Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Odebrałam dziś przesyłkę z tortowni. Zaczynam się cieszyć swoimi zabawkami
icon_mrgreen.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Jo_anno1, za jakiś czas pomyśl o dobudowaniu spiżarni/magazynku (rzecz jasna, nie na wyroby a na zabaweczki) szuflady to za mało...
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Sierotka3m @ 21 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=979902sabinal! Dlaczego sądzisz, że używają gotowych kupnych? Przecież kobieta wyraźnie pokazuje jak je zrobić i mówi że robi je z royal icing. I że royal icing, to wdzięczny materiał, bo można ozdoby zrobić dużo wcześniej, poczekać żeby stawrdniały i nie ma problemu z umieszczaniem ich na torcie.. Warto samemu popróbować takie cuda, inna sprawa, że potrzeba odpowiedniej tylki.

A co do sweetdecor - fajna stronka, bo wybór jest faktycznie ogromny
icon_smile.gif

Też dojrzałam w międzyczasie, że wykrawaczki są produkcji Wilton, czyli można się nie obawiać ;)
Odniosłam mylne wrażenie. Angielskiego nie rozumie i wydawało mi się,że poza tymi kwiatkami, które wyciskała z rękawa pozostałe to gotowce. Dzięki za tłumaczenie i przepraszam
cry_1.gif

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Sabinal! Nic się nie stało
knuddelz.gif

Sohers, mam złą wiadomość, Mikołaja nie będzie! Nie dotarłam wczoraj, gdzie miałam dotrzeć, więc nie odzyskałam książki
icon_sad.gif
Już napisałam maila, żeby mi koleżanka przesłała te przepisy..

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
Sierotka3m Spokojnie nic się nie stało przeciesz to nie zapalenie płuc poczekam
cheers.gif
icon_mrgreen.gif

A tu filmik Wilton cake decorating

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Obejrzałam już tyle filmików i wciąż chcę jeszcze
icon_mrgreen.gif
ale ograniczenia czasowe są zbyt duże. Czy ktoś ma na zbyciu trochę wolnego czasu aby się ze mną podzielić?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Jo_anno1, lekarstwem dla nas, pasjonatów może być tylko emerytura ...
icon_biggrin.gif

sohers

Member
Maj 12, 2010
126
0
0
Mam prośbę bo widziałem na forum przepis na masę z pienek marsmallows i nie mogę go znaleść
dontknow.gif
proszę o dodanie
anbetung.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
sohers @ 22 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=980368Mam prośbę bo widziałem na forum przepis na masę z pienek marsmallows i nie mogę go znaleść
dontknow.gif
proszę o dodanie
anbetung.gif
Ozdobienie tortu - masa z marshmallow:

*
400 g pianki marshmallow
*
1 kg cukru pudru
*
3 łyżki wody

Piankę rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody (w tym momencie można dodać barwników spożywczych). Dodać połowę cukru pudru, wymieszać. Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać. Masa będzie się bardzo lepiła, ale podczas zagniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu - osiągnie konsystencję twardej plasteliny. Rozwałkować cienko, podsypując mąką ziemniaczaną, by się nie kleiła do stolnicy i do wałka (nadmiar mąki można z łatwością usunąć pędzelkiem), nałożyć na gotowy tort. Dobrze, by tort był obłożony kremem z wierzchu i z boków, wtedy masa z marshmallow będzie lepiej przylegała. Użyłam pianki o dwóch kolorach: białym i różowym, bo tak było najprościej, ale oczywiście można dodać barwników spożywczych, by powstał kolor, na którym Wam zależy. Na pewno zapytacie o wrażenia smakowe - masa jest jadalna
icon_biggrin.gif
, smakuje jak marshmallow, ale jest dużo bardziej słodka ... ale czego się nie zrobi raz w roku, na urodzinki?
icon_biggrin.gif
. Na tort o średnicy 21 cm i ozdobienie jego (jak na zdjęciu) wystarczyła mi masa z 3/4 przepisu.

Skopiowałam ci ten przepis ze stronki Dorotus - Mojewypieki.blox.pl ( nie potrafię jeszcze wklejać tak jak wy adresów)

granola

Member
Lis 12, 2007
304
0
0
sabinal @ 23 May 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=980443Ozdobienie tortu - masa z marshmallow:

*
400 g pianki marshmallow
*
1 kg cukru pudru
*
3 łyżki wody
ja mam ze w przepisie jest 450g pianki a przepis na ponizej podanej stronie jest
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,61532086.html

ja to bardzo cienko walkuje ta masa (zeby tort nie byl zaslodki) i calosc wystarcza mi na pokrycie tortu o srednicy 26-28cm i zostaje jeszcze na male ozdoby
ten tort byl robiony z tej masy

Załączniki

• DSC02554.JPG
    DSC02554.JPG
    47.4 KB · Wyświetleń: 0

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Granola...śliczny...alez Wy jesteście artystycznie uzdolnione. Jedyna dla mnie nadzieja to ta, że skoro u takich mistrzów sie uczę, to ze i ze mnie po czasie coś będzie w tej materii.
icon_smile.gif

Mam pytanie: (jeżeli naiwne...wybaczcie młokosowi tortowemu)
Czym sie "przykleja" te ozdoby??

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Ja jeszcze nie próbowałam przyklejać takich cudności, ale widziałam w Tortowni klej cukrowy po 16.90 którym ponoć można to przyklejać

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Ja przyklejałam na wodę, ewentualnie na lukier z wody i cukru pudru lub royal icing (lukier z pudru i białek), no i tak jak sabinal mówi, można też na klej spożywczy, wtedy są pewnie najtrwalsze. Na youtube widziałam jak babka sklejała kwiaty zwykłym rozbełtanym białkiem. Jeżeli masz zamiar lepić przestrzenne figurki, to klej jak najbardziej wskazany
icon_smile.gif

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Spes ja robię zawsze klej z odrobiny wody i cukru pudru, o takiej konsystencji, żeby się dało nabrać na pędzelek, ale nie było za gęste. Przyklejam nim właściwie wszystko, nawet ozdoby przestrzenne, zwierzaczki i płatki kwiatów i zawsze zdaje egzamin. Ale wypróbuj sama wtedy zobaczysz czy Ci odpowiada.
Pozdrawiam
wink.gif

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
rastagatko a nie mieszkasz może we Wrocławiu? Przydałby by się ktoś kto by zorganizował nam taki kurs dekoracji. Ale by było chętnych!

rastagatka

Member
Paź 6, 2009
363
0
0
Sabinal do Wrocławia mi daleko, ale ze mnie żadna nauczycielka, sama uczę się na swoich błędach, i czytam, przeglądam, podpatruję innych, próbując ciągle doskonalić swoje umiejętności.
Ale dziękuję za miłe słowa, to zawsze dla mnie jest wielką radością i mobilizacją do ciągłego rozwoju.
Dziękuję
knuddel.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy