Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
Aniu, czy nie prościej zrobić jedną mase, tą z żelatyną, i również z niej zrobić ozdóbki? Z tego co tutaj czytałam, ta masa niekoniecznie nadaje się do pokrywania całego tortu, choć ktoś tutaj ponoć to robił. Nie chce wypowiadać się na temat tej masy, jaki popełniłaś błąd, bo sama nigdy jej nie robiłam, natomiast często pracuje z masą cukrową z żelatyną.

joo83

Member
Kwi 14, 2010
2
0
0
Witam ;)
Wasze dzieła są przepiękne ;)
Cinka - dzięki za przepis na masę, na pewno skorzystam w najbliższym czasie i się pochwale jak mi wyszedł torcik ;)
Pozdrawiam was wszystkie
bussi.gif

joo83

Member
Kwi 14, 2010
2
0
0
Witam
icon_smile.gif

W końcu i ja wypróbowałam tę masę ... oto moje dwa, pierwsze torciki

Załączniki

• P3290007.JPG
    P3290007.JPG
    115.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P3290019.JPG
    P3290019.JPG
    173.9 KB · Wyświetleń: 0

martula78

Member
Kwi 28, 2010
3
0
0
Witam!! Jestem nowa i podziwiam te Wasze dziela dziewczyny
anbetung.gif

Ja tez uwielbiam torciki robic i dekorowac chociaz uzywam zupelnie innej masy plastycznej albo zywych kwiatow
icon_razz.gif
0000.jpg rozany_prostokat.jpg [attachment=52
149:tort_c._M.jpg] tort.jpg tort_konik.jpg [a
ttachment=52152:01.jpg]

Załączniki

• 0000.jpg
    0000.jpg
    54.8 KB · Wyświetleń: 0
  • rozany_prostokat.jpg
    rozany_prostokat.jpg
    46.6 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_c._M.jpg
    tort_c._M.jpg
    48.4 KB · Wyświetleń: 0
  • tort.jpg
    tort.jpg
    33.1 KB · Wyświetleń: 0
  • tort_konik.jpg
    tort_konik.jpg
    65.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 01.jpg
    01.jpg
    81 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
witaj martula78! Dla witających się mamy "wątek powitalny". Jak tam się pojawisz, to więcej osób Cię mile przywita. Tutaj nie wszyscy zagladają, bo są jeszcze mistrzowie z wielu innych dziedzin np. chlebowej, sernikowej, perniczkowej i wiele, wiele innych... sama zobaczysz.
Torty piękne! Zapewne na dłużej tu wsiąkniesz, jak my wszyscy z "rodzinki"...
Piszesz, że robisz z zupełnie innej masy, nie mamy jej tutaj? z jakiej robisz?

martula78

Member
Kwi 28, 2010
3
0
0
h-elen @ 28 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=971052witaj martula78! Dla witających się mamy "wątek powitalny". Jak tam się pojawisz, to więcej osób Cię mile przywita. Tutaj nie wszyscy zagladają, bo są jeszcze mistrzowie z wielu innych dziedzin np. chlebowej, sernikowej, perniczkowej i wiele, wiele innych... sama zobaczysz.
Torty piękne! Zapewne na dłużej tu wsiąkniesz, jak my wszyscy z "rodzinki"...
Piszesz, że robisz z zupełnie innej masy, nie mamy jej tutaj? z jakiej robisz?
Robie z cukru pudru, zelatyny, gliceryny i odrobiny tluszczu. Ale mam zamiar wyprobowac rowniez te Wasza mase plastyczna z maki jutro i napewno sie pochwale
icon_razz.gif

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Nie wiem od czego zacząć ponieważ tak jak niektórym dziewczynom też nie wyszła mi ta masa według przepisu, ale nie załamując się postanowiłam porobić eksperymenty. Bardzo mi zależało na tej masie bo robię torty komunijne i w końcu chciałam zrobić coś od początku do końca sama.

No więc tak, masa oczywiście po zagotowaniu była taka bardzo lepka, nie taka jak opisuje Cinka że trzeba cukier wgniatać, ja mogłam normalnie zamieszać łyżką, no i czekam aż ostygnie ale to wcale nie zrobiło się takie jak plastelina tylko bardzo lepkie. Więc razem ze znajomym stwierdziliśmy że nie będziemy wyrzucać i gotować od nowa tylko zrobimy co się da z tego co mamy. I tak na początek poszedł w ruch cukier puder, dodawałam tak długo aż masa stała się naprawdę plastyczna i można było już lepić z niej kwiatki, a znajomy do innej części dodał mąki kartoflanej i też wyszła w końcu masa plastyczna, tylko że nie dodawałam do całości tego co miałam tylko wzięłam po łyżce z każdego koloru i po trochu dodawałam cukru lub kartoflanki albo jedno i drugie jednocześnie. 

Efekt końcowy jak na załączonym obrazku, z czego naprawdę jestem zadowolona bo to moje pierwsze różyczki i listki w moim życiu
banana.gif

rofl.gif
.

P1010532prz.jpg

Cinko naprawdę dziękuję za przepis, trochę modyfikacji ale i tak jest super 
anbetung.gif

Załączniki

• P1010532prz.jpg
    P1010532prz.jpg
    238.9 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Masz powód do dumy!
Właśnie na tym to nasze eksperymentowanie polega. Nie zrażać się i próbować a na pewno się uda.
Pierwszą, udaną próbę masz za sobą!
A teraz czas na fotkę ozdobionych tortów
icon_smile.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Zrobiłam dziś masę. Zagniatała się lekutko, formowała też świetnie, ale jak dłużej ją obrabiałam to mi bardzo miękła. Przeczytałam całe 18 stron waszych rozmów i chyba wsypałam za mało mąki na początku bo nie miałam aż tak twardego ciasta. Kwiatki dają się formować, ale płatki są bardzo wiotkie.
Zdj_cie227.jpg
Zdj_cie228.jpg
23 muszę zrobić bardzo ważny tort. Mam nadzieję,że jak jeszcze poćwiczę to coś mi wyjdzie.
icon_redface.gif

Załączniki

• Zdj_cie227.jpg
    Zdj_cie227.jpg
    84.5 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie228.jpg
    Zdj_cie228.jpg
    240.7 KB · Wyświetleń: 0

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Dzięki Joanno, to była pierwsza próba. Mam nadzieję,że następne będą ładniejsze. Twoje torty są dla mnie największą inspiracją.
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy