Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
TAK BYŁO WIELE LITRÓW PÓŹNIEJ owce_zaraz_po.jpg
 

Załączniki

  • owce_zaraz_po.jpg
    owce_zaraz_po.jpg
    411.9 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Tymcia @ 30 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083469Chachu czy to z przepisu na czekoladę ze śmietaną która stoi w lodówce 12 godzin?
chachu, pamiętasz o możliwie najszybszym schłodzeniu zaraz po zdjęciu z ognia, np pod kranem? (tylko kropla wody ma się do tego nie dostać
icon_smile.gif

Jest zimno, przynajmniej u mnie, to można na dwór wystawić aby doooobrze stężało! Powinno wyjść. Powodzenia!
 

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Hej dziewczyny, dopiero zaczynam i ciągle się uczę, szukam najlepszych przepisów. Np. na jakiś dobry krem do przekładania, żeby był odpowiednio sztywny i stabilny, bo te moje to takie jakieś żadziochy:)Może zdradzicie jakiś przepis:) Może trzeba dodawać żelatyny albo cuś już sama nie wiem. I jeszcze mam jedno takie małe pytanie, bo masę zawsze rozwałkowuje na blacie posypanym mąką ziemniaczaną ale jak mam jakąś kolorową masą to mnie denerwuje że później ta cała mąka jest na masie i nie wygląda to za fajnie. Macie jakieś sposoby żeby ta masa wyglądała na sam koniec bardziej estetycznie i się świeciła?
 

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
Waszkamaszka super ten tort:) Składałaś na drugi dzien? A powiedz może to głupie pytanie ale jak robisz te piętra osobno to masz jakiś później sposób aby te piętra złożyć? Bo ja bym się bała że te górne piętro przy przenoszeniu by mi się rozwaliło.
 

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
olo nadmiar maki na torcie zmiatam suchym pedzelkiem zaraz po polozeniu masy na tort, wszystko sie ladnie czysci
jak chcesz zeby sie swiecila to mokrym pedzelkiem
waszka owiecki
daumen.gif
a jakie rozbrykane
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
olo2009 @ 30 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083480Waszkamaszka super ten tort:) Składałaś na drugi dzien? A powiedz może to głupie pytanie ale jak robisz te piętra osobno to masz jakiś później sposób aby te piętra złożyć? Bo ja bym się bała że te górne piętro przy przenoszeniu by mi się rozwaliło.
Nic sie nie rozwali jak jest schłodzone tak składałam na drugi dzień
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
dzięki za pochwały
dance.gif
na przyszły tydzień będzie nowy ale tym razem klasyk
 

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
waszka owce suuuuper!!!!!!!!!!!!! a pozniej faktycznie sie rozbrykaly hhehehe.. pieknie!!

chachu aha.. hehe.. no bo ja wczoraj zobaczylam ten filnik i pomyslalam ze durna jestem ze jak pisalas o obreczach to od razu mi do glowy przyszly foremkowe.. a tutaj babeczka robi obrecz z JAKIEGOS kremu (no wlasnie jakiego?? sztywne toto jak nie wiem co i sie nie lepi bo ona sobie to ugniotla palcami..hmm.. jak jakas guma kurde hehe..) a Ty jeszcze inny patencik masz hehe.. a to ci sie nie klei do masy jak przylozysz??

aha i jeszcze widzialam taki filmik jak babeczka robila krem na ktory caly czas mowila buttercream i robila go odwrotnie niz mi sie zawsze wydawalo ze sie robi czyli najpierw ubijala bialka z cukrem a potem wmiksowywala do tego zimne maslo.. hmm.. a ja myslalam ze to do masla roztartego sie dodaje ubite jajka (i ze cale tez myslalam..).. wiec to moze byc cos takiego te sztywne masy?? ona potem tort tym obkladala (bo przekladala jakas taka dziwna czekoladowa masa jak nutella wygladala i to blaty miala 3cm wysokie a tym mazinela jak na kanapke..nie w moim stylu..)
tutaj jest filmik z tym buutercream
http://www.youtube.com/watch?v=GfRXxORYXsY...feature=related


no nic zapewne nie dowiem sie dopoki nie sprobuje jaki ten krem by wyszedl (no chyba ze ktoras z was to juz zna i sie podzielo dosw...
icon_razz.gif
dlatego tez swoje wywody znowu tutaj zamieszczam
icon_razz.gif
)
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
chachu, gdzie znajdę ten Twój nowoodkryty przepis?

waszkamaszko - NAJLEPSZEGO!!!
a owce, REWELACYJNE!!! zarówno przed fflaszkami jak i po... :D
 

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
waszkamaszka @ 30 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083489Nic sie nie rozwali jak jest schłodzone tak składałam na drugi dzień
Ale tak dla pewności, łopatologicznie:) robisz te torty na osobnych podkładkach i interesuje mnie czym przenosisz z tej podkładki bo przecież nie kładziesz tego z podkładką. Może się wydawać że to durne pytanie no ale nigdy tego nie robiłam i wole się upewnić
icon_smile.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
olo2009 @ 30 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083544Ale tak dla pewności, łopatologicznie:) robisz te torty na osobnych podkładkach i interesuje mnie czym przenosisz z tej podkładki bo przecież nie kładziesz tego z podkładką. Może się wydawać że to durne pytanie no ale nigdy tego nie robiłam i wole się upewnić
icon_smile.gif
olo, ja robię i z podkładką i bez podkładki. Zależy to wszystko od ciężaru góry.
Już wcześniej o tym pisałam a nawet doradzałam kazeno, że nic się nie stanie jak ułoży jedno pietro na drugim. Wtedy nie jest potrzebna podkładka, tylko pamiętaj aby spodu nie nasączać bo rozmoczy Ci góę niższego piętra i wtedy może się zapaść. Jeżeli to normalnych rozmarów tort (a nie jak w przypadku mojego z różą - 20 kg) to nic się nie powinno zapaść.
Co do stawiania z podkładką; Jeżeli góra jest ciężka albo bardzo delikatne, "puszyste" I piętro (czyli podstawa) to warto wbić cztery patyczki i na tym już na podkładce ustawić (podkładka raczej przycięta do rozmiaru piętra - żeby ja ukryć).
Jak zbyt zawile, to pytaj. Powodzenia
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
kazeno buttercrem wlasnie tak sie robi ze najpierw ubija sie bialka z cukrem na parze a pozniej sie dodaje maslo, robilam go zeby odizolowac bita smietane od masy cukrowej, nie jest zly,latwo sie nim rowna brzegi ale jak zastygnie to poprostu smakuje jak maslo z cukrem,bardzo dobrze trzyma tort po schlodzeniu,nic sie nie wozi
edit: zamieszczala go dziunia
- 1 część białek
- 2 części cukru drobnego
- 3 części masła

Chodzi o części wagowe nie objętościowe, czyli bierzemy np. 100 g białek, 200 g cukru i 300 g masła.

- szczypta soli
- aromat (olejek)
- barwnik w paście(płynny nadmiernie rozrzedza masę

Białka ubijać ze szczyptą soli w kąpieli wodnej, dodawać stopniowo cukier i ubijac aż osiągnie temperaturę 60*C lub gdy w masie roztartej między palcami nie będzie juz czuć kryształków cukru - potrwa to 3-4 minuty. Następnie masę ubijać aż przestygnie i napowietrzy się, około 4-5 minut. Teraz nalezy zmienić mieszało miksera na płaskie(wiosło, chodzi pewnie o to, żeby nie napowietrazyć zbytnio masy) i mieszając dodawać masło pokrojone na nieduże kawałki. Na początku masa będzie wyglądała na zwarzoną, należy ją więc ubijac aż osiągnie kremową konsystencję i będzie charakterystycznie "plaskać" Teraz mozna dodać aromat i barwnik.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
martyna dzieki wielkie za opinie.. wlasnie myslalam o tym jako o tym oblozeniu tortu przed masa cukrowa.. bo apetycznie nie brzmi wiec absolutnie nie przelozylabym tym tortu (ja jestem niezmeinnie wielbicielka klasycznej masy maslano-budyniowej z owocami.. zreszta moi domownicy-glowni konsumenci tortow heheh- rowniez..)

P.S myslalam ze ten przepis https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6...t=0&start=0 to jest wlasnie na ten buttercream.. bo masa maslana to mi sie przetlumaczylo na buuter cream hehehe.. ale sie wyjasnilo ze to troszke cos innego.. (no chodzi mi o wersje bez czekolady bo taka ostatnio robilam na ozdoby wyciskane..)
 

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
miałam ulepić sobie coś wcześniej ale czasu nie miałam, potem rwa mnie dopadła, w rezultacie dodałam barwnik do marcepanu i wisienki zrobiam, w resztkach miałam kwiatki z masy wyciskanej ze szprycy
Zdj_cia_0071.jpg Zdj_cia_0072.jpg
Zdj_cia_0069.jpg
 

Załączniki

  • Zdj_cia_0071.jpg
    Zdj_cia_0071.jpg
    70.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cia_0072.jpg
    Zdj_cia_0072.jpg
    53.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cia_0069.jpg
    Zdj_cia_0069.jpg
    92.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Piegus mysle ze tak chociaz nigdy nie robilam
edit:
kazeno ten krem czekoladowy dziuni jest pyszny robilam go,nim mozna i przekladac i obsmarowac boki bo to krem maslany i nie rozpusci masy cukrowej
jak przekladasz bita smietana potrzebna jest izolacja i wtedy sie robi buttercream, mozna tez utrzec maslo z cukrem pudrem i tym cienko posmarowac
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy