Ciasto:
2 łyżki slajdów miód
1 łyżeczka soda
1 szklanka cukru
2 łyżki wody
2 łyżki margaryny (masło)
2 jajka
szczypta soli
2,5 szklanki mąki
Krem:
2-3 filiżanek śmietaną
3 / 4 szklanki cukru
(Wanilina)
2 łyżki miodu (ze zjeżdżalnią) umieścić w rondelku i wysokiej zagotować, mieszając. Wlać 1ch.l. sody, 1 st.sahara, 2 łyżki wody i szczyptę soli. Gotować na średnim ogniu, mieszając trzepaczką, aż cukier się rozpuści (nie mam całkowicie zniknął, nie ma znaczenia).
Cook się piękny ciemny kolor pomarańczowy, mieszając cały czas, dzieje się bardzo szybko.
A gdy piana jasny kolor - zdjąć z ognia, dodać 2 łyżki margaryny (masła) i dobrze wyrobić czekać, aż mieszanina ostygnie do strony tolerowane (50-45grad). Próba jazdy, 2 jajka, dobrze dobrze wyrobić. Wlać 2,5 szklanki mąki (zajęło mi trochę więcej), koliduje z łyżką następnie ręcznie. Ciasto uzyskane netugoe i trochę lepki w pierwszej kolejności.
Przykryć pokrywką pan podać ostygnie (1-2 godziny). W tym czasie mąka pęcznieje i ciasto nie przykleja się podczas toczenia. Dość podpylit tabeli i wałek do ciasta z mąki.
Mąka tabeli, ułożyć ciasto
Dodać do kiełbasy, podzielić na kawałki, 06/04, rozciągnąć cienko, najlepiej jak potrafimy, piec w temperaturze podpylennom suche pan (lub pergamin), wcześniej widelec nakolov na piękne kolory.
Ciasto nie przykleja się prawie w całości, zachowuje się jak ciasto na kluski, czyli elastyczne, z tworzyw sztucznych, trwa co najmniej do przejrzyste i nie rozerwała. Upiekłam w 200grad na 8-10 minut ciasto (bardzo cienkie mniej). Ostrożnie wyjąć nóż upieczone ciasto.
Odcięci od razu w formie (lub przed pieczenia), cool, promazyvaem kwaśną śmietaną, posypać tartą, czyste Hall przez 6 godzin. Jeśli używasz kremu z oliwek - lepiej moczyć siropchikom ciasta. Varenka + krem - także doskonale wpisuje się tutaj!
Proszę