Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Dziękuję pychotka12 za podpowiedź. Nie próbowałam dotychczas na czekoladzie, może faktycznie warto. A co do kleju....czy wypróbowałaś już gum-tex tylose powder, który ostatnio otrzymałaś....ciekawa jestem efektów.
 

Rybeczka10

Member
Paź 10, 2012
32
0
0
Dziewczyny pomocy!
Potrzebuję pomysłu na jeden tort dla dwóch solenizantów. Jedna połowa ma być dla pana 30 letniego, druga połowa dla jego mamy kończącej 50lat. Za diabła nie wiem co mam wyczarować. Może macie jakieś pomysły? Pomóżcie
Pozdrawiam
rybeczka10
 

Magena

Member
Lut 20, 2013
9
0
0
Witam
icon_smile.gif


Od jakiegoś czasu interesuję się tematyką tortów w stylu ang. Mam na swoim koncie już kilka fajnych torcików, ale nadal pozostaje dla mnie tajemnicą jak tworzyć rysunki na lukrze plastycznym. Czy używacie do tego tylko barwników, czy też pisaków spożywczych? I jak ogólny zarys rysunku umiescic na lukrze? Narysować go na folii i później przez folię odrysować na lukrze? Bo tylko póki co tak to sobie wyobrażam. A może macie jakiś filmik instruktażowy?
 

?opatka

Member
Kwi 22, 2013
45
0
0
Rybeczka10 @ 25 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1560065Dziewczyny pomocy!
Potrzebuję pomysłu na jeden tort dla dwóch solenizantów. Jedna połowa ma być dla pana 30 letniego, druga połowa dla jego mamy kończącej 50lat. Za diabła nie wiem co mam wyczarować. Może macie jakieś pomysły? Pomóżcie
Pozdrawiam
rybeczka10
Tak na szybko znalazłam takie:
http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/1e/...e01fd249882.jpg
http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/c3/...825d70706cd.jpg
http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/58/...e2cfe097380.jpg
http://www.cakecentral.com/g/i/2306955/red-and-gold/

Ja bym pewnie myslala nad czyms takim jak te ostatnie. Jedna strone przystroic kwiatami i 50, a druga tym co lubi solenizant i 30
Pozdrawiam
 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Mam kolejne pytanie do bardziej doświadczonych w tej dziedzinie. Jak zrobić taki ostry rancik na torcie, aby miał niemal idealny kąt prosty? Ogólnie stosuję zasadę kładzenia jako ostatnią warstę dolną część upieczonego biszkopta, ale krawędź mimo to nie jest taka jakbym chciała. Rancik mimo wygładzenia packą jest taki lekko zaokrąglony.
Chodzi mi o coś takiego: http://www.deliciouscakedesign.com/blog/?attachment_id=1025
Czy macie jakieś sprawdzone sposoby?

I jak zrobić ganache do otynkowania tortu? Jakie powinny być proporcje i jak go poprawnie wykonać?
 

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
Ja jak zwykle z problemem/ zapytaniem.
Otóż masa po wyrobieniu jest super plastyczna, świetnie się obkłada tort. Oczywiście po dodaniu barwnika robi się jakby bardziej (nie wiem jak to określić) gumowa. Ale niby jest ok. Wymieszałam sobie kolorki. Owinęłam szczelnie folią i siup do lodówki. Wyciągam a ona jakby taka plantą wysmarowana, świecąca itd. Zaczełam robić ozdoby i o ile po dobrym wyrobieniu znów zaczeła się robić plastyczna ale przy robieniu większych elementów ona mi normalnie się odkształca (mam na myśli jak robiłam korpus dziewczynki uformowałam srożek po czym po chwili on osiadł), dodałam trochę cukru (niewiele) i niby ok. Ale teraz ozdoby podczas wysychania mi pękają, każde ruszenie powoduje że gdzieś coś się psuje, pęka.
I teraz pytanie czemu tak może się dziać?? Albo co można dodać by masa była plastyczna ale po dobrym wyrobieniu nie osiadała? I jeszcze jedno jak robicie figurki to sklejacie już takie podeschnięte ze sobą elementy czy świeże?? No i czy przykrywacie czymś te elementy jak je robicie czy zostawiacie na blacie do lekkiego podeschnięcia??

Ja cały czas próbuję dojść do idealnej masy ale jak masa jest super do obłożenia to do figurek lipa
cry_1.gif
 

Magena

Member
Lut 20, 2013
9
0
0
Agnik, ja nie jestem jakoś super doświadczona w temacie, ale masę już nieco opanowałam.
Wypróbowałam wiele przepisów i najlepsza wychodzi mi z przepisu Dorotaxx. Jak dla mnie to ta masa jest uniwersalna. Super do obłożenia tortu i do lepienia figurek.
Ja resztki masy nie przechowuję w lodówce, tylko owijam szczelnie foilią i wkładam w jakieś ciemne i suche miejsce.
Jak robię figurki to nie czekam aż elementy podeschną, tylko sklejam na bieżąco. Czekam tylko jak podeschną literki bo łatwiej je wtedy umieścić na torcie.
 

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
batoja @ 25 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1560062Dziękuję pychotka12 za podpowiedź. Nie próbowałam dotychczas na czekoladzie, może faktycznie warto. A co do kleju....czy wypróbowałaś już gum-tex tylose powder, który ostatnio otrzymałaś....ciekawa jestem efektów.
Tak w końcu znalazłam chwilkę i spróbowałam , dodałam go do masy , żeby robić kwiatki. wczoraj na tej masie pracowałam , jest tak jakby bardziej zwięzła nie wiem jak to określić może trochę gumowata ale elastyczna. fajnie się z nią pracuje .

Magena ja nie chowam do lodówki masy tylko trzymam zawiniętą w folię i w pudełku. Sklejam od razu na klei, dodaj do masy glicerynę masa będzie elastyczna, jak dodasz cmc lub gum-tex , to nie powinna Ci pękać.
 

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
A tu efekt otwarte piwonie z pręcikami
 

Załączniki

  • zdjęcie_1.JPG
    zdjęcie_1.JPG
    132.3 KB · Wyświetleń: 0
  • zdjęcie_2.JPG
    zdjęcie_2.JPG
    154.4 KB · Wyświetleń: 0
  • zdjęcie_3.JPG
    zdjęcie_3.JPG
    98.4 KB · Wyświetleń: 0
  • zdjęcie_4.JPG
    zdjęcie_4.JPG
    96.1 KB · Wyświetleń: 0

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
puchotka 12 a z którego przepisu robidz masę??
Kwiatki powalają
icon_eek.gif


Magena dzięki za radę odnośnie przechowywania. Ja jakoś cały czas szukam idealnej dla mnie masy i może kiedyś wreszcie się uda
icon_lol.gif
 

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
[quote name='agnik' date='29 Jan 2015, 11:19 ' post='1560606']
puchotka 12 a z którego przepisu robidz masę??
Kwiatki powalają
icon_eek.gif


Do obkładania tortu, jest to przepis bodajże dorotis, tyle że ja daję mniej cukru
650 cukru pudru (królewski przesiany)
4 łyżeczki żelatyny
70ml wody zimnej
100g glukozy
3 łyżeczki planty
5ml gliceryny

Do kwiatków to do tej pory do samoróbki dodawałam trochę Model Past.
Te piwonie sa akurat z samoróbki trochę Model Past i Gum-tex.
Bez Gum-texu też się fajnie pracuje , masa jest jakby bardziej miękka , nie trzeba mocno kulką naciskać , żeby płatek był "pofalowany".
Z dodatkiem Gum-tex masa też się formuje , ale wymaga większego nacisku, następnym razem dodam połowę zalecnej ilości i wtęczas zobaczę.

agnik najlepiej jest dostosować masę do siebie musisz próbować , w końcu trafisz na tą która będzie tobie odpowiadać.



 

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Mam kilka pytań odnośnie ganache:
1. Jak zrobić ganache do przełożenia i otynkowania tortu?
2. Czy taki ganache do tynkowania nadaje się też do przekładania, czy należy użyć jakiegoś dodatkowego/innego składnika?
3. Proszę o podanie proporcji z użyciem czekolady gorzkiej (ciemnej), mlecznej i białej.
Chciałabym spróbować z użyciem ganache, ale nie mogę znaleźć sprawdzonego przepisu, a strony, które przeglądałam podają zupełnie różne proporcje i sposoby wykonania i już się pogubiłam. Będę wdzięczna za pomoc.
 

agnik

Member
Sty 17, 2013
34
0
0
oj szukam szukam ostatnio bardzo intensywnie zwłaszcza że mam teraz okazję (urodziny dzieci)
icon_razz.gif
więc biorę się ostro za testowanie.

Wielkie dzięki za wszelkie rady... biorę je we włąsne ręce i oby do ideału :D
 

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
batoja @ 29 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1560677Mam kilka pytań odnośnie ganache:
1. Jak zrobić ganache do przełożenia i otynkowania tortu?
2. Czy taki ganache do tynkowania nadaje się też do przekładania, czy należy użyć jakiegoś dodatkowego/innego składnika?
3. Proszę o podanie proporcji z użyciem czekolady gorzkiej (ciemnej), mlecznej i białej.
Chciałabym spróbować z użyciem ganache, ale nie mogę znaleźć sprawdzonego przepisu, a strony, które przeglądałam podają zupełnie różne proporcje i sposoby wykonania i już się pogubiłam. Będę wdzięczna za pomoc.
Za bardzo nie pomogę , bo nigdy nie tynkowałam ganache, ale z tego co kiedyś gdzieś czytałam bo nadaje się tylko gorzka ewentualnie mleczna biała nie bardzo.
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Z kazdej czekolady mozna zrobic ganache.Jednak najlepszy wychodzi z czekolady gorzkiej. Nie ma tez problemu z nalozeniem na niego bialej masy. Czekolada gorzka jest lepsza bo rownowazy slodkosc masy i kremow.
Zeby zrobic ganache do otynkowania tortu to nalezy rozpuscic 600 g czekolady w 400 g smietany do ubijania. Czekolade kroimi na male kawalki, wrzucamy do miski.Smietane mocno podgrzewamy -nawet moze zaczac bulgtac i wtedy zalewamy nia czekolade. Nalezy delikatnie potrzasnac miska by wszystkie kawalki czekolady byly zanurzone. Po kilku minutach mieszamy trzepaczka ale delikatnie i powoli zeby nie porobilo nam sie zbyt duzo pecherzykow powietrza http://www.frito.pl/obrazki/produkty/mini/...kragla,2149.jpg
jak masa bedzie miala konsystencje nutelli to wtedy tynkujemy tort.

Ganache do przelozenia robimy tak samo tylko zwiekszamy ilosc smietany. A gdy masa ostygnie to ubijamy mikserem na puch.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy