kajal @ 7 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1366139Witam i proszę o pomoc. Wypróbowałam już kilka sposób na masę cukrową ale mi się nie udaje. Spróbowałam z żelantyny i glukozy i jak miałam ją dolac do cukru pudru to zrobiła mi się jak żelki i nic z tego nie wyszło. (...)Do żelatyny z glukozą i plantą dodawałam trochę cukru pudru i dopiero taką ciepłą pastę wykładałam do zagniatania na cukier. Ostatnio rozpuszczam żelatynę w większej metalowej misce i już do końca w niej wyrabiam masę. Najpierw za pomocą drewnianej łyżki, później ręką. Następnie zawijam w folię i oczekuje na swoją kolej.
Chyb tak ale nie dało rady inaczje bo żelantyna miała się rozpuścic a potem jeszcze glukoza w tym czasie to się takie zrobiło
CYTATtaką ciepłą pastę wykładałam do zagniatania na cukier.Ja też ale chyba za szybko wystygła tak jak pisałą Cinka
Skorzystam z tego
http://www.youtube.com/watch?annotation_id...p;v=d_CSuO1Nf3E
to tak łatwo wygląda może się uda
kajal @ 7 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1366317Chciałam się jeszcze zapytac może to głupie pytanie ale ta dziewczyna ma te pianki nad kąpielą wodną i czy do tego garnuszka nad tą kąpielą wlała zimną czy ciepłą wodęjak Cinka napisala - nie ma znaczenia![]()
ja rozpuszczalam pianki w mikrofali. Wrzucalam 400 g do michy - zalewalam 3 lyzkami wody i wsadzalam do mikrofali na parenascie sekund (az widzialam, ze pianki mocno napecznialy i zaczely sie lekko rozplywac). Na mate wysypywalam 250 g cukru i ciagle podsypujac cukier pod dlonie, zagniatalam.
kajal @ 8 Nov 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1366891Więc ci napęczniały ale nie były całkiem rozpuszczone tak?? Dobrze zrozumiałam??tak, dobrze![]()
masa z pianek marshmallows ma to do siebie, ze ona jest bardziej gumiasta niz plastelinowa. Np. przy rozwalkowaniu sie rozciaga i czasem skurcza jak tylko podniesiesz walek. Trzeba ja wyczuc.
Ta masa byla moja ulubiona i na pierwsze zabawy w sam raz. Terza zaczelam uzywac kupnej Pettinice i roznica w pracowaniu z nia niesamowita.
Kajal - npisz do Jo_anny1 z watku o masach - ona robi swoje prace tylko na samorobce z przepisy Dorotyxx i zna te mase od podszewki. Moze Cie pokieruje dokladnie jak zrobic samorobke zeby sie udala.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.