Rybeczka10 @ 25 Jan 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1560065Dziewczyny pomocy!
Potrzebuję pomysłu na jeden tort dla dwóch solenizantów. Jedna połowa ma być dla pana 30 letniego, druga połowa dla jego mamy kończącej 50lat. Za diabła nie wiem co mam wyczarować. Może macie jakieś pomysły? Pomóżcie
Pozdrawiam
rybeczka10Tak na szybko znalazłam takie:
http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/1e/...e01fd249882.jpg
http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/c3/...825d70706cd.jpg
http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/58/...e2cfe097380.jpg
http://www.cakecentral.com/g/i/2306955/red-and-gold/
Ja bym pewnie myslala nad czyms takim jak te ostatnie. Jedna strone przystroic kwiatami i 50, a druga tym co lubi solenizant i 30
Pozdrawiam
batoja @ 25 Jan 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1560062Dziękuję pychotka12 za podpowiedź. Nie próbowałam dotychczas na czekoladzie, może faktycznie warto. A co do kleju....czy wypróbowałaś już gum-tex tylose powder, który ostatnio otrzymałaś....ciekawa jestem efektów.Tak w końcu znalazłam chwilkę i spróbowałam , dodałam go do masy , żeby robić kwiatki. wczoraj na tej masie pracowałam , jest tak jakby bardziej zwięzła nie wiem jak to określić może trochę gumowata ale elastyczna. fajnie się z nią pracuje .
Magena ja nie chowam do lodówki masy tylko trzymam zawiniętą w folię i w pudełku. Sklejam od razu na klei, dodaj do masy glicerynę masa będzie elastyczna, jak dodasz cmc lub gum-tex , to nie powinna Ci pękać.
batoja @ 28 Jan 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1560530Pychotka12: jesteś niesamowicie zdolna...kwiaty wyglądają jak żywe. Po prostu piękne! A brzegi malowane barwnikiem?Dziękuje bardzo . Tak brzegi malowałam barwnikiem pyłkowym.
agnik @ 29 Jan 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1560678oj szukam szukam ostatnio bardzo intensywnie zwłaszcza że mam teraz okazję (urodziny dzieci)więc biorę się ostro za testowanie.![]()
Wielkie dzięki za wszelkie rady... biorę je we włąsne ręce i oby do ideału
powodzenia
batoja @ 29 Jan 2015 napisał:index.php?act=findpost&pid=1560677Mam kilka pytań odnośnie ganache:
1. Jak zrobić ganache do przełożenia i otynkowania tortu?
2. Czy taki ganache do tynkowania nadaje się też do przekładania, czy należy użyć jakiegoś dodatkowego/innego składnika?
3. Proszę o podanie proporcji z użyciem czekolady gorzkiej (ciemnej), mlecznej i białej.
Chciałabym spróbować z użyciem ganache, ale nie mogę znaleźć sprawdzonego przepisu, a strony, które przeglądałam podają zupełnie różne proporcje i sposoby wykonania i już się pogubiłam. Będę wdzięczna za pomoc.Za bardzo nie pomogę , bo nigdy nie tynkowałam ganache, ale z tego co kiedyś gdzieś czytałam bo nadaje się tylko gorzka ewentualnie mleczna biała nie bardzo.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.