Masy plastyczne do stylu angielskiego oraz wykrawaczki

Status
Ten wątek został zamknięty.

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
Waszkamaszka, śliczności. Owieczki pierwsza klasa.

Kazeno, krem z tych filmów jest powszechnie używany poza granicami naszego kraju, ale po co ci takie ochydztwo? Oni pieką śliczne torty tzn. grube, twarde placki przełożone słodką masą tzn. tłuszcz utarty z cukrem albo zaparzone jaja. Dla mnie ten "krem" wygląda jak świeży gips.

Chyba już bardziej łopatologicznie nie można wytłunaczyć, ale prawda jest taka, że nic z tego nie rozumię. Przekładki, podkładki....
cry_1.gif


 

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
h-elen @ 30 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083546olo, ja robię i z podkładką i bez podkładki. Zależy to wszystko od ciężaru góry.
Już wcześniej o tym pisałam a nawet doradzałam kazeno, że nic się nie stanie jak ułoży jedno pietro na drugim. Wtedy nie jest potrzebna podkładka, tylko pamiętaj aby spodu nie nasączać bo rozmoczy Ci góę niższego piętra i wtedy może się zapaść. Jeżeli to normalnych rozmarów tort (a nie jak w przypadku mojego z różą - 20 kg) to nic się nie powinno zapaść.
Co do stawiania z podkładką; Jeżeli góra jest ciężka albo bardzo delikatne, "puszyste" I piętro (czyli podstawa) to warto wbić cztery patyczki i na tym już na podkładce ustawić (podkładka raczej przycięta do rozmiaru piętra - żeby ja ukryć).
Jak zbyt zawile, to pytaj. Powodzenia
icon_smile.gif
Czyli jak dobrze zrozumiałam nasączać wszystkie warstwy oprócz spodu drugiego piętra, tak? A co do tych patyczków to na tortowni widziałam same patyczki bez żadnych podkładek, trzeba je osobno dokupić czy gdzieś można dostać w komplecie?
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
Olo-- ja np. używałam słomek do picia. I tak ja H-elen pisała, nie zawsze trzeba je stosować. Kiedy robiłam, piętrowy weselny dawałm i podkładkę i słomki, bo to nie wiadomo jak długo oni bedą go trzymać bez lodówk itd. Robiłam dla bliskich, krzywuska z elfem i kwiatami na górze, dosyć ciężka góra, Ben 10 i nic nie dawałam i wszystko sie trzymało. Na noc do lodówki, każde pietro osobno, u mnie sa twarde i stabilne.
H-elen-- ciasto czekoladowe
175g- mąki
2 łyzeczki proszku do pieczenia
55g kakao
Suche składniki wymieszać.
3 jaja
140g cukru light muscovado
Utrzeć i dodać
150ml oleju
150ml smietanki słodkiej single cream
Dodać suche składniki, wymieszać, wylać do formy wysmarowanej i do nagrzanego piekarnika 180st na25-30 min.
Fajne ciasto, dosyć kruche więc zbyt cienko nie da się go poprzekrajać. Lepsze niż kakaowy biszkopt.
Ten krem to zwyczajnie rozpuszczoa czekolada 250g w 250ml śmietanki kremówki i miesza sie tylko tyle aby wystygło. Właśnie ubzdurało mi się z tym długo schładzanym kremem. Pierwszy raz wyszło bosko. Schłodziłam i potraktowałam mikserem ale było tak gęste że pomyślałam że następnym razem dodam więcej śmietany. Pobawiłam sie, powyciskałam sobie szprycą różne wzorki, no było boskie. wczoraj już tak zmiksowałam że robiło się masło a za drugim razem mieszałam tylko trzepaczką i też wyszła kicha. Ale ja tak mam że pierwsze wychodzi super a potem.....
Anglicy i Irl. lubią właśnie dużo ciasta i malutko kremu. Muszę wyprobować Madeira cake, często w Cukiernikach wymieniaja tę nazwe i wczoraj pani zamówiła u mnie własnie Madeira cake. To jest ucierane ciasto, cytrynowe.
Waszka-- łowce są COOL.
daumen.gif
CAłość wyszła super!!! Czekam na następne!!!
 

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
sabinal nie no ja tez uwazam ze ten krem sie do jedzenia zbytnio nie nadaje.. ale jakos tak szukam wlasnie czegos idealnego do pokrywania bokow tortu.. ale moze masz racje ze to nie ma sensu.. budyniowa masa tez sie nadaje
icon_razz.gif
a ten maslany dziuni dla mnie jest super do wyciskania ze szprycy.. probowalam przy ostatnim torcie.. :D wiec moze nie ma sensu szukac niewiadomo czego
icon_razz.gif
dzieki!!

olo tak jak helen napisala.. doradzla mi przy 3 pietrowym torcie.. i ja nie dawalam NIC.. naprawde.. a wszystko bylo ciezkie.. a moje biszkopty tylko na jajach z cukrem i krupczatce (1:1:1) sa delikatne ze moglo to wszystko siasc ale nic sie nie stalo!!

ale jak koniecznie chcesz patyczkowac to albo musisz poszukac specjalnych gdzies na aukcjach albo kupic np bambiusowe w castoramie i obwinac folia, albo rurki do napojow albo cos takiego.. pokombinowac
icon_razz.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
olo2009 @ 30 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083646Czyli jak dobrze zrozumiałam nasączać wszystkie warstwy oprócz spodu drugiego piętra, tak? A co do tych patyczków to na tortowni widziałam same patyczki bez żadnych podkładek, trzeba je osobno dokupić czy gdzieś można dostać w komplecie?
Co do nasączania, dokadnie tak. Jeżeli oba torty dobrze schłodzisz i np. rano ustawisz jeden na drugim, udekorujesz i wieczorem podasz - NIC złego nie powinno się wydarzyć. Ja wieeele lat robiłam w ten sposób. Zabawę ze stylem ang. też dopiero rozpoczynam i tort gigancior (ten z różą) był pierwszym na wspornikach
icon_smile.gif


Ja kupiam w sklepie dla plastyków pęk patyków długości ok. 1m do zupełnie innych celów ale później przydały się do ustawienia torta. Miałam też złoty kartonik z którego zrobiłam prostokąt wielkości stawianego piętra. Powiedziałam jubilatce, jak ma kroić i że górne piętro ma spód z tartonika. Fajnie się kroiło. Później zdjęto dno i zaczęto kroić dolny segment.

Co do patyczków... żeby za bardzo nie wytracać się może tanio uda Ci się kupić np. pałeczki do chińszczyzny. Są ładnie zrobione, co prawda nie wiem ile kosztują... Wiem, że niektórzy dają słomki.
Co do kartonu, jeżeli robisz jeden tort to też warto tanim kosztem zrobić podkładkę... Wytnij z kartonika koło/prostokąt potrzebnej wielkości i owiń filią spożywczą (alu łatwiej się tnie wraz z tortowym kawałkiem możę trafić na talerzyk). Lepiej aby goście nie mieli folii...

Dzięki chachu
icon_smile.gif
Już kolejny raz pisałyśmy jednocześnie
icon_smile.gif
A zeznania się muszą pokrywać, bo przecież my w jednej cukierni pracujemy
rofl.gif


Ja nie zawsze robię tradycyjny biszkopt, czasami robię z olejem, czasami z masłem rozpuszcoznym a czasami wg przepisu mna zebrę. Tu dodatrkowo daje to fajny wizualny efekt.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kazeno

Member
Cze 15, 2009
400
0
0
a ja lubie duzo ciasta i duzo kremu hahaha.. i wlasciwie zwykle u mnie wychodzi 1:1 krem ciasto na cm w wysokosci
icon_razz.gif


chachu mi sie wydaje ze maslo zawsze wychodzi wlasnie jak za ciepla smietana.. bo kiedys mialam miec za chwile gosci i wyslalam mojego meza po smietane i od razu chcialam ubic.. i maselko
icon_razz.gif
a taka sama (bo kupil 2) nastepnego dnia ubila sie znakomicie (a juz go wyklinalam ze nie kupil z tej firmy co ja zawsze hahaha).. niektorzy podobno cale mieszadla i miske wkladaja tez do lodowki przed ubijaniem zeby byla pewnosc ze wszystko bedzie dobrze schlodzone.. no ale to tylko tak z mojego dosw..
p.s naszczescie to mialo byc do biszkopta z truskawkami i galaretka wiec.. byl biszkopt z truskawkami i galaretka bez smietany
icon_razz.gif
goscie zadowoleni
icon_razz.gif
a ja sie nie skompromitowalam
icon_razz.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
kazeno, ja tak robię jak napisałaś - to zawsze działa!!! Micha+trzepaczka do zamrażarki i śmietana też
icon_smile.gif

Ostatnio w mojej Biedronce pojawiłą się śmietana 30% do ubijania (jest dość rzadka). Nie miałam czasu aby szukać innej to tak zrobiłam.
Gdy mam inną, nawet sprawdzoną, to też trzymam w lodówce. Miskę z trzepaczką też chłodzę - to nic nie kosztuje a daje gwarancję, że będzie tak jak chcemy
icon_smile.gif
 

iza-gr

Member
Sie 26, 2009
213
0
0
Śmietana z Biedronki nie jest zła, dobrze się ubija (mimo rzadkości) no i jest tańsza od Łaciatej. Produkuje ją Piatnica.
Waszka, (czemu tak na Ciebie mówią?) owce de beściaki i chyba tez zdrowo popiły...
cheers.gif

Co do buttercream nie polecam, mdły, słodki, bez smaku
icon_sad.gif
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
Oj łowce jak i reszta gości mają dzisiaj mdłości
baa.gif
a czemu Waszka bo tak na mnie mówią Ważka lub Maszka tak powstala waszkamaszka wlaśnie zastanwiam się nad moim tortem na sobotę ? może właśnie ważka? ale nie! muszę wykorzystać resztki masy z ostatnich tortów jakoś tak żal wyrzucić
I DZIEKUJĘ ZA ŻYCZENIA DZIEWCZYNY wstąpiłam na ścieżkę starszych pań
dump.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
ulinqa, ja robiłam wg tego pomysłu. Jest nawet, nawet i prosty. Po zrolowaniu przecinałam na pół i miałam za jednym zamachem dwie róże, które świetnie stoja na torcie. Jedna wyjdzie zbyt długa.
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
waszkamaszka @ 30 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083744Oj łowce jak i reszta gości mają dzisiaj mdłości
baa.gif
a czemu Waszka bo tak na mnie mówią Ważka lub Maszka tak powstala waszkamaszka wlaśnie zastanwiam się nad moim tortem na sobotę ? może właśnie ważka? ale nie! muszę wykorzystać resztki masy z ostatnich tortów jakoś tak żal wyrzucić
I DZIEKUJĘ ZA ŻYCZENIA DZIEWCZYNY wstąpiłam na ścieżkę starszych pań
dump.gif
Łowce rzeczywiście superanckie. Wszystkiego najwspanialszego
cvety.gif

Witaj w klubie
icon_mrgreen.gif

Dziewczyny może Was to zainteresuje http://tortolandia.freshsite.pl/general-di...exposweet-2011/
Mam nadzieję że nie zostanę za podanie tego linku zlinczowana
gruebel_2.gif
 

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
kazeno @ 30 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083706no czyli w temp tkwi klucz od sukcesu :D
No nie tak do końca, bo jak się zbyt długo ubije to też wyjdzie masełko
icon_mrgreen.gif

Moje było wyjete z zamrażarki.

H-elen-- fajnie by było razem miec cukiernie
fiesgrins.gif


Wiecie co, obejrzałam jakieś 20 ostatnich stron z tego rosyjskiego forum i to nie są ich autorskie figurki , wiekszość jest ściągnięta z innych stron, a te instrukcje z gazet to właśnie to co my wstawiamy z picasa web, to co moderator usuwa. Fajnie że maja wszystko widoczne a nie w postaci linków. Tylko ktoś się może czepić o prawa autorskie
gruebel_2.gif
Oczywiście nie wiem , nie znam tego jezyka wiec tam może jest opisane skad i jak. No ale fajne, fajne, tak tylko sobie ogladam i mysli mnie takie nachodzą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Duszka20

Member
Kwi 27, 2010
280
0
0
iza-gr @ 31 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083912chachu, ja już to widzę: Ty, rastagatka, h-elen i Jo_anna1 w jednym interesie to będzie cukiernia na miarę światowego biznesu. Wywiady, programy tv, szkolenia (oczywiście dla Cinek -70%!) sława, pieniądze, satysfakcja....
icon_mrgreen.gif
zgadzam się w 100%
icon_lol.gif
, oczywiście liczę na miejsce na liście kandydatów na szkolenie (z tym rabacikiem rzecz jasna)
 

olo2009

Member
Sie 29, 2010
143
0
0
kazeno @ 30 Jan 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1083681budyniowa masa tez sie nadaje
icon_razz.gif
a ten maslany dziuni dla mnie jest super do wyciskania ze szprycy.. probowalam przy ostatnim torcie.. :D wiec moze nie ma sensu szukac niewiadomo czego
icon_razz.gif
dzieki!!
A możesz mi podać przepis na tą masę dziuni bo teraz to chyba trudno by mi było gdzieś znaleść a szukam coś wypróbowanego:)
 

waszkamaszka

Member
Gru 21, 2010
362
0
0
taaaa nawet Tony Balastro może się schować a my będziemy miały od kogo podgladać hi hi owce już podpatrzyłam od Rastogatki w marcu będzie wędkarz, lala na luty. lekkie nowelizacje i nie straszne nam prawa autorskie hi hi
 
Status
Ten wątek został zamknięty.
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy