h-elen @ 27 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1082073Duszko, zrób bardziej szpiczasty (ostry) i będzie ok.
okdzięki, jak poćwiczę i mi wyjdzie to się na pewno pochwalę
![]()
martyna22a @ 27 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1082132chetnie zobacze![]()
bardziej spiczasty jest ok ale schowany w platku tak ze go nie widac to juz klasa
mam jakies skrzywienie na tym punkcie![]()
kazeno @ 27 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1082335P.S ostatnio na jakims filmiku widzialam jak gosciu "wwalkowywal" firanke w mase cukrowa i tym sposobem wytlaczal wzorki..mozna pochodzic po pasanteriach i cos znalesc fajnego
Ja mam serwetkę bawełnianą z takim grubym wzorem. Bardzo dobrze się ją wwałkowuje w masę cukrową. Na takiej właśnie odwałkowanej serwetce stawiałam buciki.
Duszka20 @ 27 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1082021sabinal ja też jutro zabieram się do figurek (pierwszy raz z cm i tak się zastanawiam czy istnieje inna możliwość podgrzania masy niż w mikrofali? (nigdy nie byłam zwolenniczką mikrofali i nie wzięłam jej pod uwagę przy urządzaniu kuchni;-( , a teraz by się przydała)Masę można też podgrzać w rękach nad gotującą się wodą, wystarczy naprawdę chwilka i ładnie mięknie, ale uwaga na gotujące się ziemniaki i zupy, bo już kilka razy były u mnie na słodko...![]()
m.morgan @ 28 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1082634Mam do Was pytanieza niedługo mój mąż obchodzi urodziny i chciałabym mu zrobić tort obłożony białą powłoką, nie chcę używać masy cukrowej... co byście mi poradziły na początek? Aha najlepiej jakby ta masa nadawała się również do robienia ozdób![]()
kiedyś próbowałam zrobić masę z przepisu który był tu zamieszczony z tego co pamiętam potrzebna nam była margaryna, cukier, mąka i woda jednak niezbyt dobrze mi się z niej lepiło
może zrobiłam coś nie tak... tak czy inaczej chciałabym wypróbować coś innego
Zdaję się na Wasze doświadczenie![]()
jeżeli chcesz koniecznie biała powłoke (i dodatkowow lepić figurki) to wydaje mi się, że pozostaje tylko masa cukrowa, bo żadna inna nie będzie śnieżnobiała. O tej masie co piszesz niewiele moge powiedzieć, bo próbowałam ja tylko raz, ale ona tez nie jest biała tylko żółtawa - podobnie marcepan. Być może inne Cinki Ci doradzą coś innego, może istnieje jakaś masa o której nie słyszałam![]()
Duszka20 @ 28 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1082638jeżeli chcesz koniecznie biała powłoke (i dodatkowow lepić figurki) to wydaje mi się, że pozostaje tylko masa cukrowa, bo żadna inna nie będzie śnieżnobiała. O tej masie co piszesz niewiele moge powiedzieć, bo próbowałam ja tylko raz, ale ona tez nie jest biała tylko żółtawa - podobnie marcepan. Być może inne Cinki Ci doradzą coś innego, może istnieje jakaś masa o której nie słyszałam
Nie musi być śnieżno biała... tak na prawdę może być obojętnie jaka - byle nie różowa i zielona- tylko żeby się dobrze z nią pracowało![]()
![]()
m.morgan @ 28 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1082648Nie musi być śnieżno biała... tak na prawdę może być obojętnie jaka - byle nie różowa i zielona- tylko żeby się dobrze z nią pracowało![]()
no to chyba najsmaczniejsza jest marcepanowa (ja kupuję gotowa niemiecką) - super się pracuje na niej, jest smaczna i zabarwić możesz na każdy kolor oprócz białego(chyba), figurki tez można lepić, ale ona do końca raczej nie zastygają. Być może jest jakiś specyfik, który by mozna do niej dodac i utwardzić, ale ja go nie znam![]()
kazeno @ 28 Jan 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1082686waszka to zalezy jak wysokie masz biszkoty i ile dajesz masyja zawsze robie z 3 bo moje biszkopty maja okolo 3cm wysokosci i masy daje tyle samo wiec wychodzi i tak 15cm tortu + jeszcze jak obkladam na rowno masa zewnatrz to tez swoje robi i cukrowa jeszcze wiec naprawde i tak tort wychodzi wyyysoki!!![]()
ale wiem ze niektorzy wola cienkie biszkopty i cienko masy a wiecej.. wiec to zalezy od tego jak Ty robisz..Ok dzięki nie robie tak wysokich biszkoptów spróbuję więc z czterema ale będzie jazda UUUFFF juz się boję
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.