Masa do robienia ozdób na ciasta i torty

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
sabinal @ 7 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=985633Dzięki Joanno, to była pierwsza próba. Mam nadzieję,że następne będą ładniejsze. Twoje torty są dla mnie największą inspiracją.
wink.gif
icon_redface.gif

O kochana daleko mi jeszcze, oj daleko do niektórych. Porównując się do innych to powiedzmy że weszłam w okres raczkowania w tej dziedzinie. Ale uparta jestem
icon_mrgreen.gif
A apetyt wciąż rośnie.

ufisia

Member
Cze 10, 2010
1
0
0
właśnie chciałabym wypróbować tą masę do robienia ozdób... wszystkie ozdóbki wyglądaja cudnie, az nabrałam zapału do pracy
icon_smile.gif
to będzie mój pierwszy tak twórczy tort:) mam nadzieję że mój chłopak to doceni i będzie bardzooo zaskoczony:) hmmm... chciałabym ulepić z tej masy samochodzik
icon_smile.gif
jak mi sie to uda to dołącze fotkę !! życzcie mi powodzenia ;P
lecker.gif

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
ufisia @ 10 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=986574właśnie chciałabym wypróbować tą masę do robienia ozdób... wszystkie ozdóbki wyglądaja cudnie, az nabrałam zapału do pracy
icon_smile.gif
to będzie mój pierwszy tak twórczy tort:) mam nadzieję że mój chłopak to doceni i będzie bardzooo zaskoczony:) hmmm... chciałabym ulepić z tej masy samochodzik
icon_smile.gif
jak mi sie to uda to dołącze fotkę !! życzcie mi powodzenia ;P
lecker.gif
ja robiłam z tej masy tort w kształcie samochodu, może Ci się przyda instrukcja zlepiania go:
http://aromatkuchni.blogspot.com/2010/02/t...amochodzik.html

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Drobna rada praktyczna -barwnika do masy należy dodać tyle,żeby kolor był mocno intensywny. Po wyschnięciu masy kolory są dużo jaśniejsze. Takie jakby wyblakłe.
dump.gif

balbina1204

Member
Cze 17, 2010
77
0
0
Witam Wszystkich serdecznie. Gratuluje Wszystkim tak pieknych dziel Rewelacja!!!!!
,Szukalam w internecie informacji jak zrobic mase do ozdobek na tort i trafilam tutaj . Bardzo sie ciesze i musze zaczac probowac bo za miesiac mam urodziny pierwsze corci i musze sie postarac zeby torcik wyszedl tak piekny jak Wasze. Pozdrawiam

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
witam Wszystkich,

dosyc dlugo nie zagladalam tutaj, prawie rok jak nie wiecej, dlatego postanowilam znowu zajzec co nowego sie tutaj dzieje no i przy okazji pochwalic sie moim torcikiem:) Mase cukrowa mam z niemieckiej strony, jest naprawde swietna i bardzo latwa do zrobienia.

Załączniki

• 29080_1363142838336_1224551543_31003243_5260444_n.jpg
    29080_1363142838336_1224551543_31003243_5260444_n.jpg
    62.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P5071130.JPG
    P5071130.JPG
    951.3 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
illy, świetne torciki. Widać, że zadowoliłaś płeć żeńską i męską
icon_smile.gif

Napisz proszę, jaką świetną masę polecają w Niemczech
icon_smile.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
przepis na fondat:
9 g zelatyny mielonej
6 lyzek stolowych wody
20 g glukozy(traubenzucker-nie wiem czy dobrze przetlumaczylam, w Niemczech kupujesz traubenzucker w kartonikach)
20 ml wody
750 g cukru pudru
90 g tluszczu roslinnego(taki w kostkach, w niemczech sa kilogramowe, wyglada jak smalec-bialy)

zelatyne zalac 6 lyzkami wody i odstawic na 10 min. pozniej podgrzac ale nie gotowac. Glukoze wymieszac z reszta wody i podgrzac, ale nie gotowac. Glukoze wymieszac z zelatyna, do tego wsypac 250ng cukru pudru, wlac roztopiony tluszcz roslinny i dosypywac reszte cukru pudru, az masa bedzie sie jak plastelina ugniatac.
Mi nigdy nie trzeba cale 750 g cujru pudru ale lepiej miec w zapasie. Najlepiej dodawac farbki w proszku, jak sie doda farbke w plynie to przewaznie trzeba jeszcze domieszac cukru pudru. Masa jest swietna, latwo sie ja modeluje, wychodzi jej duuuzo, wystarczy na duzy tort.
pozdrawiam
icon_smile.gif

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Dzieki też!

Mam pytania:

1. Ciepłą czy zimną wodą zalewasz żelatynę?
2. Podgrzewanie jest tylko do momentu do "przed" zagotowaniem, czy tylko tak "trochę"?
3. Ostatnim etapem przed wyłożeniem na stolnicę i dokładaniem reszty c-p jest dodanie tłuszczu?

Dzisiaj wieczorem ROBIĘ!! Trzymajcie kciuki!!
gruebel_2.gif
dontknow.gif

PS. 4.Wyrabiamy wszystko ręcznie...nie mikserem?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
zelatyne zalewam zimna woda, podgrzewanie-tak zeby zelatyna byla calkiem rozpuszczona, zeby pozniej nie bylo grudek w masie. Ciepla zelatyne wlewam do miski, do tego dodaje ciepla glukoze, mieszam to razem, dodaje pierwsza porcje cukru pudru, znow wszystko mieszam(drewniana lyzka to wszystko robie, ale mysle , ze mikser tez jest ok), wtedy dodaje do masy tluszcz-mieszam-i znow cukier puder, tak dlugo , az masa jest jak plastelina. Wszytko to robie w misce, ale stolnica tez moze byc.
zycze powodzenia, trzymam kciuki i mam nadzieje, ze Ci wszystko pojdzie gladko, masa jest naprawde latwa do zrobienia
icon_biggrin.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
illy :
herz.gif
bussi.gif

To najlepsza masa jaka do tej pory mi wyszła. Byłam zadowolona z tej którą obłożyłam tort "komunijny Kariny" ale musiałam szybko się uwijać bo na zgięciach szybko obsychała i pękała. Ta, jak na razie jest plastyczna. Co prawda wchłonęła mi więcej cukru pudru ale jest plastyczna. Zostawiłam w woreczku foliowym bo muszę naszkicować wzór. Zrobiłam ją na próbę ale idę dorobić jeszcze jedną porcję, bo do pokrycia będzie dość duży tort - 28 x 43 cm. Trochę się obawiam czy tak duży płat równo położę ale zobaczymy, lubię wyzwania.
Co prawda, w zanadrzu mam też wyjście awaryjne...

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Hallo h-elen, bardzo sie ciesze, ze masa Ci sie podoba, ja tez wiele wyprobowalam, ale jak na razie ta jest najlepsza, dzisiaj wyciagam reszte z ostatniego razu z zamrazarki, dam potem znac jaka jest pi rozmrozeniu. A jesli chodzi o rozlozenie na calym torcie... czasami po papierze do pakowania zostaja takie dlugie kartonowe rolki, jak masz to obloz folia i na to nawin rozwalkowana mase
icon_smile.gif
, pochwal sie potem zdjeciami jesli bedziesz Miala. Ja dzisiaj robie tort czekoladowy i ta masa, zabarwiona na brazowo pokryje tort. Napewno pozniej wkleje zdjecia.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
właśnie wróciłam z kuchni... dobrze się dzieje
icon_smile.gif

Różyczki pięknie się układają, masa pięknie przyjmuje kolor, świetnie się klei czego więcej chcieć
icon_smile.gif

Dzięki za poradę nt przenoszenia masy. Mam ponad 50 cm wałek. Moje obawy dotyczyły tego czy równo ułożę, czy się nie porwie. Ale widzę, że ta masa jest naprawdę jak silikon
icon_smile.gif

Na razie mam część kwiatów i literki, a... i wzór udało mi się narysować, bo niestety nie mogę doszukać się tego na którym mi zależało... kiedyś robiłam witraż - damę w kapeluszu, witraż powędrował do innych a wzór wcięło. Narysowałam, co prawda nie tak precyzyjnie jakbym chciała...
Jakoś to będzie
icon_smile.gif

Fotka, oczywiście też będzie . Przecież jestem winna za te ceną wiedzę
icon_wink.gif

Pozdrawiam

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
bardzo mnie to cieszy
icon_smile.gif
ja wyjelam reszte masy z zamrazarki i po rozmrozeniu stwierdzam, ze nie stracila na swoich wlasciwosciach, wiec nie mam juz problemu z nadmiarem masy, zamroze i mam na nastepna raz
icon_smile.gif

a to moj dzisiejszy torcik, dla meza i dla mnie(nam sie przeciez tez cos nalezy
icon_razz.gif
)

P6231407.JPG

z przekroju

P6231409.JPG

jeszcze raz z przekroju

P6231410.JPG

maz byl zachwycony, baaaaardzo mu smakowalo, powiedzial, ze w koncu i cos dla niego a nie tylko dla innych :D

Załączniki

• P6231407.JPG
    P6231407.JPG
    905.9 KB · Wyświetleń: 0
  • P6231409.JPG
    P6231409.JPG
    850.7 KB · Wyświetleń: 0
  • P6231410.JPG
    P6231410.JPG
    857.1 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
illy, jeszcze raz dzięki !!!
nie chcę powielać fotki, bo zamieściłam już w innym wątku o masach ale podany przez Ciebie przepis jest rewelacyjny !!!
Można robić baaardzi cieniutkie płatki kwaitów i grubsze elementy
icon_smile.gif

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
h-elen, zamiesc prosze chociaz link, bo tort jest przepiekny, warto go zobaczyc a bedzie w ten sposob latwiej go znalezc
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy