Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
Sierotka3m @ 17 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=977704Ja się na tą tortownię czaję teraz, bo w maju wykrawaczki są w promocji
icon_razz.gif
No właśnie fajne promocje teraz mają a ja cieńko teraz z kasą stoję
cry_1.gif

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
Na pan mają koszmarną cene przesyłki
pinggrins.gif
tylko kurier 28zł

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
A ja się ucze
icon_mrgreen.gif

2a9yvsh.jpg

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
sohers, moja przygoda z masą cukrową też zaczęła się od takich różyczek
icon_smile.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Pięknie, sohers, szczególnie ta ostatnia - jak żywa!

Żeby masa była bardziej plastyczna (taka stricte do wykonania ozdób), trzeba ją robić z trochę innego przepisu, takiego z dodatkiem tylko powder lub CMC. Ale muszę przyznać, że ta Zielonej Truskawki z dodatkiem Planty bardzo dobrze się sprawdzała, w każdym razie u mnie
icon_razz.gif

Ja tyż chciałam zacząć naukę od róż, ale mi nie wychodziły.. Aż tu nagle niespodzianka - wczoraj lepiłam róże z gumki chlebowej na życzenie kuzynki i wyszły pierwszorzędnie
rofl.gif

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
index.php?act=findpost&pid=977756Pięknie, sohers, szczególnie ta ostatnia - jak żywa!

Żeby masa była bardziej plastyczna (taka stricte do wykonania ozdób), trzeba ją robić z trochę innego przepisu, takiego z dodatkiem tylko powder lub CMC. Ale muszę przyznać, że ta Zielonej Truskawki z dodatkiem Planty bardzo dobrze się sprawdzała, w każdym razie u mnie
icon_razz.gif

Ja tyż chciałam zacząć naukę od róż, ale mi nie wychodziły.. Aż tu nagle niespodzianka - wczoraj lepiłam róże z gumki chlebowej na życzenie kuzynki i wyszły pierwszorzędnie
rofl.gif
Aaa Dziękować Dziękować
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

No ja właśnie ta Zielonej Truskawki zrobiłem
lecker.gif

index.php?act=findpost&pid=977756Żeby masa była bardziej plastyczna (taka stricte do wykonania ozdób), trzeba ją robić z trochę innego przepisu, takiego z dodatkiem tylko powder lub CMC
A przepis podasz???plissss
anbetung.gif

I jeszcze ta gumka chlebowa to nie słyszłem jeszcze cioTo
icon_question.gif

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Sohers może któraś z dziewczyn mieszka w Poznaniu albo masz tam znajomych to możesz w PAN zamówić zapłacić a ta osoba odbierze i wyśle Ci pocztą Polską :D Ja właśnie zamierzam tak zrobić :D

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
hokusik @ 17 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=977768Sohers może któraś z dziewczyn mieszka w Poznaniu albo masz tam znajomych to możesz w PAN zamówić zapłacić a ta osoba odbierze i wyśle Ci pocztą Polską :D Ja właśnie zamierzam tak zrobić :D
Swietny pomysł więc może niech się Panie wypowiedzą kto ewentualnie chciałby pomóc
icon_question.gif

Oczywiście nie już zaraz ale czy dało by się jeśli ładnie poproszę ja lub ktoś inny
cvety.gif

To może jeszcze skożystam z okazji i zapytam czy jest ktoś chętny z wrocka żeby mnie podszkolić???

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ło matko...
icon_smile.gif
,a cioTO ??? tylko powder lub CMC.
Co to gumka chlebowa, znalazłam info.
Napisz proszę o co chodzi z tym powder i CMC. Jak widać, Sierotko3m, tort udał mi się ale przede mną jeszcze duuużo nauki ...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Qrcze, nie wiedziałam, że takie zamieszanie wprowadzę
icon_razz.gif

Tylo powder (lub inaczej CMC) to tyloza (czyli skrót od metylohydroksycelulozy), jest to syntetyczna celuloza, z której produkuje się np. kleje, ale stosuje się ją także w cukiernictwie do wyrobu tzw. masy meksykańskiej lub florist paste. Nadaje ona masie elastyczność, można ją wtedy dużo cieniej rozwałkować, to z niej robiłam te goździki
icon_smile.gif
Niby jest jadalna, ale ja ją stosuję tylko wtedy, kiedy muszę. Wtedy masę można wałkować prawie do przeźroczystości (np. produkcja falbanek, kwiatów), a jej brzegi nie pękają i nie strzępią się. CMC kupiłam w tortowni, można też kupić gotową florist paste.

Gumka chlebowa jest to taka gumka do mazania ołówków B i bardziej miękkich oraz do rozcierania pasteli. Ma to do siebie, że miętolona w rękach przybiera konsystencję plastelinową, więc można z niej lepić figurki (broń Boże nie spożywać!!)

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Sierotko3m, bardzo dobrze, że narobiłaś zamieszania
icon_smile.gif
, oby tak częściej...
Dzięki temu wiele osób podniesie swoje kwalifikacje - DZIĘKI BARDZO ZA WYJASNIENIE.
PS. natychmiast muszę zamówić CMC
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Sohers, przepis na masę meksykańską mogę podać, ale jak do domu wrócę, bo w pracy siedzę
icon_smile.gif

Roboty mało, to Cinuję
icon_razz.gif
Pławię się w sukcesie, bo tort chrzcinowy zgarnął pyszne recenzje
banana.gif
I cieszę się, bo kolejne zamówienie dostałam, tort urodzinowy dla 13-latki w kształcie piłki do kosza, więc już szukam natchnienia (nie wiem, czy zdobić cukrową, czy maślaną masą)..

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
index.php?act=findpost&pid=977820Sohers, przepis na masę meksykańską mogę podać, ale jak do domu wrócę, bo w pracy siedzę
icon_smile.gif

Roboty mało, to Cinuję
icon_razz.gif
Pławię się w sukcesie, bo tort chrzcinowy zgarnął pyszne recenzje
banana.gif
I cieszę się, bo kolejne zamówienie dostałam, tort urodzinowy dla 13-latki w kształcie piłki do kosza, więc już szukam natchnienia (nie wiem, czy zdobić cukrową, czy maślaną masą)..
Może to Cię natchnię klik

Zatem czekam na przepisik
cvety.gif

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
na tortowni jest CMC-guma celulozowa tutaj

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Sohers, dzięki za piłkokoszową inspirację! Myślałam o czymś jeszcze bardziej wysublimowanym i czasochłonnym, tzn. o wykonaniu tej piłki metodą patchworka, ale zastanawiam się, czy dam radę
cluebat.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy