angel2411 @ 7 Oct 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1193133Dziewczyny co zrobilam zle;(
Robie mase cukrową z tego przepisu:
300g c.pudru
50g glukozy
2łyzeczki żelatyny
50ml wody
zelatyna po wymieszaniu z glukoza stala sie syropem -super wyszlo ale teraz przesialam pomalu cukier puder(w kilku partiach) i zrobila mi sie bryla ale taka "galaretowata" obtoczona tym cukrem nie da sie nic ulepic a jak odrywam na mniejsze kawalki to taka jakas ciagnaca i lepiaca co mam zrobic??
a jutro robie tort dla syna i miala byc figurka ;(Ja stosuje takie proporcje (czyli x2)
- 105ml zimnej wody,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- 100g glukozy w proszku,
- 4 łyżeczki margaryny Planta (koniecznie! - tłuszcz, może być Kasia),
- olejek migdałowy,
- 1-1,5 kg przesianego cukru pudru.
Moim zdaniem dałaś za mało cukru (powinna być ciągnąca jak silikon ale nie lepiąca się do rąk). Znacznie uplastycznia masę dodanie Planty albo innego tłuszczu roślinnego. Jeżeli o tej porze nie masz Planty to daj np. Kasię.
Aby nie zmarnować całej partii, oderwij np. 1/3, dodaj puder i tłuszcz i wyrób. Powinno pomóc. Jeżeli się sprawdzi to z pozostałą częścią zrób tak samo.
Powodzenia!
magdan28 @ 8 Oct 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1193201ja robię na 50 ml wody, 3 łyżeczki żelatyny, ok 3-3,5 łyżeczki glukozy i ok 500--600 gr cukru
Wczoraj zrobiłam figurkę misia Puchatka z innego przepisuczyli ok 18ml. wody, 1,5 łyżeczki żelatyny,200- 250g glukozy, i łyżeczkę margaryny nie Planty tylko Kasi i wyszło![]()
![]()
angel2411 @ 8 Oct 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1193318magdan28 a ile dalas cukru pudru do tego kubusia??25 dkg tak naprawdę to wsypałam na okojak kleiło mi się do rąk to dosypywałam po trochę cukru![]()
![]()
lambethka @ 25 Oct 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1200722ja pokrywalam serce i bardzo dobrze sie zachowywalaa jaki ksztalt chcialabys pokryc?
dinozaura![]()
majaanna @ 29 Oct 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1203517dinozaura
yhy...no to mamy ciekawostke
ale mysle ze jak dobrze rozwlkujesz mase i spokojnie bedziesz nia okladac to wyjdzie
lub sprobuj kawalkami masy okladac. W kazdym razie czekamy na efekty![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.