Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Lucida Handwriting
icon_razz.gif

Fanel

Member
Sty 19, 2011
1
0
0
Cześć.

Właśnie zaczynam przygodę z masą cukrową i mam tej sprawie kilka pytań
icon_smile.gif

Na razie próbowałem zrobić ja dwukrotnie.
Użyłem przepisu podanego w pierwszym poście, lecz wszystkie składniki podzieliłem na pół.

Za pierwszym razem wyszła mi żółta papka, z której nie było mowy, żeby cokolwiek wyszło - być może za krótko trzymałem ją na ogniu - cała była wodnista i bardzo lepka.

Za drugim razem w garnku zrobiły mi się krupy.
91344051.jpg

Po wyrobieniu masa wyglądała tak:
43058267.jpg

A tak po nocy spędzonej w lodówce:
46684237.jpg

1. Czy krupy zrobiły się, bo za długo przetrzymałem masę na ogniu ?
2. Czy kolor masy jest w porządku ? Czy wam też wychodzi żółta, a nie biała ?
3. Czy jeśli dodam mniej margaryny to masa również powstanie, ale bielsza ?
4. Czy macie jakieś rady, które mógłbym zastosować na przyszłość ?
icon_smile.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Fanel @ 19 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1077774Cześć.

Właśnie zaczynam przygodę z masą cukrową i mam tej sprawie kilka pytań
icon_smile.gif

Na razie próbowałem zrobić ja dwukrotnie.
Użyłem przepisu podanego w pierwszym poście, lecz wszystkie składniki podzieliłem na pół.

Za pierwszym razem wyszła mi żółta papka, z której nie było mowy, żeby cokolwiek wyszło - być może za krótko trzymałem ją na ogniu - cała była wodnista i bardzo lepka.

Za drugim razem w garnku zrobiły mi się krupy.

Po wyrobieniu masa wyglądała tak:

A tak po nocy spędzonej w lodówce:

1. Czy krupy zrobiły się, bo za długo przetrzymałem masę na ogniu ?
2. Czy kolor masy jest w porządku ? Czy wam też wychodzi żółta, a nie biała ?
3. Czy jeśli dodam mniej margaryny to masa również powstanie, ale bielsza ?
4. Czy macie jakieś rady, które mógłbym zastosować na przyszłość ?
icon_smile.gif
MASA CUKROWA
9G ŻELATYNY(3-3.5.ŁYŻECZKI)
6 ŁYŻEK WODY
200G GLUKOZY
750G CUKRU PUDRU
20ML.WODY
90g PLANTY

żelatynę rozpuść w 6 ł.wody odczekaj 10 min,daj do rondelka rozpuść ale NIE ZAGOTUJ!glukoze wymieszaj z resztą wody dodaj do żelatyny niech się zrobi taki syropek(nie gotuj!)z ognia zestawić dodać 250 g cukru(musi być przesiany wtedy jest masa bardziej elastyczna i nie trzeba tak długo wyrabiać)wlej roztopiony tłuszcz,potem dosypuj resztę cukru i wyrabiaj.TO JEST SUPER MASA i bielusieńka jak śnieg.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
Fanel Ja raz robiłam tą masę i też z nią miałam problem, więc wylądowała w koszu (być może za mało zaparzyłam makę;-() ale również była żółta, więc chyba koloru innego oprócz żóltego nie uzyskasz, możesz oczywiście barwić jak cinka na różne kolory ale biała nie będzie. Polecam masę waszkimaszki
icon_wink.gif
) też ją stosuję (odrobine inne proporcję ale wychodzi taka sama;-))

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tymcia

Member
Sty 7, 2011
99
0
0
Ja też raz robiłam ale byłam zdesperowana bo mi dziury w torcie wyszły.Jedynie na róży mi się podobało bo tak to ma za mało wyraziste kolory.

Załączniki

• 2011_01_08__00001.jpg
    2011_01_08__00001.jpg
    85 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Kurcze troche mnie to dziwi, robilam ją wiele razy i nigdy nie mialam problemu, ale czasem drobny szczegól moze wiele zmienic. Masa na Twoim zdjęciu wygląda na zważona co moze sie zdarzyc jesli maslo ma zbyt niska temperature. Mąke musisz wrzucic na wrzątek i szybko energicznie wymieszac. Kulka powinna sie zrobić w kilka sekund potem tylko ją mieszasz i lekko prażysz . Kolor jest zawsze taki jak na Twoim zdjęciu dlatego nie uzyskasz z niej masy białej, ale wszystkie inne kolory są idealne. Uwielbiam ta mase bo szybko sie ja robi a zagniatac i koloryzowac mozesz jeszcze cieplą.
To moja " żabka" wlasnie z tej masy

Załączniki

• tort__abka.jpg
    tort__abka.jpg
    744 KB · Wyświetleń: 0

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
devillwoman @ 19 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1077848Kurcze troche mnie to dziwi, robilam ją wiele razy i nigdy nie mialam problemu, ale czasem drobny szczegól moze wiele zmienic. Masa na Twoim zdjęciu wygląda na zważona co moze sie zdarzyc jesli maslo ma zbyt niska temperature. Mąke musisz wrzucic na wrzątek i szybko energicznie wymieszac. Kulka powinna sie zrobić w kilka sekund potem tylko ją mieszasz i lekko prażysz . Kolor jest zawsze taki jak na Twoim zdjęciu dlatego nie uzyskasz z niej masy białej, ale wszystkie inne kolory są idealne. Uwielbiam ta mase bo szybko sie ja robi a zagniatac i koloryzowac mozesz jeszcze cieplą.
To moja " żabka" wlasnie z tej masy
ale śliczna;-))) patrząc na Twoje dzieło chyba się jezszce kiedyś skuszę i powalczę z tą masą
icon_wink.gif
mam ptylko pytanko czy cukier dodawać do goracej masy? bo mi się zaczął topić chyba i nie mogłam poradzić sobie z tą klejącą masą;(

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Dziewczyny ładne torciki robicie z użyciem tej masy, ja raz próbowałam, ale jakoś mi nie wyszło, tym bardziej doceniam to co robicie

olo2009 @ 17 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1076997A macie moze dziewczyny jakieś stronki gdzie dowiem się coś na temat lokomotywy Tomek z tej bajki Tomek i Przyjaciele??? Bo coś marnie mi idzie szukanie:(
Olo2009 jeśli chodzi ci o tort w kształcie tej lokomotywy, to służę linkami
icon_wink.gif

1
2
3
4
5
6
Myślę, że coś wybierzesz
fiesgrins.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Duszka 20, ja masę dosłownie lekko chłodze, tyle czasu co zajmuje mi przygotowanie barwników i wytarcie blatu na zarobienie
icon_smile.gif
kiedy dodaje cukier masa jest jeszcze ciepła. Zauważyłam jednak ze zuzywam więcej cukru niż w przepisie Cinki w zalezności od koloru barwnika. Najładniejsze wychodzą z barwnikow w proszku lub żelu ale z powodzeniem używam tych w płynie tyle tylko ze daje wtedy więcej cukru. Cukier dodaję na "oko" żeby czuć ze można juz coś kleić jak z plasteliny. Dodaje jeszcze jedno zdjecie ktore juz wcześniej zamieszczałam
icon_smile.gif
ale wiem że ciężko grzebać w całym temacie
icon_smile.gif
do napisu na książce użyłam "jadalnych "pisaków.

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Jutro zamierzam robić pierwszy raz lalke Barbie, ale pokrytą kremem, miałam problem czy lalce oderwać nogi
icon_smile.gif
szukałam podpowiedzi ale instrukcji jak na lekarstwo więc wymyśliłam sobie po swojemu, mam pytanko czy kogoś to zainteresuje, jeśli tak zrobie zdjęcia krok po kroku i (pewnie w weekend
icon_smile.gif
zamieszcze cały instruktaz
icon_smile.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
marsova @ 13 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1075013Hej jestem tu nowa. Dzisiaj dorwałam gdzieś właśnie ten przepis na mase cukrową z pierwszej strony. Mam zamiar zrobić ją jutro, ale zaczęłam czytać i okazało się, że nie wszystkim ona wyszła. Trochę się boje ;)) . Mam zamiar również zabarwić ją galaretkami w proszku. Może mi ktoś odpowiedzieć jak to zrobić?
gruebel_2.gif

A tak a'propos to zastanawiam się nad wyborem technikum cukierniczego. To dobry pomysł? Bardzo lubię piec, dekorować i dużo osób mi mówi że jestem w tym dobra.
icon_wink.gif
Przepraszam że się tak tu rozpisuje ale ..... super pomysł i jeśli kochasz to co robisz jako hobby to czemu nie zaczac na tym zarabiać
icon_smile.gif
Mam małe dziecko i mogę coś robić tylko w domu więc zaczęłam piec . To naprawde dobre pieniądze i super zabawa. Załuje ze mam juz tyle lat bo chetnie i bez zastanowienia wybrałabym taką szkołe
icon_smile.gif
pozdrawiam i zazdroszcze.

Tymcia

Member
Sty 7, 2011
99
0
0
Czy ta masa zasycha? Miałam w lodówce sporo tej masy i postanowiłam zrobić z niej ośmiornicę i zastanawiam się czy jak będę ją przenosiła jutro na tort to mi macki nie odpadną.

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
devillwoman @ 19 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1077881Jutro zamierzam robić pierwszy raz lalke Barbie, ale pokrytą kremem, miałam problem czy lalce oderwać nogi
icon_smile.gif
szukałam podpowiedzi ale instrukcji jak na lekarstwo więc wymyśliłam sobie po swojemu, mam pytanko czy kogoś to zainteresuje, jeśli tak zrobie zdjęcia krok po kroku i (pewnie w weekend
icon_smile.gif
zamieszcze cały instruktaz
icon_smile.gif
oczywiście, że interesuje i wrzucaj instruktaż
icon_wink.gif

ja robiłam 2 razy lalkę (raz wyrywałam nogi bo torcik był mały i szkoda było mi kawałka wyrzucać, a drugi raz zostawiłam nogi, tylko owinięte folią spozywczą i też było OK) tak więc POWODZENIA i czekamy na efekty;)

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Tymcia @ 19 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1077900Czy ta masa zasycha? Miałam w lodówce sporo tej masy i postanowiłam zrobić z niej ośmiornicę i zastanawiam się czy jak będę ją przenosiła jutro na tort to mi macki nie odpadną.
Pewnie że zasycha musisz ją dobrze owinąć folią aluminiową,jak rozgrzejesz w łapkach to wróci do normy a jak nie to sekundkę do mikroweli.
Co do ośmiornicy to jak sobie ją wymodelujesz to ułóż jak ma siedzieć i nic jej nie będzie.No chyba że przeniesiesz ja z prędkością światła

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy