Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

Rybeczka10

Member
Paź 10, 2012
32
0
0
Torty przepiekne! Judyta050 królik przecudny! Miu-miu zazdroszczę przepieknego domku....może mnie się kiedyś uda taki zrobić. Wszystkie torty cudne.
Pozdrawiam
 

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Judyta!!!Torty rewelacja!!! Co jeden to ładniejszy od drugiego!
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Dziękuje dziewczyny:) Kajastama sam biszkopt ma ok 10 cm jeżeli chodzi o małą formę 18cm , sama nie wiem ile dokładnie mają moje torty napewno nie mniej niż 12cm ...kolejnym razem zmierzę ;)
 

silusia87

Member
Wrz 11, 2014
29
0
0
Przebrnełam przez całe forum. Masakra głowa 4na 4
icon_smile.gif

Porady rewelacyjne i pomoc nieoceniona
anbetung.gif

Teraz tylko ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć
icon_mrgreen.gif

Wszystkie jesteście nieocenione
anbetung.gif

Każdy jeden tort jest wspaniały.
Gratulację dla Was wszystkich
bussi.gif
 

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
Judyta050 @ 29 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1543336Dziękuje dziewczyny:) Kajastama sam biszkopt ma ok 10 cm jeżeli chodzi o małą formę 18cm , sama nie wiem ile dokładnie mają moje torty napewno nie mniej niż 12cm ...kolejnym razem zmierzę ;)
To w jakiej formie wypiekasz tak wysokie biszkopty? Z tych standardowych to max 7 cm wychdzą a bardzo mi sie podobaja takie wysokie:) a ile czesci z tego wycinasz biszkopta? Dziękuję za odpowiedzi:)
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Zanim Judyta odpowie, to się wtrącę
icon_wink.gif
Piekę najczęściej biszkopt z 8 jajek w tortownicy 26 cm, zawsze wychodzi wysoki na min. 12 cm. Tortownica oczywiście jest niższa, ale wystarczy wyłożyć jej boki (uprzednio nasmarowane masłem) odpowiednio szerokimi paskami papieru do pieczenia, dno też wykładam papierem, wtedy biszkopt może spokojnie rosnąć i nie wyleje się poza formę. Można też kupić w Tesco bardzo wysokie tortownice, ale mają raczej niedużą średnicę.
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Własnie też taką wysoką formę posiadam inne mają po 8 cm ale biszkopt zawsze rosnie wyższy. Dziunia świetny patent musze koniecznie z niego skorzystać kiedy bede potrzebowala tak wysoki biszkopt;) ahh u mnie z 8 jaj to snierdnica 22cm
 

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
dziunia @ 29 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1543381Zanim Judyta odpowie, to się wtrącę
icon_wink.gif
Piekę najczęściej biszkopt z 8 jajek w tortownicy 26 cm, zawsze wychodzi wysoki na min. 12 cm. Tortownica oczywiście jest niższa, ale wystarczy wyłożyć jej boki (uprzednio nasmarowane masłem) odpowiednio szerokimi paskami papieru do pieczenia, dno też wykładam papierem, wtedy biszkopt może spokojnie rosnąć i nie wyleje się poza formę. Można też kupić w Tesco bardzo wysokie tortownice, ale mają raczej niedużą średnicę.
No to muszę spróbować:) dziękuję za podpowiedzi, a możesz zdradzić z jakiego prrzepisu tak wysoki biszkopt Ci wychodzi? Bo ja chyba już większość przepisów wypróbowałam i ciągle szukam tego jedynego:)
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Od dłuższego już czasu piekę biszkopt wyłącznie wg przepisu od Dorotus: http://www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-z-bita-smietana Taki z 8 jajek piekę dłużej niż ten w przepisie, bo ok. 40 do 50 minut (zawsze sprawdzam patyczkiem po 40 minutach) w 170 stopniach i robię te wszystkie czary mary
icon_wink.gif
ze zrzucaniem po upieczeniu, wtedy faktycznie opada równomiernie i zawsze jest równy jak stół. Przerobiłam już wiele przepisów i zawsze było coś nie tak, odkąd wypróbowałam ten, to już nie szukam innego
icon_smile.gif
 

katka323

Member
Cze 7, 2011
253
0
0
dziunia @ 29 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1543420Od dłuższego już czasu piekę biszkopt wyłącznie wg przepisu od Dorotus: http://www.mojewypieki.com/przepis/szarlotka-z-bita-smietana Taki z 8 jajek piekę dłużej niż ten w przepisie, bo ok. 40 do 50 minut (zawsze sprawdzam patyczkiem po 40 minutach) w 170 stopniach i robię te wszystkie czary mary
icon_wink.gif
ze zrzucaniem po upieczeniu, wtedy faktycznie opada równomiernie i zawsze jest równy jak stół. Przerobiłam już wiele przepisów i zawsze było coś nie tak, odkąd wypróbowałam ten, to już nie szukam innego
icon_smile.gif
Dokładnie, ten biszkopt powala na kolana. Pomijając fakt nieopadania jest rewelacyjny w smaku - puszysty, sprężysty i nie za suchy. Sprawdza się zawsze, w każdej formie, nawet w misce
icon_smile.gif

Dobry i fajnie rosnący jest tez ten http://www.kwestiasmaku.com/desery/torty/t...wy/przepis.html, tylko trochę dłużej się go robi.
 

Judyta050

Member
Lip 29, 2013
235
0
0
Łopatka cieszczę sie ogromnie
icon_smile.gif

Ja robie z tych samych proporcji co dziunia tylko zamiast mąki ziemniaczanej daje kukurydzianą dodaje też ocet;)
 

kajastama

Member
Paź 14, 2013
333
0
0
dziunia ja też ostatnio znalazłam ten przepis i z niego piękę, choć mi tak wysoki nie wychdzi, lekko ponad formę z 8 jaj, a jak pieczesz z temoobiegiem czy góra-dół? Ma to wogóle jakieś znaczenie?
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Dziewczyny w przepisie na biszkopt z kwestii Smaku jest 320g(!) cukru na 6 jajek. Mnie sie to strasznie duzo wydaje. A co wy o tym sadzicie. Gdzies kiedys czytalam, ze na 1 jajko powinno sie dac okolo 30g cukru.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
kajastama @ 30 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1543485dziunia ja też ostatnio znalazłam ten przepis i z niego piękę, choć mi tak wysoki nie wychdzi, lekko ponad formę z 8 jaj, a jak pieczesz z temoobiegiem czy góra-dół? Ma to wogóle jakieś znaczenie?
Jak najbardziej ma znaczenie, termoobieg z biszkoptem się nie polubią, biszkopt powinien wyrastać w spokoju i powoli, a przy termoobiegu nie ma na to szans. Nawet jest taka szkoła, gdzie temperaturę podwyższa się stopniowo co 15 minut zaczynając od 160 stopni, przez 170 do 180. Kiedyś też tak robiłam z biszkoptem i nadal stosuję tę metodę przy ciastach ucieranych na proszku, rosną bardziej równomiernie i są lepiej wypieczone. A biszkopt piekę z górną i dolną grzałką na średnim poziomie piekarnika.

Elzunia @ 30 Sep 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1543506Dziewczyny w przepisie na biszkopt z kwestii Smaku jest 320g(!) cukru na 6 jajek. Mnie sie to strasznie duzo wydaje. A co wy o tym sadzicie. Gdzies kiedys czytalam, ze na 1 jajko powinno sie dac okolo 30g cukru.
Ogólna zasada przy biszkoptach do tortów jest taka, że na 2 części wagowe jajek daje się 1 część cukru i 1 część mąki, czyli zakładając, że średnie jajko waży ok. 60 gramów dajemy 30 gramów cukru i 30 gramów mąki. Poza tym lepiej wg mnie ważyć produkty, niż odmierzać je objętościowo, bo nie jestem taka pewna, że dwie szklanki cukru pudru ważą te 320 gramów, chyba jednak trochę mniej to będzie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy