Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko...

Status
Ten wątek został zamknięty.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Jo_anno1, tak ja korzystam. Szerokości literek nie są idealnie równe (w jednym miejscu ciensze niż w innym) ale bez przesady. Ich atutem jest to, że są metalowe i dobrze wycinają grubsze masy, łatwo literka wypada z wykrawaczki.
Ale cena znacznie wyższa niż ta za jaką ja kupiłam,
Mam inne szablony, ale tamte tak łatwo nie wycinają a raczej odciskają i trzeba pomagać sobie nożykiem. To te które przykleiłam na bocznych ściankach torta komunijnego z poprzedniej strony.
Podsumowując, robisz sporo tortów to na pewno przydadzą Ci się, znacznie ułatwią pracę.

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Czyli metalowe solidniejsze? H-elen, gdzie kupowałaś?
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Tak solidniejsze i do wielu zadań specjalnych
icon_smile.gif
Np wylewam średniocienki płat czekolady i kiedy twardnieje wycinam literki. A z masą cukrową i marcepanem wchodzą jak w masło. Drobny mankament to nieco nierówne ich szerokości ale to juz czepalstwo. Ale piszę to co zauważyłam.
Natomiast te z torta i te które zaprezentowała rastagatka (napis GABRYSIA na torcie ze zwierzątkami) są. jakby to ująć... subtelniesze, dają delikatniejsze czy bardziej eleganckie wykończenie. Porównajcie, jak wyglądałby tort komunijny z tymi pierwszymi.
A tutaj jedna z pierwszych prób cięcia czekoladowych:

Kurcze, nie pamiętam gdzie kupiłam... Chyba to była tortownia ale dośc dawno, wtedy gdy zaczęłam podgladać Cinki
icon_smile.gif

Załączniki

• IM000475.JPG
    IM000475.JPG
    49 KB · Wyświetleń: 0

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Qrcze, qrcze, QRCZE! H-elen! Ja właśnie marzę od kilku dni o takiej bombie! Piękna..

Sohers.. Przepraszam, ale przepis na masę meksykańską podam dopiero w piątek wieczorem, bo pożyczyłam książkę koleżance z tańców..

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Sierotko3m, bez problemu ją zrobisz. Moja była zrobiona , tak na prędce
icon_smile.gif
, bo okazało się, że "dzisiaj " teściowa ma urodziny...Stąd takie ekspresowe wykończenie
icon_smile.gif

Zdjęcie jest stare, ale wówczas pierwszy raz wycinałam "te" literki. Jak widać, z czekoladą sobie poradziły.

A tak przy okazji, podpowiedz mi proszę, czy jeżeli została mi masa cukrowa od komunijnego torta a teraz dodam tego magicznego CMC, to będę miała dobrą masę? Ile na kg tej masy powinnam dodać ?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja, do zdobienia ostatnio nabyłam, za taką cenę jak widnieje w ofercie:
undefined

Upss... hokusik, chyba powinnyśmy stąd pójść gdzie indziej bo to akurat masy cukrowej nie dotyczy
icon_redface.gif

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
dzwonilam dzis do tego Pan-u w Poznaniu, dostawa towaru (i te wykrawaczki literki ) ma byc za jakies 2 tygodnie.

h-elen, w temacie czy nie, tlumacz sie zaraz, co tam jest w tym komplecie, bo fotki kiepskie zrobili...

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
H-elen dzięki za odpowiedź.
anbetung.gif

Zaszalałam dziś na tortowni z wykrawaczkami, oj zaszalałam. Słoneczniki, margerytki, stokrotki, goździki, listki, falbanki nawet stelaż 3-pietrowy
dump.gif
rofl.gif
Chyba cóś mi na mózg padło Ale niestety literek nie zakupiłam-brak.
gruebel_2.gif
o kurcze tyle kasy wydałam a jeszcze tak wiele rzeczy mi nie mam
cry_1.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Jo-anno1, nie masz co żałować bo wszystko to co kupiłaś przyda Ci się. Cała kompozycja kwiatowa na torcie komunijnym jest wykonana przy pomocy wykrawaczek, też kupionych w tortowni ale na raty:). A ile miałam radości z kombinowania
icon_biggrin.gif

Oliweczko, jutro dokładnie odpowiem na Twoje pytanie.

hokusik

Member
Maj 29, 2009
122
0
0
Helen super zestawik ale ja potrzebuję metalowych bo plastikowe się u mnie nie sprawdziły
icon_sad.gif
żem połamała jak pupskiem siadłam
icon_sad.gif

Jo_anna no to czas wziąć się do roboty żeby się szybko zwróciło.
Dziś lepiłam słonia z masy z pianek teraz schnie (oj przydałyby się sprytne łapki)

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
h-elen @ 18 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=978324A tak przy okazji, podpowiedz mi proszę, czy jeżeli została mi masa cukrowa od komunijnego torta a teraz dodam tego magicznego CMC, to będę miała dobrą masę? Ile na kg tej masy powinnam dodać ?
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale Murzyni dowożący mi taczkami internet zastrajkowali wczoraj ;)
H-elen! Jak już wspominałam, mam przepis na tą masę i ona ma trochę inne proporcje, ale w komentarzach na tortowni dziewczyny pisały, że dodają do normalnej i to bardzo poprawia jej właściwości. Nie mam pojęcia, ile się CMC w takim przypadku dodaje i w jakiej postaci (pewnie rozprowadzone wodą). Może spróbuj na małej ilości masy. Dodaj trochę, wyrób i spróbuj rozwałkować bardzo cienko (ja wałkowałam na 0,5-1mm) i zobacz, czy się rwie, czy da się coś z nią zrobić. Nie mam innego pomysłu.
Ewentualnie z tej masy, co Ci została, ulep jeszcze kilka motylków na zapas i wsadź je w cukier
icon_razz.gif
Możesz mi przysłać, nie obrażę się
rofl.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
hokusik @ 18 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=978548Helen super zestawik ale ja potrzebuję metalowych bo plastikowe się u mnie nie sprawdziły
icon_sad.gif
żem połamała jak pupskiem siadłam
icon_sad.gif

Jo_anna no to czas wziąć się do roboty żeby się szybko zwróciło.
Dziś lepiłam słonia z masy z pianek teraz schnie (oj przydałyby się sprytne łapki)
gruebel_2.gif
To tak pupskiem trzeba tę masę odciskać? To ja trochę mało ważę ale my tak we dwie z córą możemy wskoczyć
rofl.gif

A jeżeli chodzi o zwrot kosztów to chyba szybciej kogoś wkręcę w prezent urodzinowy
icon_mrgreen.gif
(o a może na dzień dziecka) niż zwróci mi się to na tortach.
Gdyby nie przynosiło mi to wewnętrznej satysfakcji, nie robiłabym. Dodatkowo jestem uparta(wredna i... no dobra mam kilka innych wad), lubię podejmować nowe wyzwania, może czasami na zasadzie: nie ma że nie udało się- musi się udać.

Słonia czas odsłonić
icon_mrgreen.gif

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Rastagatko czy możesz powiedziec w jaki sposób zrobiłaś różaniec na komunijnym torcie? a dokładniej interesuje mnie na co nawleczone są te perełki, czć to zwykła nić? Będę wdzięczna za odpowiedź.

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Sohers, już mówiłam/pisałam, że przepisik będzie w piątek, bo pożyczyłam książkę koleżance (od razu zamieszczę go tutaj i w Twoim wątku). Nie odzywałeś się Chłopie i już myślałam, że Cię w tym Wrocku zalało..

Julia! Z tego, co wcześniej wyczytałam, wydaje mi się, że Rastagatka paciorki różańca lepiła z masy i nawlekała je na nitkę. Natomiast h-elen użyła cukierkowych perełek, pomiędzy które wkładała cieniutko powycinane kawałki masy cukrowej jako łączniki. Jeśli się mylę, zlinczujcie mnie
icon_razz.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
H-elen - nie, nie...
znacznie prościej ;)
Jak ułożyłam paciorki na właściwym miejscu, to wzięłam skalpel i zrobiłam cięcie chirurgiczne, czyli ślad nitki
icon_smile.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy