Qrcze, nie wiedziałam, że takie zamieszanie wprowadzę
Tylo powder (lub inaczej
CMC) to tyloza (czyli skrót od metylohydroksycelulozy), jest to syntetyczna celuloza, z której produkuje się np. kleje, ale stosuje się ją także w cukiernictwie do wyrobu tzw. masy meksykańskiej lub florist paste. Nadaje ona masie elastyczność, można ją wtedy dużo cieniej rozwałkować, to z niej robiłam te goździki
Niby jest jadalna, ale ja ją stosuję tylko wtedy, kiedy muszę. Wtedy masę można wałkować prawie do przeźroczystości (np. produkcja falbanek, kwiatów), a jej brzegi nie pękają i nie strzępią się. CMC kupiłam w tortowni, można też kupić gotową florist paste.
Gumka chlebowa jest to taka gumka do mazania ołówków B i bardziej miękkich oraz do rozcierania pasteli. Ma to do siebie, że miętolona w rękach przybiera konsystencję plastelinową, więc można z niej lepić figurki (broń Boże nie spożywać!!)