Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Julinko, wcale po twoich tortach nie widać, ze jesteś początkująca - są piękne. Beato, weselny tort i skrzypce to mistrzostwo cukiernictwa. Stelaż masz swój, czy młodzi wypożyczyli z sali? Pozostałe torty bardzo szczegółowe i dopracowane. Śliczne
 

Załączniki

  • 20160424_112934.jpg
    20160424_112934.jpg
    188.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 20160416_072852.jpg
    20160416_072852.jpg
    164.7 KB · Wyświetleń: 0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
stelaż jest mój, kupiłam specjalnie na wrześniowe wesele mojej córki:) ale się przytrafił w międzyczasie inny klient, więc stojak został ochrzczony
icon_wink.gif

Przy okazji miałam próbę generalną, bo do tej pory, ze strachu, że nie dam rady, nie przyjmowałam tak dużych zamówień....ten był na 150 osób i jakoś sobie poradziłam, więc już się tak nie będę stresować przed "moim" weselem, zwłaszcza że będzie o połowę mniejsze
icon_biggrin.gif
 

julinka

Member
Lut 1, 2016
10
0
0
kardama - bardzo dziękuję za komplement. Nie spodziewałam się pochwał, nawet przyznam, ,że miałam opory, aby je wstawić. Bardzo dużo to dla mnie znaczy. Jesteście dziewczyny bardzo miłe.
 

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Ostatnio wydane

P1060584.jpg

P1060587.jpg P1060589.jpg P1060588.jpg
 

Załączniki

  • P1060584.jpg
    P1060584.jpg
    66.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060587.jpg
    P1060587.jpg
    78.4 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060589.jpg
    P1060589.jpg
    74.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060588.jpg
    P1060588.jpg
    71.8 KB · Wyświetleń: 0

?opatka

Member
Kwi 22, 2013
45
0
0
Hej Dziewczyny, dawno mnie nie było. Przeleciałam kilka ostatnich stron i również wypowiem się na temat samoróbki. Jakość żelatyny jest ważna, ale ważniejsza jest jej ilość. Jeśli będzie jej za dużo, to masa będzie kiepska i ciężko będzie wgnieść cukier. Lepsza masa wychodzi jeśli żelatyna z glukozą jest bardzo ciepła w momencie łączenia z cukrem pudrem. Zamiast planty używam obecnie oleju ok 60 ml na całą porcję, masa wychodzi bardzo elastyczna. Masę robię z przepisu w którym są: 4 płaskie łyżeczki żelatyny, 70 ml wody, 800g cukru ( zazwyczaj wchodzi mi ok 700, chyba że nie mam czasu odstawić masy do leżakowania, to więcej) i 50 g glukozy.
Pozdrawiam
icon_biggrin.gif
 

kadarma

Member
Lut 13, 2013
512
0
0
Witajcie kobietki. Moja masa jest identyczna jak Łopatki, ale z plantą, daję również szczyptę kwasku cytrynowego i wtedy jest przyjemna w smaku.
Kiedyś pytałam jak zrobić szybkę do hełmu strażackiego. Wasze porady były super. Ale że jestem w tym temacie laikiem i nie dosyć, że poparzyłam łapska, to jeszcze pół kuchni się kleiło
fiesgrins.gif
Suma sumarum skończyło się to plastikową ofertówką wyprofilowaną w szklance z gorącą wodą. Klientka i tak była zachwycona, chociaż był niejadalny detal
lecker.gif

No i pierwszy komunijny w tym sezonie...
 

Załączniki

  • 20160503_150522.jpg
    20160503_150522.jpg
    154.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 20160501_055438_1.jpg
    20160501_055438_1.jpg
    132.8 KB · Wyświetleń: 0
  • 20160430_100606.jpg
    20160430_100606.jpg
    111.4 KB · Wyświetleń: 0

julinka

Member
Lut 1, 2016
10
0
0
Dziewczyny torty przecudne. Siedzę i się gapię i oczu nie mogę oderwać. Bumelko - tort komunijny bardzo elegancki i super zestawienie kolorystyczne. BeataSz twój weselny piękny. Powiedz, kwiaty malowałaś na mokro czy na sucho? Kardama twój komunijny też cudny, to stare złoto nadało mu takiej dostojności. Gratuluję talentu dziewczyny.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
julinka @ 5 May 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1608105Dziewczyny torty przecudne. Siedzę i się gapię i oczu nie mogę oderwać. Bumelko - tort komunijny bardzo elegancki i super zestawienie kolorystyczne. BeataSz twój weselny piękny. Powiedz, kwiaty malowałaś na mokro czy na sucho? Kardama twój komunijny też cudny, to stare złoto nadało mu takiej dostojności. Gratuluję talentu dziewczyny.
Julinko,

jeśli to do mnie to pytanie o malowanie kwiatów, to odpowiadam, że to natura je malowała, nie ja
icon_wink.gif
bo to żywe kwiaty były
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

julinka

Member
Lut 1, 2016
10
0
0
Beatko, pytanie było do Ciebie. Naprawdę myślałam, że to kwiaty z masy cukrowej. Takie cuda robicie dziewczyny, że trudno kwiaty żywe od cukrowych odróżnić
icon_razz.gif
Tak czy inaczej tort cudny.
Kobietki, potrzebuję rady. Mam zrobi tort w kształcie perfum Incandessence Avon http://i.iperfumy.pl/detail2/4/avon/avoinc...kobiet___15.jpg. Czy zrobić dwie części z podkładką i dać wsporniki czy normalnie jak jedno piętro. Chodzi mi o to, czy to się będzie dobrze trzymać. Tort będzie średnicy około 22 cm w najszerszym miejscu i kilka km będzie jechał.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
julinka @ 6 May 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1608160Beatko, pytanie było do Ciebie. Naprawdę myślałam, że to kwiaty z masy cukrowej. Takie cuda robicie dziewczyny, że trudno kwiaty żywe od cukrowych odróżnić
icon_razz.gif
Tak czy inaczej tort cudny.
Kobietki, potrzebuję rady. Mam zrobi tort w kształcie perfum Incandessence Avon http://i.iperfumy.pl/detail2/4/avon/avoinc...kobiet___15.jpg. Czy zrobić dwie części z podkładką i dać wsporniki czy normalnie jak jedno piętro. Chodzi mi o to, czy to się będzie dobrze trzymać. Tort będzie średnicy około 22 cm w najszerszym miejscu i kilka km będzie jechał.
22 cm to mały torcik. Ja bym zrobiła jedno piętro.

Moje dzisiejsze

P1060593.jpg P1060601.jpg Pokaż załącznik 94747 P1060597.jpg
 

Załączniki

  • P1060593.jpg
    P1060593.jpg
    116.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060601.jpg
    P1060601.jpg
    119.5 KB · Wyświetleń: 0
  • P1060597.jpg
    P1060597.jpg
    111 KB · Wyświetleń: 0

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
Bumelko, jak zwykle zachwycasz swoimi tortami
icon_smile.gif

A ja jeszcze mam pytanie odnośnie masy. Mam problem z pęcherzykami powietrza. Przy wałkowaniu jest ich sporo i to najczęściej niewielkich. Bardzo utrudnia mi to pracę, bo wałkuję i zagniatam masę po kilka razy aż osiągnę zadowalający efekt. Czy Wy też macie podobne problemy ? A może jest jakiś patent żeby tego uniknąć ?
 

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
goma @ 12 May 2016 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1608356Bumelko, jak zwykle zachwycasz swoimi tortami
icon_smile.gif

A ja jeszcze mam pytanie odnośnie masy. Mam problem z pęcherzykami powietrza. Przy wałkowaniu jest ich sporo i to najczęściej niewielkich. Bardzo utrudnia mi to pracę, bo wałkuję i zagniatam masę po kilka razy aż osiągnę zadowalający efekt. Czy Wy też macie podobne problemy ? A może jest jakiś patent żeby tego uniknąć ?
Czasem tak bywa jak zbyt długo zagniatasz masę i dostaje się do niej dużo powietrza. Oczywiście te pęcherze zawsze się pojawiają, nawet jak ugniatasz krócej. Jest ich tylko mniej. Ja zaczynam je przebijać jeszcze zanim osiągnę zaplanowaną grubość masy do obłożenia. Pozwala to na rozwałkowanie śladów po igle...mnie one bardzo irytują. Oczywiście bywa,że i na torcie jeszcze jakiś się ujawni.Wtedy delikatnie go przebijam i usuwam powietrze. Innej metody nie znam
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

goma

Member
Lut 7, 2012
163
0
0
No własnie ja tez przebijam, ale czasem jest tak dużo, ze rozwalkowuję, przebijam i zagniatam od nowa, bo za duzo ukłuć widać
icon_sad.gif

Denerwuje to bardzo i niepotrzebnie wydłuża czas pracy nad tortem
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy