Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

Anecia1300

Member
Lip 21, 2011
29
0
0
mami1979 @ 28 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1158159Witam:)
Ja też tu nowa ale natchnęłyście mnie... Te róże po prostu cudo - widzę, że nad moimi muszę jeszcze popracowac. Ale też się pochwalę - a co mi tam
icon_mrgreen.gif

Ten tort robiłam pierwszy raz w życiu i myślę, że i tak nieźle wyszedł... Powiedzcie, że tak
icon_redface.gif
I jeszcze jeden z okazji urodzin mojego synka...
Jest Sliczny,ja chciałabym zrobić jutro tę masę ala marcepanową do przykrywania tortu ,ale nie bardzo wiem jak...narazie buszuje po necie i szukam...

Anecia1300

Member
Lip 21, 2011
29
0
0
Dziewczyny oto moje róże... przepraszam za jakośc ale robiłąm fotki telefonem

Załączniki

• Zdj_cie0519.jpg
    Zdj_cie0519.jpg
    583.2 KB · Wyświetleń: 0

Anecia1300

Member
Lip 21, 2011
29
0
0
Dziewczyny to następne zdjęcia, na jednym jest moja córka która ulepiła tę różową jaśniejszą różę.I jak podobają się wam?

Załączniki

• Zdj_cie0521.jpg
    Zdj_cie0521.jpg
    950.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie0523.jpg
    Zdj_cie0523.jpg
    742.7 KB · Wyświetleń: 0

Anecia1300

Member
Lip 21, 2011
29
0
0
devillwoman @ 28 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1157936Jest Ci wybaczone
icon_mrgreen.gif
Każda z nas pamięta pewnie swoje początki na forum, zresztą ja do tej pory się motam. A za komplement dziękuje. A co do róż nie wiem czy już dotarłaś ale ostatnio jedna z "naszych gwiazd"
icon_mrgreen.gif
założyła ciekawy temacik, polecam

https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=34052
nie dotarłąm tak jeszcze,ale zaraz tam kukne.Dzięki za info i linka
bussi.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Po prostu super początki.
Przede wszystkim witajcie nowe tortomaniaczki
wink.gif
i ...... już jesteście stracone
icon_mrgreen.gif
na rzecz tortów oczywiście. dziewczyny świetnie sobie poradziłyście
daumen.gif
No a jak już młode pokolenie zaczyna przygodę z masami to wyobrażam sobie co się będzie działo za jakiś czas
icon_mrgreen.gif

Piersze torty i pierwsze kwiaty, pierwsze figurki ...... cóż pamiętam moje
icon_mrgreen.gif
były pokraczne( choć i obecne do piękności nie należą), ale z jakimś takim sentymentem patrzę na ich zdjęcia. Wy także zachowajcie zdjecia
icon_mrgreen.gif

mami1979

Member
Lip 26, 2011
10
0
0
Anecia1300 @ 28 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1158204Jest Sliczny,ja chciałabym zrobić jutro tę masę ala marcepanową do przykrywania tortu ,ale nie bardzo wiem jak...narazie buszuje po necie i szukam...
Marcepanowej masy jeszcze nie robiłam - to moje "dzieło" to lukier plastyczny- przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany bo pierwotnie była tam tylko żelatyna
icon_smile.gif

A robię to tak: 3 łyżeczki galaretki ja daję kiwi lub pomarańczową (zmieniają trochę aromat lukru), 1 łyżeczka żelatyny, 3 łyżeczki glukozy - to wszystko namaczam w 50ml zimnej wody. Jak spęcznieje podgrzewam w małym garnuszku aż się rozpuści całkowicie. Tylko nie wolno zagotowac! Następnie do trochę przestudzonej takiej mazi dodaję stopniowo cukier puder - w przepisie było 800g ale różnie to wychodzi, trzeba wyczuc masę. Cukier trzeba dawac powoli bo się nie wyrobi gładka masa. W finale powinna byc plastyczna i lekko gumowata jak ciasto. I już
icon_biggrin.gif
Barwniki można dodac na dowolnym etapie. Ja używałam płynnych przez co musiałam dac więcej cukru i kolory wyszły pastelowe. Muszę dorwac te w proszku to będą żywsze...chyba
gruebel_2.gif

A różyczki bardzo ładne wam wyszły
icon_biggrin.gif
Też bym chciała miec córcię do pomocy bo mój synek tylko podziwia i degustuje
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Anecia1300

Member
Lip 21, 2011
29
0
0
Dzięki mami1979 za przepis jutro go wypróbuję
icon_razz.gif
na własnej skórze,a raczej na własnym torcie ;)oczywiście będzie sesja zdjęciowa gotowej masy(o ile wyjdzie). Idę dziewczynki lulu,rano do pracy a po pracy juz torcik czeka.Miłego wieczorku
cvety.gif

mami1979

Member
Lip 26, 2011
10
0
0
index.php?act=findpost&pid=1158236Dzięki mami1979 za przepis jutro go wypróbuję
icon_razz.gif
na własnej skórze,a raczej na własnym torcie ;)oczywiście będzie sesja zdjęciowa gotowej masy(o ile wyjdzie). Idę dziewczynki lulu,rano do pracy a po pracy juz torcik czeka.Miłego wieczorku
cvety.gif
Dobranoc i słodkich snów tortowych
lecker.gif
Ja przez mój pierwszy spac nie mogłam
dump.gif

Anecia1300

Member
Lip 21, 2011
29
0
0
a jeszce nie poszłam spac,eh...ja juz piekłąm torty przeważnie na domowe uroczystości,ale zawsze był problem z ozdobami.Nie kręciły mnie te kupowane ze sklepu,tylko takie własnej roboty.I nareszcie umiem je zrbić
anbetung.gif
mimo że do piękności nie należą to są lepione przezemnie i to jest frajda. Dobra idę już spać.Pa...

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
index.php?act=findpost&pid=1158242a jeszce nie poszłam spac,eh...ja juz piekłąm torty przeważnie na domowe uroczystości,ale zawsze był problem z ozdobami.Nie kręciły mnie te kupowane ze sklepu,tylko takie własnej roboty.I nareszcie umiem je zrbić
anbetung.gif
mimo że do piękności nie należą to są lepione przezemnie i to jest frajda. Dobra idę już spać.Pa...
I wlasnie anecia o to chodzi - o te satysfakcje, ze sie zrobilo samej od A do Z
icon_biggrin.gif

jak napisala Joanna - przepadlyscie w tortowej otchlani
icon_mrgreen.gif
ta ''zabawa''uzaleznia i to szybko ale ja zycze Wam jak najmocniejszego uzaleznienia
icon_mrgreen.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
Prawde powiadacie kobieto
anbetung.gif
Czytam tą rozmowe dziewczyn i uśmiecham się z sentymentem jak to było po "pierwszym...drugim...torcie" zobaczycie że teraz temat na kilka nocy bedzie należał tylko do nich. Powodzenia kochane!!!!
wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
ja pamietam, jak poproszono mnie zebym zrobila torciki walentynkowe - matko bosko - tydzien przed robieniem juz nie moglam spac
icon_biggrin.gif

mami1979

Member
Lip 26, 2011
10
0
0
lambethka @ 29 Jul 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1158300ja pamietam, jak poproszono mnie zebym zrobila torciki walentynkowe - matko bosko - tydzien przed robieniem juz nie moglam spac
icon_biggrin.gif
No to naprawdę już jesteśmy tortomaniaczkami
icon_smile.gif
Zrobisz pierwszy i koniec - kombinujesz już następny... i tylko czekasz na okazje...kiedy w końcu nadejdzie... I co by tu oryginalnego wymyślić
gruebel_2.gif

devillwoman

Member
Lis 18, 2010
438
0
0
No właśnie ja też w trakcie roboty.. na jutro kolejny TOMAS a na niedziele nie uwierzycie
icon_mrgreen.gif
tort w kształcie kaszanki
rofl.gif
a wogóle dziś dostałam 3 super zamówienia na sierpien
icon_mrgreen.gif
prawdziwe wyzwania,chyba spać nie będe
dump.gif
więc jak widzicie dziewczyny ta choroba nie mija a raczej się pogłębia
icon_mrgreen.gif

Anecia1300

Member
Lip 21, 2011
29
0
0
baaaardzo zarazliwa;) właśnie robimy z moją córcią różyczki i przyszłam kuknąć jak nasza "Gwiazda" pokazuje jak robiła swoje pączki od różyczek.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy