h-elen @ 21 May 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=980044Jo_anno1, za jakiś czas pomyśl o dobudowaniu spiżani/magazynku (rzecz jasna, nie na wyroby a na zabaweczki) szuflady to za mało...
Za jakiś czas? Ja już mam za mało miejsca i wszystko jest niezbędne![]()
![]()
h-elen @ 21 May 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=980058
Witam w klubieChociaż nie ma się czym chwali, chyba tylko na Cinie ktoś mnie rozumie..![]()
![]()
Sierotka3m @ 21 May 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=979902sabinal! Dlaczego sądzisz, że używają gotowych kupnych? Przecież kobieta wyraźnie pokazuje jak je zrobić i mówi że robi je z royal icing. I że royal icing, to wdzięczny materiał, bo można ozdoby zrobić dużo wcześniej, poczekać żeby stawrdniały i nie ma problemu z umieszczaniem ich na torcie.. Warto samemu popróbować takie cuda, inna sprawa, że potrzeba odpowiedniej tylki.
A co do sweetdecor - fajna stronka, bo wybór jest faktycznie ogromny![]()
Też dojrzałam w międzyczasie, że wykrawaczki są produkcji Wilton, czyli można się nie obawiać
Odniosłam mylne wrażenie. Angielskiego nie rozumie i wydawało mi się,że poza tymi kwiatkami, które wyciskała z rękawa pozostałe to gotowce. Dzięki za tłumaczenie i przepraszam![]()
sohers @ 22 May 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=980368Mam prośbę bo widziałem na forum przepis na masę z pienek marsmallows i nie mogę go znaleśćproszę o dodanie![]()
Ozdobienie tortu - masa z marshmallow:
*
400 g pianki marshmallow
*
1 kg cukru pudru
*
3 łyżki wody
Piankę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody (w tym momencie można dodać barwników spożywczych). Dodać połowę cukru pudru, wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa będzie się bardzo lepiła, ale podczas zagniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu - osiągnie konsystencję twardej plasteliny. Rozwałkować cienko, podsypując mąką ziemniaczaną, by się nie kleiła do stolnicy i do wałka (nadmiar mąki można z łatwością usunąć pędzelkiem), nałożyć na gotowy tort. Dobrze, by tort był obłożony kremem z wierzchu i z boków, wtedy masa z marshmallow będzie lepiej przylegała. Użyłam pianki o dwóch kolorach: białym i różowym, bo tak było najprościej, ale oczywiście można dodać barwników spożywczych, by powstał kolor, na którym Wam zależy. Na pewno zapytacie o wrażenia smakowe - masa jest jadalna, smakuje jak marshmallow, ale jest dużo bardziej słodka ... ale czego się nie zrobi raz w roku, na urodzinki?
. Na tort o średnicy 21 cm i ozdobienie jego (jak na zdjęciu) wystarczyła mi masa z 3/4 przepisu.![]()
Skopiowałam ci ten przepis ze stronki Dorotus - Mojewypieki.blox.pl ( nie potrafię jeszcze wklejać tak jak wy adresów)
h-elen @ 22 May 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=980181Jo_anno1, lekarstwem dla nas, pasjonatów może być tylko emerytura ...
Dięki za wsparcie![]()
Patrząc na politykę emerytalną to zanim ja będę przechodzić na emeryturę to nie tylko emerytur już nie będzie ale nawet nie będzie takiego pojęcia w wilkipedii![]()
sabinal @ 23 May 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=980443Ozdobienie tortu - masa z marshmallow:
*
400 g pianki marshmallow
*
1 kg cukru pudru
*
3 łyżki wodyja mam ze w przepisie jest 450g pianki a przepis na ponizej podanej stronie jest
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61532086.html
ja to bardzo cienko walkuje ta masa (zeby tort nie byl zaslodki) i calosc wystarcza mi na pokrycie tortu o srednicy 26-28cm i zostaje jeszcze na male ozdoby
ten tort byl robiony z tej masy
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.