Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

Alll

Member
Paź 9, 2008
523
0
16
Izo, bita śmietana wcale trudna w obróbce nie jest. Trzeba tylko znać kilka zasad. Do obkładania nie dajemy żelatyny tylko stabilizator. Żelatyna nie daje nam czasu na dekorację. Oprócz dobrej śmietanki 36% potrzebny jest obrotowy talerz, duży wygięty nóż i prostokątna skrobka do wygładzania boków.
Śmietankę nakładam przy pomocy worka dekoratorskiego, po to by warstwa była równa i jak najmniej ją głaskać nożem. Szybko obracasz talerz i głaszczesz śmietankę.
Mam kilka fotek to zaraz wkleję.
tndsc02163.jpg

tndsc02166.jpg

tndsc02168.jpg

tndsc02169.jpg

tndsc02173.jpg

tndsc02175.jpg

tndsc02177.jpg

tndsc02180.jpg

tndsc02190.jpg

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
Alll @ 17 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1076792Izo, bita śmietana wcale trudna w obróbce nie jest. Trzeba tylko znać kilka zasad. Do obkładania nie dajemy żelatyny tylko stabilizator. Żelatyna nie daje nam czasu na dekorację. Oprócz dobrej śmietanki 36% potrzebny jest obrotowy talerz, duży wygięty nóż i prostokątna skrobka do wygładzania boków.
Śmietankę nakładam przy pomocy worka dekoratorskiego, po to by warstwa była równa i jak najmniej ją głaskać nożem. Szybko obracasz talerz i głaszczesz śmietankę.
Alll: jak prawdziwy cukiernik;-)) widziałam to w programie Cake boss i już zamówiam sobie szeroka tylkę do nakładania, szpatułę już mam więc pewnie niedługo zdecyduję się na tort smietanowy, bo ostatnio tez gładziłam tort (coprawda maślany) i mało go przez okno nie wyrzuciłam;-( ale widze że jednak można domowymi sposobami więc zaryzykuję;-))

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
Alll mam jeszcze jedno pytanko Ja zamówiłam sobie tą końcówkę na tortowni.pl http://www.tortownia.pl/sklep,1692,59,Wilt...rzchni_789.html i tak trochę zgłupiałam. jaki worek do tego potrzebuję (bo ona dość szeroka jest 6 cm) a ja mam w domu coprawda profesjonalny worek cukierniczy ale z wąskim otworem i nie wiem czy będzie jak zamocować tą tylkę ;-(( trochę późno o tym pomyślałam.

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Dziewczyny już wcześniej się pytałam(ale nie uzyskałam odpowiedzi) jak sobie radzicie z wyrównywaniem masy po bokach? na jaką grubość rozwałkować masę? i czy to z tej masy z plantą pokrywacie torty? PROSZĘ
anbetung.gif

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
waszkamaszka @ 17 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1076868Dziewczyny już wcześniej się pytałam(ale nie uzyskałam odpowiedzi) jak sobie radzicie z wyrównywaniem masy po bokach? na jaką grubość rozwałkować masę? i czy to z tej masy z plantą pokrywacie torty? PROSZĘ
anbetung.gif
też jestem ciekawa jak dziewczyny sobie radza z tymi bokami;-)
mi co któryś tort nie wychodzi na bokach i z pewnością zalezy to u mnie od grubości i elastyczności masy, ale nie wiem dokładnie jaka powinna być ta grubość idealna. Wydaje mi się ze ok 3-4 mm jest dla mnie ok i ZAWSZE używam masy z plantą (a dokładniez tłuszczem z kauflanda, bo jest 3 razy tańszy a ma te same właściwości-nazwa coś na F). Jak masa jest elastyczna to nigdy nie mam problemu z bokami;-), ale niestety nie zawsze mi taka wychodzi;-(

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
index.php?act=findpost&pid=1076792Izo, bita śmietana wcale trudna w obróbce nie jest. Trzeba tylko znać kilka zasad. Do obkładania nie dajemy żelatyny tylko stabilizator. Żelatyna nie daje nam czasu na dekorację. Oprócz dobrej śmietanki 36% potrzebny jest obrotowy talerz, duży wygięty nóż i prostokątna skrobka do wygładzania boków.
a tak z ciekawości na ten tort z fotek ile zużyłaś bitej śmietany? bo ja zawsze boję się że za mało zrobię i mam problem z oszacowaniem ilości kremu do pokrycia. z góry dzięki za podpowiedź
icon_wink.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
No niestety ale planta jest droga! fioletowego pojecia nie mam o jaki tłuszcz Ci chodzi na F napisz jak sie dowiesz prosze! jeszcze znalazłam coś ciekawego w carrefour, na dziale z doniczkami są szklane podkładki na groby takie pod znicze idealne na kwadratowe torty a cena uf 5 zl.duża ,mała 3 zl. polecam!

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
waszkamaszka @ 17 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1076890No niestety ale planta jest droga! fioletowego pojecia nie mam o jaki tłuszcz Ci chodzi na F napisz jak sie dowiesz prosze! jeszcze znalazłam coś ciekawego w carrefour, na dziale z doniczkami są szklane podkładki na groby takie pod znicze idealne na kwadratowe torty a cena uf 5 zl.duża ,mała 3 zl. polecam!
ale gapa jestem nie na F tylko na L;-)) Lando. Super jest http://www.forumveg.pl/margaryna-nova-vega...t-vt3240,15.htm
a za podkładkami się rozejrzę
icon_wink.gif
dzięki

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
ja moj rozowy tort wyrownywalam masa maslana i wyszedl idealnie prosto, postawilam go na obrotowym talerzu, raz posmarowalam boki, wyrownalam trzymajac szeroki noz w pionie i krecac talerzem, schlodzilam w lodowce i pozniej jeszcze raz tak samo wygladzilam, to w ogole nie bylo trudne
icon_smile.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Duszka dzieki
icon_smile.gif
poszukam mam kauflanda pod nosem a wiele muszę zrobić w tym tygodniu to się przyda! czy Wasze figurki pekają na koncówkach jak przeschną? oglądałam przed chwilką moje sałaty i widzę że lekko popękały
baa.gif
świnka też CHOLERA!

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Duszka20 @ 17 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1076843Alll mam jeszcze jedno pytanko Ja zamówiłam sobie tą końcówkę na tortowni.pl http://www.tortownia.pl/sklep,1692,59,Wilt...rzchni_789.html i tak trochę zgłupiałam. jaki worek do tego potrzebuję (bo ona dość szeroka jest 6 cm) a ja mam w domu coprawda profesjonalny worek cukierniczy ale z wąskim otworem i nie wiem czy będzie jak zamocować tą tylkę ;-(( trochę późno o tym pomyślałam.
Może ja pomogę. Z tego co się naoglądałam na filmikach Youtoube i ostatnio sama tak zrobiłam, wszyscy odcinali sobie czy to w rękawach foliowych czy papierowych kawałek końcówki i poprostu wrzucali tylkęi lekko ja jeszcze wpychali, nikomu nic nie uciekało po bokach.
6 cm to niezły kalber
icon_mrgreen.gif

Waszkamaszka-- ja rozwałkowuję tak na 3-4mm, kładę na górze i delikatnie samą góre wygładzam żeby jak najmniej powietrza podeszło i potem stopniow, po kawałeczku, nie jedną stronę od razu, powoli do okoła, całą dłonią dociskam masę. Nie ściągam jej w dół!!! Delikatnie tak jak by wdawać tkaninę
icon_mrgreen.gif
Nie obcinaj jej zbyt blisko bo jeśli jest trochę sćiągnięta w dół to potem bryknie spowrotem do góry i bedzie brakowało ( no zawsze można wykończyć czymś dół
icon_mrgreen.gif
) Jeśli zdrobią ci się babelki z powietrzem to nakłuj zwykłą igłą i ładnie sie wciągnie. Na koniec jescze poprawiam packa steropianową.
Oczywiście ważne jest aby przd pokryciem masą tort był dobrze i starannie obsmarowany masą, przed położeniem trzeba wyjąć podobno tort jakieś 20 min. z lodówki żeby masa ładnie przylgnęła. Chociaż ja praktycznie nie czekam. Ja układam torty w obręczy i schładzam przeważnie przez noc i potem jest stabilny . Co do waszej masy to nie pomoge bo używam gotowych mas. Powodzenia, mam nadzieję że pomogłam.

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
oczywiście że pomogłaś i dzieki bardzo, zawsze dobre rady doświadczonych i utalentowanych koleżanek mile widziane. co do tylki to faktycznie duzy kaliber, tylko czy moje mozliwości mu sprostają;), będę musiała spróbowac na worku foliowym bo rękaw mam jeden i troszkę szkoda mi go tylko pod jedną tylkę przygotować a idealnie pasuje do małych tylek do ozdób;-)

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
No to się cieszę. Na pewno sobie poradzisz, spróbuj na worku. Musisz popróbować, ja szybko się napalam i szybko zniechęcam , zazdroszczę Jo_annie tych jej wyciskanych róż, zabieram się do tego jak pies do jeża. Oczywiście w miedzy czasie próbuję innych technik
icon_mrgreen.gif
Ostatnio weszłam w posiadanie (nie powiem w jaki sposób
icon_mrgreen.gif
) jednej większej tylki i spróbowałam ozdobić muffinki i nawet mi się spodobało. Wcześniej próbowałam wyciskać tą szprycą-pistoletem ale nerwica mnie brała, leciało kiedy ja nie chciałam itd. Lepszy zwykły rękaw. Poza tym widziałam jak pan cukiernik tłumaczył jak duże znaczenie ma wielkoć tutki papierowej do ozdabiania do wielkosci dłoni.
Teraz przygotowuję swe siły do zrobienia cukrowych brylantów
icon_mrgreen.gif
trzymajcie kciuki.

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
No proszę !! ja lepie świnię a Chachu brylanty
gruebel_2.gif
może cos ze mną nie tak hi hi Powodzenia

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
chachu @ 17 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1076952No to się cieszę. Na pewno sobie poradzisz, spróbuj na worku. Musisz popróbować, ja szybko się napalam i szybko zniechęcam , zazdroszczę Jo_annie tych jej wyciskanych róż, zabieram się do tego jak pies do jeża. Oczywiście w miedzy czasie próbuję innych technik
icon_mrgreen.gif
Ostatnio weszłam w posiadanie (nie powiem w jaki sposób
icon_mrgreen.gif
) jednej większej tylki i spróbowałam ozdobić muffinki i nawet mi się spodobało. Wcześniej próbowałam wyciskać tą szprycą-pistoletem ale nerwica mnie brała, leciało kiedy ja nie chciałam itd. Lepszy zwykły rękaw. Poza tym widziałam jak pan cukiernik tłumaczył jak duże znaczenie ma wielkoć tutki papierowej do ozdabiania do wielkosci dłoni.
Teraz przygotowuję swe siły do zrobienia cukrowych brylantów
icon_mrgreen.gif
trzymajcie kciuki.
no prosze prosze BRYLANTY - oczywiście trzymam kciuki i czekam na wizualne efekty, tez mnie kuszą, ale trzeba mierzyć siły na zamiary więc spokojnie mam jeszcze na to czas;-), narazie chciałabym opanowac pokrywanie kremem całego tortu jak to robią cukiernicy w programach na TLC (stąd ta ogromna tylka
icon_wink.gif
)
Waszkamaszka nie martw się ja lepię owce. spokojnie diamenty jeszcze przed nami;)

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Na drugi tort też lepie owce czuję się jak juchas na halach HEJ ino moje owiecki nie becą ino się rozlecą!

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
waszkamaszka podoba mi sie twoje poczucie humoru,pasujemy do siebie
fiesgrins.gif

All powiedz prosze o ile pamietasz jak przymocowalas lalke w torcie krolowa elfow, ubralas ja w mase cukrowa i przykleilas, chce zrobic cos podobnego (o ile moge?) i chcialabym jej nie zdejmowac oryginalnego ubranka, jak mam wybrnac?

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Jakiej średnicy jest otwór w tylce co tu użyłas? Czy uważasz, że jest optymalny do wyciskania śmietany na tort?
Czy poszczególne warstwy kremu też nakładasz szprycą?

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Jak na moje oko to z 1cm ma. Można też chyba bez tylki z odciętym końcem. Profesjonalni cukiernicy też przekładają tort masą z rękawa. Chyba też muszę kiedyś tak spróbować. Tylko irytuje mnie torchę mycie potem tego rękawa
icon_mrgreen.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy