index.php?act=findpost&pid=1082711a macie może jakiś przepis na taką czekoladę? bo chciałabym to sama zrobić... czytałam kiedyś o masie z białej czekolady z syropem kukurydzianym, tylko problem jest taki, że nie mam pojęcia gdzie kupić taki syrop, natknęłam się też, że można zamienić ten syrop na miód - próbowała może któraś z Was tak zrobić?
chyba, ze rzeczywiście zrobię masę cukrową... znalazłam taki przepis:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
1. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i po rozpuszczeniu dodajemy glukozę (można
nad palnikiem, byle się nie zagotowała)
2. Dodajemy cukier puder (trochę) i mieszamy
3. Masę przenosimy na blat, dosypujemy stopniowo resztę cukru i wyrabiamy rękami. W trakcie dodajemy barwniki spożywcze. Przed nałożeniem na tort – wałkujemy. Voila! Gotowe
Tylko gdzie się kupuje glukozę? Przepraszam, że zadręczam Was pytaniami ale obiecuję, że pokażę Wam co mi wyszło (chodzi oczywiście o tort)
jeżeli chodzi o masę cukrową to przyłączam sie do rad Nicki1
a co do czekoaldy plastycznej dobrze czytałaś. O tym jest w watku czekolada plastyczna na ostatnich stronach, są fotki. Ja robiłam z miodem, bo bałam sie na poczatku inwestowac w syrop

ale wyszło super (biała czekolada milka plus łyżka miody wielokwiatowego - ale to akurat chyba obojetne, może oprócz miodu gryczanego bo jest fee

) i rób według tam podanych wskazówek. ja robiłam tylko róże, nie pokrywałam tortu ani innych figurek ale możesz popróbować
iii nie zadręczasz nas, po to jest to forum i każda ma swoje pytania, więc strzelaj i chwal się efektami