Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ja dodałabym soku z czerwonego buraka i na naturalnym kolorze masy będziesz mogła zrobić różowe kwiatki. Nie wiem czy odrobinę kakao nie dodać tak aby liście wyróżnić. Tym samym zaprojektowałam dekorację, choć nie pamiętam jaki miałaś pomysł, czy o nim pisałaś...
Ale się wymądrzam...jeszcze nie tak dawno wybałuszałam gały jak zobaczyłam co Cinka tworzy...Ukłony dla Cinki nadal aktualne
anbetung.gif

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
h-elen..
Dziekuje.. maz dostal barwnik w sklepie :D:D
Ale zanim sie zebralam ze wszystkim... obiad zrobilam to mi sie juz roboty odechcialo..
robilam tylko male proby i mam pytania..

szukalam i znie znalazlam tego (za to co inne )

teraz smieszne pytanie...

CINKA...
ta masa maczno wodno tluszczowa to do niej mieszac cukier jak jest ciepla czy juz zimna??
bo na 2 karcie znalamzal cos w stylu ze bldem jest mieszac cukier z ciepla masa..
a z przepisu mozna rozumiem ze z ciepla masa mieszac a dopiero wystudzic...

i po 2

na czym wy to walkujecie zeby sie nie kleilo :D
podsypujac maka kolor sie zmienia na lekko maczny :D
zwilzajac woda klei sie i rozpuszcza.

Wiec co radzicie :D

i pytanie..
czy masa powinna byc taka krucha ze przy lepieniu listki roz mi odpadaja :D
icon_mrgreen.gif

ja to jestem "piekarniczka"
pinggrins.gif

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Oto moja pierwsza proba przed urodzinkami synka..

Masa sama nie barwiona o wiele lepiej sie walkuje i modeluje niz ta ktora byla zabarwiona..
Macie na to jakies rady..dodalam do barwienie gora 2 lyzeczki wody i serio konsystencja i masywnos nie a sama
icon_sad.gif

A to tort...
Przyznam szczerze ze jak zobaczylam jak sama masa (w kolorze masy
icon_mrgreen.gif
) sie ugniata to nie chcilo mi sie jej barwic..
Dlatego brzuch jest wycisany zolty a buzia cielista
rofl.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Rusałko piękny torcik - Puchatek powalający, kstałt pyszczka rewelacyjny!
icon_biggrin.gif
Gratuluję!

Co do masy - ja ją robię na ciepło, tj zaraz po uprażeniu masy mącznej dodaję cukier, nigdy mi płynna nie wyszła, ani klejąca. Może do podsypywania przy wałkowaniu lepszy będzie cukier puder bo mąka to surowizna... woda absolutnie, już bardziej kapka oleju bo masa tłusta jest.

Rusalka @ 22 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=837901ja robilam z maslem i masa z luszczem super wyszla a po dodaniu cukru taka kleista papa sie zrobila wiec...
do tego goracego ciasta dodawac zaczelam maki bo jak dodacie cukru to sie tylko bardziej ciapowate ciasto bedzie robic...
Mąki? To mam nadzieję że nikt ozdób nie będzie spozywał bo ta dodana mąka będzie surowa przecież.
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Rusalka

Member
Mar 12, 2009
40
0
0
Cinka
Dziekuje
make dodawalam jak bylo ciasto gorace.. jak dawalam cukier to sobie rece poparzylam
icon_smile.gif

Sluchaj to jak dodac barwniki...
mam barwniki w proszku chyba w ciescie mi sie nie rozpuszcza.. musi byc cos "wodnistego"
gruebel_2.gif

mowisz ze z olejem...

musisz koniecznie zamiescic fotki robienia tej masy z walkowaniem i lepieniem
icon_smile.gif
icon_smile.gif

A dzis zrobilam dla hecy chyba kalie
icon_smile.gif

i z rej masy "lysej" fajnie sie klei.. szkoda tylko ze ona nie jest tak biala jak ta 1 ...
no ale tamta sie znow nie kleila..
rofl.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Biała zupełnie jest cukrowa, no i możesz też spróbować - jak się lubisz bawić w takie wylepianki - masę z pianek, teraz można kupić całkiem białe więc i ta masa bielutka będzie.
A ja barwniki miałam płynne, a jak chciałam zrobić z takiego w proszku to dosłownie w kropli wody na łyżeczce rozrobiłam i dodałam do masy wgniatając to - wcale nie wpłynęło to na jakość masy, może dlatego że była bardzo gęsta - tak że trudno mi było nawet wgnieść ten kolor.

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Ja do każdej masy plastycznej daję suche barwniki (w proszku), do lukru zresztą też.
Zawsze dobrze się rozprowadzają.

Jeśli obawiasz się dodać barwnik, bo zmieni się konsystencja masy, to pomaluj gotową figurkę.
Rozpusć barwnik w proszku w kilku kroplach oleju. I pędzelkiem pomaluj.
Będzie i kolor i połysk od oleju.
Ja tak pomalowałam np. żółte okucia skrzyni skarbów.

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Dziewczyny Wasze torty i ozdoby sa przepiekne.
My w srodę mamy 3 urodziny synka i postanoiwlismy ze zrobimy z tej masy tory i peron oraz semafor dla synka. Kolejka jest jako podstawka do swieczek.
Powiedzcie mi prosze bo nie moge nigdzie dostac barwnikow a na wysylke to juz chyba za pozno jak zrobic czerony kolor? Ktoras pisala o soku z buraka? Ale ile tego soku dac? A jak uzyskac kolor zielony? Bo brazowy to wsypiemy kakao.
Chyba w niedziele zrobimy na wypadek gdyby cos nam nie wyszlo...
Bede Wam bardzo wdzieczna za rady.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Nigdy nie barwiłam niczego za pomocą buraka czy szpinaku, zresztą nie bardzo mi tu ten szpinak pasuje do tortu
icon_smile.gif
Co do tego to nie pomogę niestety.

Ale jesli masz np barwniki do jaj/pisanek w proszku czy w tabletkach (bo różnie bywają sprzedawane) tee takie z torebeczek wielkości proszku do pieczenia - to możesz za ich pomocą pofarbować masę na kolory, tylko trzeba by pilnować maluchów by ozdób nie zjadały... chociaż - te barwniki do jaj to te same barwniki spożywcze które są z przeznaczeniem do konsumpcji więc...
icon_wink.gif
choć niektórzy producenci piszą na opakowaniu by nie spożywać, ale w składzie są dokładnie te same E-cośtam co w tych spożywczych i nic więcej.
Twój wybór
icon_smile.gif

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
eh, a mi nie wyszla masa:(. powstala mi rzadka, kleista papka, ktore nie chciala zgestniec po wystudzeniu. moze powinnam wgniesc cukier po dokladnym przestudzeniu tluszczu z maka?
widac samodzielne robienie ozodob nie jest mi pisane bo to juz kolejna porazak:(

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Mcdulko a może za mało mąki dałaś? Albo za krótko prażyłaś masę - ona powinna już w garnku zrobić się gęsta i zwarta, tak że trudno nawet mieszać.
Cukier zawsze wgniatałam do ciepłej masy, tyle żeby w ręce nie parzyła...
Naprawdę nie wiem co jeszcze mogło wpłynąć na niepowodzenie...
dontknow.gif

ulamisiula

Member
Wrz 23, 2008
10
0
0
Witam!Od pewnego czasu ucze si robić torty.Na innej stronie pokazałam swoje "wypociny"https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414&hl=ulamisiula&st=260 https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...iula&st=140 ale do Was to mi jeszcze daleko.
Mam takie pytanie:moze mi pomożecie.Niedługo odbędzie sie wieczór panieński mojej siostry i obiecałam jej że upiekę dla niej tort, ze stojącą "maczugą" coś mniej wiecej wygladajace tak http://www.cukierniacieslikowski.pl/galeria_5.htm tylko nie wiemz czego ją zrobic by dumnie stała i nie oklapła.Macie moze jakiś pomysł?Będę wdzieczna.

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
Cinka @ 15 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=855806Mcdulko a może za mało mąki dałaś? Albo za krótko prażyłaś masę - ona powinna już w garnku zrobić się gęsta i zwarta, tak że trudno nawet mieszać.
Cukier zawsze wgniatałam do ciepłej masy, tyle żeby w ręce nie parzyła...
Naprawdę nie wiem co jeszcze mogło wpłynąć na niepowodzenie...
dontknow.gif
zrobilam jeszcze jeden raz- dalam troszke wiecej maki. masa znowu wyszla dosc rzadka, ale tym razem nie wyrzucilam jej od razu do kosza tylko wstawilam do lodowki- ladnie zgestniala i przypomina marcepan:)

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No to się cieszę
icon_biggrin.gif

Ulamisiula przepraszam ale nie pomogę... po pierwsze nie mam pojęcia jak to zrobić, po drugie wg mnie te torty są tak "niesmaczne" że nie chcę nawet słownie pomagać w ich tworzeniu. Wybacz...
MIeliśmy gdzieś tu na forum zdjęcia tortów w kształcie męskiego torsu - taki to co innego - i w wykonaniu łatwiejszy i estetycznie stoi o niebo wyżej od tych tortów z linku... Taki facet-ciacho do schrupania
icon_wink.gif

Ale to moje zdanie
icon_smile.gif

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
ulamisiula @ 15 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=855817Witam!Od pewnego czasu ucze si robić torty.Na innej stronie pokazałam swoje "wypociny"https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=414&hl=ulamisiula&st=260 https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4...iula&st=140 ale do Was to mi jeszcze daleko.
Mam takie pytanie:moze mi pomożecie.Niedługo odbędzie sie wieczór panieński mojej siostry i obiecałam jej że upiekę dla niej tort, ze stojącą "maczugą" coś mniej wiecej wygladajace tak http://www.cukierniacieslikowski.pl/galeria_5.htm tylko nie wiemz czego ją zrobic by dumnie stała i nie oklapła.Macie moze jakiś pomysł?Będę wdzieczna.
zdeycdowanie ladniejszy moim zdaniem jest torty bodajze Doroty w ksztalcie meskiego torsu i na pewno bardziej "podzielny" jesli ma byc przeznaczony do spozycia:)

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Zrobiliśmy z mężem wczoraj tą masę. Bardzo ładnie zgęstniała w garnku. Ale musiałam dać więcej cukru pudru ok 70-80dkg i dodałam jeszcze trochę esencji migdałowej - zapach i smak marcepanowy.
Ale nie dostaliśmy nigdzie barwników więc mamy kolory: naturalny, brązowy (daliśmy kakao), taki ciemny brudny żółty (daliśmy kurkumę) i próbowaliśmy zrobić czerwony lub różowy i daliśmy soku malinowego, potem jeżynowego ale nie dość że musiałam dodać cukru do tej masy więcej to kolor wyszedł nijaki. Następnym razem kupimy po prostu barwniki.
I nie umiem robić róż
icon_sad.gif
Próbowałam i zrobiłam jakieś 3 ale wyszły mi koślawe :/ Na szczęście nie na ten tort potrzebuje dekoracji z róż więc mogę potrenować, tym bardziej, że masy dużo zostało.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Okruszku poćwicz - uda ci się! Pierwszy płatek zwijamy w rulonik - to jest środek róży, następne owijamy wokół rulonika i po doklejeniu odchylamy płatek tak by tworzyła sie rozwinięta rózyczka - pierwsze płatki rozchylamy lekko, następne mocniej. Wszystkie na dole ściskamy ze sobą i odcinamy nadmiar masy.
Potrenujesz trochę i się udadzą zobaczysz!
icon_biggrin.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy