Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
Cinko, robiłam Twoją masę i jest super, mam tylko pytanie, czy te ozdoby mozna spokojnie położyć na bitej śmietanie i nic sie nie stanie?
bo dekorowałam nimi torty tylko z masą maslaną

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Osobiście chyba nie zdarzyło mi się ich kłaśc na śmietanie... nie pamiętam. Ale nie sądzę żeby się coś działo - tam jest mąka zaparzona i tłuszczu sporo - rozpłynąc się nie rozpłyną, jedynie nie wiem jak się zachowa barwnik - czy od wilgoci śmietany nie zacznie puszczać kolor na styku ozdoby i śmietany - tego nie wiem.
Jak ozdoby będa podsuszone i nie będa leżały zbyt długo na trocie przed podaniem to może nic się nie stanie. Gwarancji jednak dać nie mogę.

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Iva @ 4 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1125406Cinko, robiłam Twoją masę i jest super, mam tylko pytanie, czy te ozdoby mozna spokojnie położyć na bitej śmietanie i nic sie nie stanie?
bo dekorowałam nimi torty tylko z masą maslaną
Ja wprawdzie nie kładłam ich na bitą śmietane ale na gotowy krem Dr,Oetkera rozpuszczany na mleku. Miś zrobiony poprzedniego dnia z różowym barwnikiem, po położeniu na tort stał z nim jeszcze przez noc w lodówce i nic sie nie działo. Myśle że na bitą śmietane też nie zareaguje jakoś dramatycznie ;) pozdrawiam

Załączniki

• cincinmis.jpg
    cincinmis.jpg
    179 KB · Wyświetleń: 0

zuch

Member
Maj 14, 2010
13
0
0
to ja mam pytanie do szanownych doświadczonych koleżanek:

będe robić tort związany z Narnią, muszę go pokryć masą i ulepić figurki lwa i czarownicy. Która masa będzie do tego najlepsza?
Cukrowa od DorotyX, Cinkowa czy masa z marshmallows? Najchętniej zrobiłabym z marshmallows ale czy ona nadaje sie na figurki? A masa Cinki?

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Miś ktorego widzisz powyżej jest właśnie z masy Cinki. Uważam że jest rewelacyjna na figurki, bardzo wdzięczna w farbowaniu i modelowaniu to jeszcze inne torty z tej masy
lecker.gif
Sorki ze wysyłam w ten sposob ale nie chce ich zmniejszac zeby byly wyrazne a załączniki przyjmują tylko 500k jednorazowo
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• TORT_PALETA1.jpg
    TORT_PALETA1.jpg
    317.5 KB · Wyświetleń: 0

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Ja dziś przyjęłam zamówienie na tort Thomas i przyjaciele z figurką z masy cinki...
gruebel_2.gif
jak zobaczyłam szczegóły lokomotywy to zdrętwiałam!!!
icon_eek.gif
W życiu jej nie ulepie!! dziewczyny pomóżcie , lepiła któraś??

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
faktycznie wyzwanie. A dekoracja ma byc trojwymiarowa czy plaska - w stylu obrazka?
jak w stylu obrazka to mozna odrysowac szablon, powycinac z masy czesci i ulozyc na torcie. Ale z trojwymiarowa ciuchcia tez bym wymiekla
icon_biggrin.gif

Sie 22, 2008
203
0
0
devillwoman ja lepiłam. Też na początku się bałam, ale duży zapał i chęci i dasz radę. życzę powodzenia. Mój wyglądał tak:
IMG_0123.JPG
IMG_0124.JPG

Załączniki

• IMG_0123.JPG
    IMG_0123.JPG
    71.7 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0124.JPG
    IMG_0124.JPG
    75.1 KB · Wyświetleń: 0

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
ja robiłam ten tort w pełnym wymiarze:
tomas%20and%20friend%20cake%20aromat%20kuchni.jpg

ilość biszkoptu regulowałam na bieżąco, więc nawet nie jestem w stanie tego w 100% powiedzieć, ale upiekłam biszkopt w dużej blaszce i kroiłam wg narysowanej na kartce szerokości, po przekrojeniu wyglądał tak:
tomek%20i%20przyjaciele%20tort%20aromat%20kuchni%20przekr%C3%B3j.jpg

więcej zdjęć na blogu:
http://aromatkuchni.blogspot.com/2011/04/t...rzyjaciele.html
jakbyś miała pytania to pisz... postaram się odpowiedzieć..

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Dziewczyny jesteście kochane!!!
bussi.gif
dziękuje, na szczescie tort mam za 2 tygodnie ale robie juz przygotowania , zrobie chyba kwadratowy tort na nim tory a na wierzchy pociąg, dzis zrobie "makiete" z wafli a potem ją oblepie...
gruebel_2.gif
mam nadzieje ze wyjdzie. Trzymajcie kciuki
icon_mrgreen.gif

izka87

Member
Maj 19, 2011
5
0
0
Witajcie
Jestem nowa na tym portalu ale bardzo mi się podoba. Cinka skorzystałam z twojego przepisu i wyszły mi piękne rzeczy zdjęcia wrzucę wieczorem. Masa wyszła mi troszkę rzadka i przywierała do stolnicy dosypałam mąki pszennej i zagniotłam, było ok. Formowało się dobrze.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Witamy witamy
icon_smile.gif

Zamiast mąki na etapie zagniatania masy lepiej użyć większej ilości cukru, bo mąka jest "surowa" - jak to potem jeść?
icon_wink.gif

A zdjęć jestem ciekawa - pochwal się koniecznie
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy