Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

paulicza

Member
Maj 5, 2009
134
0
0
Zrobiłam sobie wczoraj na próbę tą ten lukier plastyczny, tak tylko żeby sprawdzić czy wychodzi. I wyszła, chociaż sporo się namęczyłam, zawinęłam ją w folię i bo niedługo się przyda na pewno. Dzisiaj zajrzałam do lodówki i muszę przyznać, że taka chłodna masa ma lepszą konsystencję niż świeża. Przydała mi się też rada którejś z Cinek, aby zamiast krochmalem blat wysmarować odrobiną olej i tak też zrobiłam, bo chciałam sobie różyczkę ulepić i spsób się sprawdził. Dzięki za przepis! Teraz tylko barwniki kupę, żeby zrobić sobie różne kolory.

Nelka83

Member
Kwi 28, 2009
1
0
0
To jest mój pierwszy post wiec w razie czego proszę mnie skarcić. Tak bardzo spodobały mi się torty jakie tworzycie że postanowiłam zrobić na urodziny męża tort pokryty tą masą. Oto co mi wyszło:
Zdj_cia_0014.jpg
Zdj_cia_0013.jpg

Boki tortu nie wyglądają najlepiej, ale masa po rozwałkowaniu, podczas pokrywania tortu łamała się na bokach:( Sądzę że stało się tak, gdyż masę rozwałkowałam podsypując mąką ziemniaczaną. Zabrakło mi też masy do zrobienia listków, wiec dorysowałam je zielonym pisakiem jadalnym. Mimo wszystko podoba mi sie moje pierwsze dzielo
dance.gif

Mam pytanie do wprawinych w boju:) Czy to normalne ze w masie pojawiły się "niewyrobione" fragmety żelatyny?

Załączniki

• Zdj_cia_0014.jpg
    Zdj_cia_0014.jpg
    50 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cia_0013.jpg
    Zdj_cia_0013.jpg
    48.1 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Torcik śliczny
icon_biggrin.gif

A żelatyna pewnie ci się niedokładnie rozpuściła. Dobrze jest ją najpierw namoczyć chwilę w zimnej wodzie a później ogrzewając mieszać tak długo aż stanie się zupełnie jednorodnym płynem.

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
super ta masa.. chyba sprobuje..

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
27 czerwca mamy pierwsze urodzinki synka.. i szukajac na necie ozdob na torcik trafilam do was (o boziu jakie wy tu robicie cuda!!!).. przyznam sie bez bicia ze pieke bardzo dobrze i ozdabialam zwykle torty swoje owocami i galaretkami powycinanymi w rozne ksztalty.. zwykle wszyscy byli pelni uznania.. ale jak zobaczylam wasze prace to pomyslalam ze powale gosci na kolana jak mi tylko cos w polowie tak idealnego wyjdzie!!! to wszystko robicie z tej masy na ktora jest przepis na pierwszej stronie?? Moge zrobic sobie ta mase np w czwartek a w piatek tort dekorowac zeby byl na sobote czy to za wczesniej?? Jak cienko mam wywalkowac taki placek na wierzch tortu?? (zeby nie bylo za cienko i sie nie porwalo to..) pewnie juz te pytania gdzies padly ale nie mam teraz zbyt wiele czasu na czytanie szczegolow wiec jak ktos moze to prosze o odp..

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Masę możesz zrobić dzień wcześniej ale jeśli włozysz ją do lodówki to stwardnieje i trudno będzie z nią na drugi dzień pracować. Moim zdaniem gotową masę można zabezpieczyć przed wysychaniem zawijając ją w folię spozywczą lub wkładając do woreczka foliowego i przechować poza lodówką choćby na kuchennym blacie.
Co do grubości wałkowania to trudno jednoznacznie określić - dużo zależy od konsystencji samej masy jaka ci wyjdzie. Wałkując po prostu podnoś brzegi gdy będzie już w miarę ok i na rękach będziesz widziałą czy możesz jeszcze cieniej rozwałkować czy nie bardzo bo zaczyna się rozłazić. Powiem jeszcze że im grubsza warstwa tym gładsza powierzchnia (nie odbijają się przez masę ewentualne nierówności wierzchu tortu) i ładniej daje się masę równo ułozyć na torcie, ale im cieńsza tym lepiej bo słodka jest pieruńsko
icon_lol.gif
i przy przekrojeniu ładniej wygląda - musisz sama wypośrodkować
icon_smile.gif

Pamiętaj tylko jak będziesz dodawała cukier puder - nie wsypuj całego od razu tylko dodawaj stopniowo, ponieważ wiele osób (i ja) nie wgniotło całej porcji cukru ponieważ masa była już wystarczająco zwarta, twarda i elastyczna przed dodaniem całości cukru. Niektórzy zas co wsypali całość od razu mieli później problem z kruszeniem się masy. Nie wiem od czego to zależy, może minimalne różnice w ilości płynów a może różnice w wilgotności cukru...

A przepis to ten z pierwszej strony
icon_smile.gif
i witamy na forum
icon_biggrin.gif

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
dzieki!!!

wszystkie moje watpliwosci rozwiane :D przynajmniej te na teraz :D czekam tylko na wene tworcza i opracuje jakis projekt.. mysle tak sobie ze zrobie male ozdobki do polozenia na tort wczesniej a ten "placuch" na torcik bezposrednio przed dekoracja tortu.. (mam jeszcze do przygotowania reszte imprezy.. ciasta, salatki itd. wiec bede miala ograniczony czas na zabawe w zdobienie..).. aha w planach mam tort prostokatny.. wiec mam nadzieje ze da sie zrobic jakos ladnie te krawedzie?? ta masa taka raczej plastyczna jest nie?? widzialam troche filmikow na necie to raz robili tak ze prostokaty sklajali jako kazdy bok tortu osobno a raz ze z jednej plachty rozkladali na calosc.. bede musiala wyprobowac jak mi wyjdzie :D

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
aha juz wiem co jeszcze.. czy ktoras z was barwila mase barwnikami takimi "naturalnymi" (cos dolalyscie i wyszedl kolorek w sensie.. sok wisniowy czy cos..) a jak tak to co mozna dodac.. bo patrzylam za barwnikami po necie to drogie widze sa.. (zestaw drozszy niz caly moj tort bedzie kosztowal..) Myslalam o jakis przyprawach w proszku ( w sensie papryka czerwona czy kukruma ale to wtedy niejadalne by byly te ozdoby.. ale skoro piszecie ze sa tak slodkie ze i tak sie ich nie da zjesc to moze mala strata??)

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Możesz zamiast żelatyny użyć galaretki tylko wtedy musisz dać troszkę więcej proszku, myślę że jedna łyżeczka więcej wystarczy, lub użyć napojów w proszku, wtedy masa zyska smak pastylek pudrowych i kolor. Myślę tez, że oprócz wody można użyć syropów np Herbapolu (osobiście nie próbowałam). Jednak, jeśli jeszcze nigdy z tą masą nie pracowałaś, to proponuję sciśle trzymać się przepisu i tak jak Cinka napisała, nie dawaj całego cukru od razu. Jak już poznasz tą masę, będziesz wiedzieć jakiej powinna być konsystencji, wtedy będziesz mogła eksperymentować. Życzę powodzenia

A teraz dla wszystkich pracujących z tą masą: znalazłam, bardzo prosty sposób na korektę ewentualnych wpadek typu: dziura, rozerwanie się masy itp. Potrzebna jest opalarka do drewna, nóż i woda. Taką niedoskonałość ( zawsze robie to już na torcie) podgrzewam opalarka chwile, a gdy masa stanie się już w miarę płynna (ten moment trzeba dobrze wyczuć, najlepiej gdzieś na kawałku masy obok tortu) moczę nóż w wodzie i zasmarowuję takie rozerwanie. Uwaga: po każdym przejechaniu nożem po ciepłej masie, trzeba go wyczyścić z resztek tej masy, ponownie zmoczyć i delikatnie smarować dalej. Jeśli mamy jakiś ubytek w masie jak np dziurka, wtedy obok rozgrzewam kawałeczek masy prawie do płynnej konsystencji i tym łatam tą dziurkę. Przy białej masie nie ma prawie w ogóle śladów, natomiast przy kolorowej trzeba bardzo uważać z temperaturą, bo może się w miejscu podgrzania zmienić kolor na nieco ciemniejszy.
Mam nadzieję, że komuś się to przyda (np idealnie w ten sposób można pozbyć się nadmiaru masy np na rogach prostokątnego tortu). W razie wątpliwości, służę pomocą.

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
nie wytrzymalam i zrobilam dzis eksperyment.. robilam z polowy porcji mase (czyli 200g cukru, 25g glukozy 17,5ml wody, 1 lyzeczka zelatyny..) i tak ja zmodyfikowalam ze dalam 2 lyzeczki galaretki truskawkowej, zamiast 1 lyzeczki zelatyny.. na pewno dalam 165 g cukru bo yle zwazylam ze mialam w pojemniku.. a reszte dosypywalam na oko wiec nie wiem dokladnie ile.. i wyszla mi super masa w "swinskim" rozowiutkim kolorku!! taka wlasnie chcialam bo mam w planach zrobic farme na torcie mojego synka :D jak ta masa nie przetrwa do strojenia to nic.. zrobie jeszcze raz :D ( w ogole to ona raczej sie nie zepsuje nie??) zawinelam w woreczek i schowalam w szafce.. teraz zastanawiam sie tylko jak uzyskac mocniejsze barwy...

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
cinka hehe super te swinki taki wlasnie kolorek uzyskalam :D a pomysl z bajorkiem chyba podpatrze :D

tez tak wlasnie pomyslalam o tym cukrze.. ze nie ma sznas zeby to sie zepsulo :D

a moge zapytac gdzie kupujesz te barwniki i za ile??

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja mam barwniki Schwartau których już niestety ta firma chyba nie produkuje w takiej postaci - moje są w płynie. Kosztowały niewiele - około 3 - 4 zł? Nawet już nie pamiętam
icon_redface.gif

Małe buteleczki trochę większe od aromatów do ciast swego czasu bywały w marketach a później znikły.

Ja już gdzieś tu o tym pisałam ale powtórzę - można też do barwienia dekoracji uzyć barwników takich do barwnienia jaj na wielkanoc - tabletki albo proszek. To jest ten sam barwnik spozywczy, to samo E-cośtam co w tych przeznaczonych do barwienia produktów spozywczych, ale na niektórych opakowaniach piszą by nie używać tych barwników do jedzenia.... ale myślę że można do ozdób użyć, przeciez nie trzeba ich zjadać
icon_biggrin.gif
i tak głównie chodzi o efekt wizualny a nie smakowy - sam tort ma być smaczny - dekoracje niekoniecznie.
Te barwniki w proszku trzeba rozpuścić w minimalnej ilości wody (2-3 krople na łyżeczce) - wystarcza ociupinka, na czubek noża.

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
no masakra.. oblecialam ELeclerca, Reala, Inter Marche i nigdzie nie ma tych barwnikow.. nawet w necie ich sie nie da kupic.. Czy ktoras z was ma dostep?? zglupialam calkiem.. nawet innych produktow tej firmy nie widzialam na polkach, a kiedys czesto.. i kupowalo sie te posypki czy ozdoby bo pamietam ten znaczek na pudelkach..

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
dzieki h-elen.. ja zamowilam juz jednak tamte co wczesniej wyslalam.. 25 zl wyjdzie mnie z przesylka koszt 5 kolorow :D

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy