Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

gosiqpol

Member
Sty 17, 2012
19
0
0
Pychotka 12 mam jeszcze jedno pytanie o storczyka, gdyż są duże wykrawaczki i małe. Jakimi Ty robisz że Twój storczyk jest taki realistyczne. Gdyby nie sprawiło to problemu to proszę o zdjęcie wykrawaczek i odcisku, którym robisz. Mam jedne ale są bardzo małe i kwiaty nie wychodzą tak ładnie
icon_smile.gif
, a tanie nie są i nie chce wyrzucać kasy jak zrobiłam to z tymi małymi. Z góry dziękuje

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
gosiqpol @ 25 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1569679Pychotka 12 mam jeszcze jedno pytanie o storczyka, gdyż są duże wykrawaczki i małe. Jakimi Ty robisz że Twój storczyk jest taki realistyczne. Gdyby nie sprawiło to problemu to proszę o zdjęcie wykrawaczek i odcisku, którym robisz. Mam jedne ale są bardzo małe i kwiaty nie wychodzą tak ładnie
icon_smile.gif
, a tanie nie są i nie chce wyrzucać kasy jak zrobiłam to z tymi małymi. Z góry dziękuje
Wykrawaczki robiłam sama wzorując się na tych:
http://dookolatortu.pl/wykrawaczki-metalow...mowka-duza.html

a odciski kupiłam takie:
http://dookolatortu.pl/forma-silikonowa-dw...dea-cmowka.html

Później jak będę miała chwilkę to zrobię zdjęcie tych moich wykrawaczek, i zmierzę je.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Najpierw obiecane zdjęcia wykrawaczek.
Sorry, za jakość rysunku, ale robione na szybkiego.

Załączniki

• wykra.JPG
    wykra.JPG
    90.5 KB · Wyświetleń: 0
  • wykr.JPG
    wykr.JPG
    101 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
I ostatnie z weekendu, który jakoś przeżyłam.
Było kotkowo i kwiatkowo.

Załączniki

• piwon1.JPG
    piwon1.JPG
    141.3 KB · Wyświetleń: 0
  • piwon2.JPG
    piwon2.JPG
    118.1 KB · Wyświetleń: 0
  • orchid.JPG
    orchid.JPG
    118.7 KB · Wyświetleń: 0
  • orchi.JPG
    orchi.JPG
    117.8 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Pychotko, pracowita kobieta z Ciebie. Przed chwilą i bliźniaczym wątku podziwiałam niemałą produkcję a tu równie sporo.
Mnie urzekły płatki piwonii i wyraźnie widoczne unerwienia storczyków.
Widzę, że masz podobne wykrawaczki do moich
icon_wink.gif

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
h-elen @ 30 Mar 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1570457Pychotko, pracowita kobieta z Ciebie. Przed chwilą i bliźniaczym wątku podziwiałam niemałą produkcję a tu równie sporo.
Mnie urzekły płatki piwonii i wyraźnie widoczne unerwienia storczyków.
Widzę, że masz podobne wykrawaczki do moich
icon_wink.gif
Tak, weekend miałam wyjatkowo ciężki, ale jakoś poszło.
Jak byłam na wychowawczym, było łatwiej z czasem, teraz jest masakra, a że jeszcze nie umię odmówić.
Jak to kiedyś ktoś powiedział robota lubi głupiego
icon_smile.gif

Co do wykrawaczek wcześniej miałam inne, ale te wydają mi się najlepsze, teraz czaję się za unerwieniami piwonii w promocji.

pychotka12

Member
Mar 4, 2014
395
0
0
Te akurat z taśmy aluminiowej to znaczy płatki, a środek z blaszek ze spinek aluminiowych do kartek, fachowo to się chyba nazywa spinka archiwizacyjna.
Inne robiłam z puszki po brzoskwinii, chodzi o to żeby to były cienkie blaszki.

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
Kochane tortomaniaczki, mam taki mały problem. Jak zapobiec przyklejaniu się masy do podłoża? Próbowałam z olejem, mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, a i tak, gdy rozwałkowuję masę ona się przykleja. Nie zawsze tak jest, ale często się zdarza. Czy macie na to jakiś sposób?A może to wina masy? Już nie wiem co może być powodem.

PS. A tak przy okazji życzę wszystkim zdrowych, spokojnych i rodzinnych świąt oraz mokrego Dyngusa
icon_smile.gif
.

A to taki wielkanocny torcik
icon_smile.gif
.

CAM01346.jpg

Załączniki

• CAM01346.jpg
    CAM01346.jpg
    407.8 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Batoja, silusia, skromne czy na bogato, ważne, że cieszą obdarowanych.

batoja @ 4 Apr 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1571053Kochane tortomaniaczki, mam taki mały problem. Jak zapobiec przyklejaniu się masy do podłoża? Próbowałam z olejem, mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, a i tak, gdy rozwałkowuję masę ona się przykleja. Nie zawsze tak jest, ale często się zdarza. Czy macie na to jakiś sposób?A może to wina masy? Już nie wiem co może być powodem. (...)
Z mojego doświadczenia - to wina masy. Jeżeli chcę od razu okładać to daję więcej pudru (ale bez przesady bo będzie pękać). Wtedy masa odpoczywa krótko może ok. pół godziny, tzn tyle czasu ile potrzeba na szybkie uprzątnięcie tego co zbędne na blacie a przyniesienie z lodówki otynkowanego ciasta i przyborów. Jeżeli robię np z proporcji Vanilki to obowiązkowo masa dłużej leżakuje, odpoczywa do następnego dnia, wówczas zrobi się plastyczna. Na świeżo jest zbyt kleista. Nie trzymam w lodówce a w spiżarni bo łatwiej mi wyrobić).

Drogie tortomaniaczki - szczęśliwych świat! Moja przygoda z tym forum zaczęła się od wypatrzenia tematu masy cukrowej. Tortów robię kilka rocznie ale na forum zadomowiłam się na stałe
fiesgrins.gif

batoja

Member
Lis 28, 2014
115
0
0
H-elen, rzeczywiście korzystam z przepisu Vanilki na masę cukrową. Przyznam szczerze, że nie zawsze daję masie odpocząć....czasem od razu zabieram się do pracy i to chyba jest błąd. Dziękuję za podpowiedź. Sama chyba bym do tego tak szybko nie doszła
icon_smile.gif
. Pozdrawiam!
Jeszcze raz Wesołego Alleluja!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy