj, a jak pieczesz z temoobiegiem czy góra-dół? Ma to wogóle jakieś znaczenie?Jak najbardziej ma znaczenie, termoobieg z biszkoptem się nie polubią, biszkopt powinien wyrastać w spokoju i powoli, a przy termoobiegu nie ma na to szans. Nawet jest taka szkoła, gdzie temperaturę podwyższa się stopniowo co 15 minut zaczynając od 160 stopni, przez 170 do 180. Kiedyś też tak robiłam z biszkoptem i nadal stosuję tę metodę przy ciastach ucieranych na proszku, rosną bardziej równomiernie i są lepiej wypieczone. A biszkopt piekę z górną i dolną grzałką na średnim poziomie piekarnika.
Elzunia @ 30 Sep 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1543506Dziewczyny w przepisie na biszkopt z kwestii Smaku jest 320g(!) cukru na 6 jajek. Mnie sie to strasznie duzo wydaje. A co wy o tym sadzicie. Gdzies kiedys czytalam, ze na 1 jajko powinno sie dac okolo 30g cukru.Ogólna zasada przy biszkoptach do tortów jest taka, że na 2 części wagowe jajek daje się 1 część cukru i 1 część mąki, czyli zakładając, że średnie jajko waży ok. 60 gramów dajemy 30 gramów cukru i 30 gramów mąki. Poza tym lepiej wg mnie ważyć produkty, niż odmierzać je objętościowo, bo nie jestem taka pewna, że dwie szklanki cukru pudru ważą te 320 gramów, chyba jednak trochę mniej to będzie.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.