Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

majaanna

Member
Paź 24, 2011
9
0
0
lambethka @ 29 Oct 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1203902yhy...
gruebel_2.gif
no to mamy ciekawostke
icon_mrgreen.gif
ale mysle ze jak dobrze rozwlkujesz mase i spokojnie bedziesz nia okladac to wyjdzie
icon_biggrin.gif
lub sprobuj kawalkami masy okladac. W kazdym razie czekamy na efekty
fiesgrins.gif
efekty zaleza od kolejnej odpowiedzi na mnojeje kolejne pytanie... wczorajszy krem mi nie wyszedl (dobrze, ze zrobilam probny tort wczoraj, dla sasiada), wiec dzisiaj zrobie po prostu ubita kremowke z owocami. czy smietana nie rozpusci mi masy?
 

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
rozpusci. Chyba ze ''zabezpieczysz'' mase i z wierzchu i po bokach posmarujesz tort masa maslana (butter cream) i oddzielisz w ten sposob smietane od masy cukrowej
icon_biggrin.gif
ja tak czasami robie
icon_biggrin.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ja uważam że nie rozpuści. Ta masa to nie to samo co masa cukrowa - ona się w dużej części składa z zparzonego ciasta z mąki a tego byle wilgoć ze śmietany nie ruszy. Chyba że śmietana płynna... to nie wiem.
Dużo też zależy od tego ile tort ma stać i czy masa zostanie położona na dobrze schłodzony tort - jesli tak to nie powinno się z nią stać nic niepoządanego.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ania_8_3 @ 5 Nov 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1207767co robie nie tak masa mi się klei nie umiem jej rozwałkować bardzo proszę o szybką odpowiedz pomocy
Z którego przepisu?
Wydaje mi się, że masa jest za mało wyrobiona i chyba należy więcej pudru wgnieść. Ale też nie przesadź bo jak jest za sucha to się kruszy. Później podsyp albo mąką ziemniaczaną albo cukrem pudrem. Niektórzy, smarują tłuszczem cienko wałek.
 

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Niniejszym publicznie, z głębi serca składam -ta dam- Cince podziękowania, za:
- bezinteresowne zamieszczenie przepisu (lutym przyszłego roku 5 lat będzie!)
- życzliwość i cierpliwość przy tłumaczeniu kolejny raz kawy na ławę tj. masy na ławę,
- przede wszystkim za moją wewnętrzną radość przy nieśmiałych próbach wykonania ozdób z masy Twojego przepisu.
Pozdrawiam serdecznie J.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Jolan cieszę się że samym zamieszczeniem przepisu sprawiłam ci tyle radości
icon_biggrin.gif
życzę powodzenia w tworzeniu ozdób i dekorowaniu tortów
daumen.gif
 

pepcia

Member
Paź 12, 2011
4
0
0
Super przepis.
 

Załączniki

  • SDC12352.JPG
    SDC12352.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • DSCN2899.JPG
    DSCN2899.JPG
    1.5 MB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pepcia

Member
Paź 12, 2011
4
0
0
Super przepis. Przyznam, że za pierwszym razem mi nie wyszła masa, ale za drugim razem była już ok. Przeczytałam cały ten wątek i postanowiłam zrobić synkowi na drugie urodzinki torcik. A o to co mi wyszło.

Pokaż załącznik 68867
Pokaż załącznik 68871

Córcia za 6 miesięcy kończy roczek i jej na pewno też zrobię torcik.

Dziękuję wszystkim za inspiracje.
icon_smile.gif


 

pepcia

Member
Paź 12, 2011
4
0
0
BeataM to kolorowy biszkopt jest. Upiekłam dwa biszkopty w kolorze niebieskim i czerwonym. Miałam jeszcze zielony zrobić ale wtedy tort był by strasznie wysoki:)
 

BeataM

Member
Mar 12, 2011
146
0
0

Xaime

Member
Lis 19, 2011
1
0
0
Witam, jakiego koloru powinna wyjść ta masa wg. przepisu od cinki?

Wyszła mi żółtawa, przez co oczy cookie monstera musiały zostać oblane lukrem

Przedstawiam efekt pracy
icon_biggrin.gif
Cookie_monster_cake.jpg
 

Załączniki

  • Cookie_monster_cake.jpg
    Cookie_monster_cake.jpg
    171.1 KB · Wyświetleń: 0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Żółtawa - taki kolor zawdzięcza tłuszczowi i częściowo mące która też idealnie biała nie jest.
Ta masa nie nadaje się do tego by robić z niej idealnie białe rzeczy - każdy inny kolor wyjdzie dobrze.
Idealnie biała masa wychodzi z przepisu na masę cukrową z żelatyną.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy