Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
waszkamaszka @ 28 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1082672Duszka jasteś jeszcze? robie na jutro piętrusa z ilu biszkoptow zrobić trzech czy czterech widzę że może być bardzo wysoki jak zrobię z czterech
baa.gif

już sama nie wiem moge potem mieć kłopot z transportem
ja jeszcze nei robiłam pietrusia;-( raz tylko wysokie pudełko i wtedy jeden prostokątny biszkopt przecięłam na pół i postawiłam jeden na drugim, więc miałam 3 przełożenia masy i dość grube biszkopty, ale dobrze nasączony był ok i nawet wysoki

m.morgan

Member
Sie 10, 2009
19
0
0
a macie może jakiś przepis na taką czekoladę? bo chciałabym to sama zrobić... czytałam kiedyś o masie z białej czekolady z syropem kukurydzianym, tylko problem jest taki, że nie mam pojęcia gdzie kupić taki syrop, natknęłam się też, że można zamienić ten syrop na miód - próbowała może któraś z Was tak zrobić?
chyba, ze rzeczywiście zrobię masę cukrową... znalazłam taki przepis:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i po rozpuszczeniu dodajemy glukozę (można
nad palnikiem, byle się nie zagotowała)
2. Dodajemy cukier puder (trochę) i mieszamy
3. Masę przenosimy na blat, dosypujemy stopniowo resztę cukru i wyrabiamy rękami. W trakcie dodajemy barwniki spożywcze. Przed nałożeniem na tort – wałkujemy. Voila! Gotowe

Tylko gdzie się kupuje glukozę? Przepraszam, że zadręczam Was pytaniami ale obiecuję, że pokażę Wam co mi wyszło (chodzi oczywiście o tort) :D

Nicki1

Member
Lut 2, 2007
315
0
0
glukozę możesz kupić w sklepie spożywczym, w markecie, czy w aptece, najlepsza jest Delecty
do masy możesz wgnieść trochę planty czy podobnego białego tłuszczu, żeby była bardziej plastyczna (szczególnie do figurek dobra jest z plantą)

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
m.morgan @ 28 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1082711a macie może jakiś przepis na taką czekoladę? bo chciałabym to sama zrobić... czytałam kiedyś o masie z białej czekolady z syropem kukurydzianym, tylko problem jest taki, że nie mam pojęcia gdzie kupić taki syrop, natknęłam się też, że można zamienić ten syrop na miód - próbowała może któraś z Was tak zrobić?
chyba, ze rzeczywiście zrobię masę cukrową... znalazłam taki przepis:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i po rozpuszczeniu dodajemy glukozę (można
nad palnikiem, byle się nie zagotowała)
2. Dodajemy cukier puder (trochę) i mieszamy
3. Masę przenosimy na blat, dosypujemy stopniowo resztę cukru i wyrabiamy rękami. W trakcie dodajemy barwniki spożywcze. Przed nałożeniem na tort – wałkujemy. Voila! Gotowe

Tylko gdzie się kupuje glukozę? Przepraszam, że zadręczam Was pytaniami ale obiecuję, że pokażę Wam co mi wyszło (chodzi oczywiście o tort) :D
jeżeli chodzi o masę cukrową to przyłączam sie do rad Nicki1
a co do czekoaldy plastycznej dobrze czytałaś. O tym jest w watku czekolada plastyczna na ostatnich stronach, są fotki. Ja robiłam z miodem, bo bałam sie na poczatku inwestowac w syrop;-) ale wyszło super (biała czekolada milka plus łyżka miody wielokwiatowego - ale to akurat chyba obojetne, może oprócz miodu gryczanego bo jest fee;-)) i rób według tam podanych wskazówek. ja robiłam tylko róże, nie pokrywałam tortu ani innych figurek ale możesz popróbować
iii nie zadręczasz nas, po to jest to forum i każda ma swoje pytania, więc strzelaj i chwal się efektami;-)

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Morgan jak dla mnie najlepsza masa cukrowa to ta z plantą fajnie się lepi i nie jest taka sztywna jak się schłodzi A nawet dziciakom smakuje

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Dziewczyny składacie torta piętrowego od razu czy radzicie aby zrobić to jutro? wzmocniłam pierwsze pietro rurkami ale i tak mam pietra że moze opaść albo cuś
dontknow.gif

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
Chyba lepiej będzie jutro, żeby nie nasiąkło za bardzo, a poza tym pewnie byłby problem ze zmieszczeniem do lodówki
icon_smile.gif

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
ja radze jutro.. raz jak ania magda mowi o miejscu w lodowce laywiej upchac pojedynczo
icon_razz.gif
dwa bedzie penosc ze sie nic nie stanie jak sie schlodzi porzadnie..

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
To co jutro rano dopiero masę nałożyć czy dzisiaj obłożyć masą a jutro dopiero poskładać? (wyciągnęłam półkę z lodówki hi hi)zagubiłam się jak Andzia w parku
strafe.gif
lać po dupsku

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
waszkamaszka, chciałabyś..
icon_razz.gif
a jeśli chodzi o piętrusa to ja stawiałam dzień wcześniej, bo musiałam go udekorować, przeżył bez problemu a był bez żadnych wspomagaczy (waga prawie 7 kg) odwagi!

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
iza-gr @ 28 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1082832waszkamaszka, chciałabyś..
icon_razz.gif
a jeśli chodzi o piętrusa to ja stawiałam dzień wcześniej, bo musiałam go udekorować, przeżył bez problemu a był bez żadnych wspomagaczy (waga prawie 7 kg) odwagi!
No własnie A TO MÓJ PIERWSZY RAZ
icon_mrgreen.gif
a masa nie była zbyt sztywna? chodzi o to że jak do tej pory to robiłam masę na świeżo i była fajna do krojenia A PO DUPCE CHCĘ A CO!!!!!!!!!! hi hi

m.morgan

Member
Sie 10, 2009
19
0
0
dzięki za wszystkie porady
icon_smile.gif
na chwilę obecną zdecydowałam się na masę czekoladową ale mam jeszcze tydzień wiec wszystko się może zmienić
icon_smile.gif

Na którejś stronie tego wątku był link do innego forum na którym swoje prace pokazuje Pani Weber, w jednym ze swoich wątków pokazuje sprytny sposób na tort piętrowy, tzn do samego dołu tortu wbiła stojaczek: płaski metalowy "talerz" na nóżkach i tak robiła z następnymi piętrami, dzięki temu tort jest stabilniejszy a przy okazji łatwiej się go kroi
icon_smile.gif

Tak sobie pomyślałam, że można czegoś takiego użyć - ale własnej roboty - do domowych tortów, bo wtedy nie musi być jakieś super równe bo rodzinie i tak będzie imponował sam tort :D Myślę sobie, że można by było wykombinować coś takiego z jakiejś plastikowej pokrywki
icon_smile.gif
i do niej doczepić nóżki. Albo wbić nóżki w tort i na nich położyć tą pokrywkę
icon_smile.gif

Ten mój pomysł tak odnośnie piętrowych tortów o których mowa wyżej
icon_smile.gif

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
waszka ja robilam tak ze kazde pietro osobno zdobilam potem na noc do lodowki a rano poskladalam i zrobilam tylko bordery (no wykonczylam ozdobami te laczenia miedzy pietrami..) wiec to zajelo naprawde juz malo czasu i wszystko bylo gotowe..

no ale wiadomo jak chcesz o ryzykuj hehehe.. ja to wiedzialam ze nie zaryzykuje bo gdyby nie wyszlo to klapa na maxa.. wiec wolalam dmuchac na zimne i przetrzymac go w lodowie zeby miec pewnosc ze schlodzony i sie nie "wklesnie" pod ciezarem gory..

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy