Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Duszko, zrób bardziej szpiczasty (ostry) i będzie ok.
icon_wink.gif

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
chetnie zobacze
icon_smile.gif

bardziej spiczasty jest ok ale schowany w platku tak ze go nie widac to juz klasa
mam jakies skrzywienie na tym punkcie
dump.gif

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
hehe klikam na link a t ostrzezenie ze od 18 lat.. mysle kurde babki sobie cos pomylily hahahahaha.. a tu nie
icon_razz.gif
niezly ktos mial pomysl
icon_razz.gif

piegus slonik boski!! rozne jak zywe!! jakie cieniutkie plateczki!! wow..

P.S ostatnio na jakims filmiku widzialam jak gosciu "wwalkowywal" firanke w mase cukrowa i tym sposobem wytlaczal wzorki..mozna pochodzic po pasanteriach i cos znalesc fajnego
icon_razz.gif

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
dziewczyny kolejne fajne torciki.

kazeno @ 27 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1082335P.S ostatnio na jakims filmiku widzialam jak gosciu "wwalkowywal" firanke w mase cukrowa i tym sposobem wytlaczal wzorki..mozna pochodzic po pasanteriach i cos znalesc fajnego
icon_razz.gif
Ja mam serwetkę bawełnianą z takim grubym wzorem. Bardzo dobrze się ją wwałkowuje w masę cukrową. Na takiej właśnie odwałkowanej serwetce stawiałam buciki.

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
Duszka20 @ 27 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1082021sabinal ja też jutro zabieram się do figurek (pierwszy raz z cm i tak się zastanawiam czy istnieje inna możliwość podgrzania masy niż w mikrofali? (nigdy nie byłam zwolenniczką mikrofali i nie wzięłam jej pod uwagę przy urządzaniu kuchni;-( , a teraz by się przydała)
Masę można też podgrzać w rękach nad gotującą się wodą, wystarczy naprawdę chwilka i ładnie mięknie, ale uwaga na gotujące się ziemniaki i zupy, bo już kilka razy były u mnie na słodko...
fiesgrins.gif

m.morgan

Member
Sie 10, 2009
19
0
0
Mam do Was pytanie
icon_smile.gif
za niedługo mój mąż obchodzi urodziny i chciałabym mu zrobić tort obłożony białą powłoką, nie chcę używać masy cukrowej... co byście mi poradziły na początek? Aha najlepiej jakby ta masa nadawała się również do robienia ozdób :)kiedyś próbowałam zrobić masę z przepisu który był tu zamieszczony z tego co pamiętam potrzebna nam była margaryna, cukier, mąka i woda jednak niezbyt dobrze mi się z niej lepiło
icon_sad.gif
może zrobiłam coś nie tak... tak czy inaczej chciałabym wypróbować coś innego
icon_smile.gif
Zdaję się na Wasze doświadczenie
icon_smile.gif

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
m.morgan @ 28 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1082634Mam do Was pytanie
icon_smile.gif
za niedługo mój mąż obchodzi urodziny i chciałabym mu zrobić tort obłożony białą powłoką, nie chcę używać masy cukrowej... co byście mi poradziły na początek? Aha najlepiej jakby ta masa nadawała się również do robienia ozdób :)kiedyś próbowałam zrobić masę z przepisu który był tu zamieszczony z tego co pamiętam potrzebna nam była margaryna, cukier, mąka i woda jednak niezbyt dobrze mi się z niej lepiło
icon_sad.gif
może zrobiłam coś nie tak... tak czy inaczej chciałabym wypróbować coś innego
icon_smile.gif
Zdaję się na Wasze doświadczenie
icon_smile.gif
jeżeli chcesz koniecznie biała powłoke (i dodatkowow lepić figurki) to wydaje mi się, że pozostaje tylko masa cukrowa, bo żadna inna nie będzie śnieżnobiała. O tej masie co piszesz niewiele moge powiedzieć, bo próbowałam ja tylko raz, ale ona tez nie jest biała tylko żółtawa - podobnie marcepan. Być może inne Cinki Ci doradzą coś innego, może istnieje jakaś masa o której nie słyszałam;)

m.morgan

Member
Sie 10, 2009
19
0
0
Duszka20 @ 28 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1082638jeżeli chcesz koniecznie biała powłoke (i dodatkowow lepić figurki) to wydaje mi się, że pozostaje tylko masa cukrowa, bo żadna inna nie będzie śnieżnobiała. O tej masie co piszesz niewiele moge powiedzieć, bo próbowałam ja tylko raz, ale ona tez nie jest biała tylko żółtawa - podobnie marcepan. Być może inne Cinki Ci doradzą coś innego, może istnieje jakaś masa o której nie słyszałam;)
Nie musi być śnieżno biała... tak na prawdę może być obojętnie jaka - byle nie różowa i zielona
icon_razz.gif
- tylko żeby się dobrze z nią pracowało
icon_smile.gif

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
m.morgan @ 28 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1082648Nie musi być śnieżno biała... tak na prawdę może być obojętnie jaka - byle nie różowa i zielona
icon_razz.gif
- tylko żeby się dobrze z nią pracowało
icon_smile.gif
no to chyba najsmaczniejsza jest marcepanowa (ja kupuję gotowa niemiecką) - super się pracuje na niej, jest smaczna i zabarwić możesz na każdy kolor oprócz białego(chyba), figurki tez można lepić, ale ona do końca raczej nie zastygają. Być może jest jakiś specyfik, który by mozna do niej dodac i utwardzić, ale ja go nie znam
icon_frown.gif

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Duszka jasteś jeszcze? robie na jutro piętrusa z ilu biszkoptow zrobić trzech czy czterech widzę że może być bardzo wysoki jak zrobię z czterech
baa.gif

już sama nie wiem moge potem mieć kłopot z transportem

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
waszka to zalezy jak wysokie masz biszkoty i ile dajesz masy
icon_razz.gif
ja zawsze robie z 3 bo moje biszkopty maja okolo 3cm wysokosci i masy daje tyle samo wiec wychodzi i tak 15cm tortu + jeszcze jak obkladam na rowno masa zewnatrz to tez swoje robi i cukrowa jeszcze wiec naprawde i tak tort wychodzi wyyysoki!!

ale wiem ze niektorzy wola cienkie biszkopty i cienko masy a wiecej.. wiec to zalezy od tego jak Ty robisz..

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
kazeno @ 28 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1082686waszka to zalezy jak wysokie masz biszkoty i ile dajesz masy
icon_razz.gif
ja zawsze robie z 3 bo moje biszkopty maja okolo 3cm wysokosci i masy daje tyle samo wiec wychodzi i tak 15cm tortu + jeszcze jak obkladam na rowno masa zewnatrz to tez swoje robi i cukrowa jeszcze wiec naprawde i tak tort wychodzi wyyysoki!!

ale wiem ze niektorzy wola cienkie biszkopty i cienko masy a wiecej.. wiec to zalezy od tego jak Ty robisz..
Ok dzięki nie robie tak wysokich biszkoptów spróbuję więc z czterema ale będzie jazda UUUFFF juz się boję

Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy