olo2009 @ 17 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1076996A to torcik dla mojego synkaJak nazywa się czcionka, którą użyłaś pod zdjęciami?
olo2009 @ 17 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1076996A to torcik dla mojego synkaJak nazywa się czcionka, którą użyłaś pod zdjęciami?
Fanel @ 19 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1077774Cześć.
Właśnie zaczynam przygodę z masą cukrową i mam tej sprawie kilka pytań![]()
Na razie próbowałem zrobić ja dwukrotnie.
Użyłem przepisu podanego w pierwszym poście, lecz wszystkie składniki podzieliłem na pół.
Za pierwszym razem wyszła mi żółta papka, z której nie było mowy, żeby cokolwiek wyszło - być może za krótko trzymałem ją na ogniu - cała była wodnista i bardzo lepka.
Za drugim razem w garnku zrobiły mi się krupy.
Po wyrobieniu masa wyglądała tak:
A tak po nocy spędzonej w lodówce:
1. Czy krupy zrobiły się, bo za długo przetrzymałem masę na ogniu ?
2. Czy kolor masy jest w porządku ? Czy wam też wychodzi żółta, a nie biała ?
3. Czy jeśli dodam mniej margaryny to masa również powstanie, ale bielsza ?
4. Czy macie jakieś rady, które mógłbym zastosować na przyszłość ?
MASA CUKROWA
9G ŻELATYNY(3-3.5.ŁYŻECZKI)
6 ŁYŻEK WODY
200G GLUKOZY
750G CUKRU PUDRU
20ML.WODY
90g PLANTY
żelatynę rozpuść w 6 ł.wody odczekaj 10 min,daj do rondelka rozpuść ale NIE ZAGOTUJ!glukoze wymieszaj z resztą wody dodaj do żelatyny niech się zrobi taki syropek(nie gotuj!)z ognia zestawić dodać 250 g cukru(musi być przesiany wtedy jest masa bardziej elastyczna i nie trzeba tak długo wyrabiać)wlej roztopiony tłuszcz,potem dosypuj resztę cukru i wyrabiaj.TO JEST SUPER MASA i bielusieńka jak śnieg.
devillwoman @ 19 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1077848Kurcze troche mnie to dziwi, robilam ją wiele razy i nigdy nie mialam problemu, ale czasem drobny szczegól moze wiele zmienic. Masa na Twoim zdjęciu wygląda na zważona co moze sie zdarzyc jesli maslo ma zbyt niska temperature. Mąke musisz wrzucic na wrzątek i szybko energicznie wymieszac. Kulka powinna sie zrobić w kilka sekund potem tylko ją mieszasz i lekko prażysz . Kolor jest zawsze taki jak na Twoim zdjęciu dlatego nie uzyskasz z niej masy białej, ale wszystkie inne kolory są idealne. Uwielbiam ta mase bo szybko sie ja robi a zagniatac i koloryzowac mozesz jeszcze cieplą.
To moja " żabka" wlasnie z tej masyale śliczna)) patrząc na Twoje dzieło chyba się jezszce kiedyś skuszę i powalczę z tą masą
mam ptylko pytanko czy cukier dodawać do goracej masy? bo mi się zaczął topić chyba i nie mogłam poradzić sobie z tą klejącą masą;(![]()
olo2009 @ 17 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1076997A macie moze dziewczyny jakieś stronki gdzie dowiem się coś na temat lokomotywy Tomek z tej bajki Tomek i Przyjaciele??? Bo coś marnie mi idzie szukanie![]()
Tymcia @ 19 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1077847Ja też raz robiłam ale byłam zdesperowana bo mi dziury w torcie wyszły.Jedynie na róży mi się podobało bo tak to ma za mało wyraziste kolory.jesli są mało wyraziste dodawaj wiecej barwnika, jak bedzie masa rzednąc dodawaj cukru i tak do skutku, na pewno się udatrzymam kciuki
a jak coś pytaj.![]()
marsova @ 13 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1075013Hej jestem tu nowa. Dzisiaj dorwałam gdzieś właśnie ten przepis na mase cukrową z pierwszej strony. Mam zamiar zrobić ją jutro, ale zaczęłam czytać i okazało się, że nie wszystkim ona wyszła. Trochę się boje) . Mam zamiar również zabarwić ją galaretkami w proszku. Może mi ktoś odpowiedzieć jak to zrobić?
![]()
A tak a'propos to zastanawiam się nad wyborem technikum cukierniczego. To dobry pomysł? Bardzo lubię piec, dekorować i dużo osób mi mówi że jestem w tym dobra.
Przepraszam że się tak tu rozpisuje ale ..... super pomysł i jeśli kochasz to co robisz jako hobby to czemu nie zaczac na tym zarabiaćMam małe dziecko i mogę coś robić tylko w domu więc zaczęłam piec . To naprawde dobre pieniądze i super zabawa. Załuje ze mam juz tyle lat bo chetnie i bez zastanowienia wybrałabym taką szkołe
pozdrawiam i zazdroszcze.![]()
devillwoman @ 19 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1077881Jutro zamierzam robić pierwszy raz lalke Barbie, ale pokrytą kremem, miałam problem czy lalce oderwać nogiszukałam podpowiedzi ale instrukcji jak na lekarstwo więc wymyśliłam sobie po swojemu, mam pytanko czy kogoś to zainteresuje, jeśli tak zrobie zdjęcia krok po kroku i (pewnie w weekend
zamieszcze cały instruktaz![]()
oczywiście, że interesuje i wrzucaj instruktaż![]()
ja robiłam 2 razy lalkę (raz wyrywałam nogi bo torcik był mały i szkoda było mi kawałka wyrzucać, a drugi raz zostawiłam nogi, tylko owinięte folią spozywczą i też było OK) tak więc POWODZENIA i czekamy na efekty![]()
Tymcia @ 19 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1077900Czy ta masa zasycha? Miałam w lodówce sporo tej masy i postanowiłam zrobić z niej ośmiornicę i zastanawiam się czy jak będę ją przenosiła jutro na tort to mi macki nie odpadną.Pewnie że zasycha musisz ją dobrze owinąć folią aluminiową,jak rozgrzejesz w łapkach to wróci do normy a jak nie to sekundkę do mikroweli.
Co do ośmiornicy to jak sobie ją wymodelujesz to ułóż jak ma siedzieć i nic jej nie będzie.No chyba że przeniesiesz ja z prędkością światła
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.