Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Cudeńka!!! Jejku ile jeszcze lat minie, zanim ja dojdę do takich majstersztyków
gruebel_2.gif

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0
Nie wiem, gdzie wrzucić, więc wstawiam tutaj. Wiele z was pewnie kupuje barwniki w tortownia.pl. Otóż na stronie producenta są one o połowę tańsze, a i przesyłka nie powala ceną (mi za 6 sztuk barwnika 20ml do Szwajcarii wyszło 1.5 funta, na razie tylko sprawdzałam ceny, ale chyba się skuszę.
A oto link do sklepu:
http://www.squires-shop.com/ibf/index.php?p=home

angel2411

Member
Wrz 30, 2011
2
0
0
Dziewczyny co zrobilam zle;(

Robie mase cukrową z tego przepisu:
300g c.pudru
50g glukozy
2łyzeczki żelatyny
50ml wody

zelatyna po wymieszaniu z glukoza stala sie syropem -super wyszlo ale teraz przesialam pomalu cukier puder(w kilku partiach) i zrobila mi sie bryla ale taka "galaretowata" obtoczona tym cukrem nie da sie nic ulepic a jak odrywam na mniejsze kawalki to taka jakas ciagnaca i lepiaca co mam zrobic??
a jutro robie tort dla syna i miala byc figurka ;(

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
angel2411 @ 7 Oct 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1193133Dziewczyny co zrobilam zle;(

Robie mase cukrową z tego przepisu:
300g c.pudru
50g glukozy
2łyzeczki żelatyny
50ml wody

zelatyna po wymieszaniu z glukoza stala sie syropem -super wyszlo ale teraz przesialam pomalu cukier puder(w kilku partiach) i zrobila mi sie bryla ale taka "galaretowata" obtoczona tym cukrem nie da sie nic ulepic a jak odrywam na mniejsze kawalki to taka jakas ciagnaca i lepiaca co mam zrobic??
a jutro robie tort dla syna i miala byc figurka ;(
Ja stosuje takie proporcje (czyli x2)
- 105ml zimnej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 100g glukozy w proszku,
- 4 łyżeczki margaryny Planta (koniecznie! - tłuszcz, może być Kasia),
- olejek migdałowy,
- 1-1,5 kg przesianego cukru pudru.
Moim zdaniem dałaś za mało cukru (powinna być ciągnąca jak silikon ale nie lepiąca się do rąk). Znacznie uplastycznia masę dodanie Planty albo innego tłuszczu roślinnego. Jeżeli o tej porze nie masz Planty to daj np. Kasię.
Aby nie zmarnować całej partii, oderwij np. 1/3, dodaj puder i tłuszcz i wyrób. Powinno pomóc. Jeżeli się sprawdzi to z pozostałą częścią zrób tak samo.
Powodzenia!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

magdan28

Member
Wrz 3, 2010
7
0
0
ja robię na 50 ml wody, 3 łyżeczki żelatyny, ok 3-3,5 łyżeczki glukozy i ok 500--600 gr cukru
Wczoraj zrobiłam figurkę misia Puchatka z innego przepisu
icon_smile.gif
czyli ok 18ml. wody, 1,5 łyżeczki żelatyny,200- 250g glukozy, i łyżeczkę margaryny nie Planty tylko Kasi i wyszło:)

Anecia1300

Member
Lip 21, 2011
29
0
0
Hej Dziewczyny tortomaniaczki
wink.gif
wink.gif
wróciłam z Włoch,pogoda była świetna,w czasie prawie dwumiesięcznego pobytu padało tylko dwa razy,nie to co u nas,ale wiecie czego mi brakowało???
Tak tak, was dziewczyny i pieczenia tortów!!!Ale już niedługo zacznę nadrabiać zaległości,mój mężuś 26 pażdziernika kończy 35 lat i muszę mu upiec jakiegoś torta z z przysłowiowym "jajem" a 27 pażdziernika mamy 10 rocznicę ślubu i też muszę upieć jakiegoś fajnego torta.Już od tygodnia myślę co to mają być za torty.Pozdrawiam dziewczyny;)))

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy