- Cze 24, 2005
- 16,728
- 602
- 113
Ten mazurek okazał się wręcz przebojem ,znikł w kilka chwil -ja zrobiłam 1/2 porcji masy
i inne ciasto
przepis znalazłam tu
ciasto wzięłam z książki ,, Demon jednego danka, Filipinka -Przepisy czytelniczek" ,a z forum tylko masę ,rewelacje
Mazurek kajmakowy
ciasto-wyjdą 2 mazurki ( ja jeden użyłam do innego mazurka)
400g mąki
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g tartej na drobnych oczkach tarki marchwi
ja dodatkowo 3 łyżki zimnej wody
Mąkę z proszkiem siekamy z masłem ,dodajemy tarta marchew i zagniatamy ciasto ,ochłodzić ,wałkować i piec w temperaturze ok 180-200stopni C ok 15-20 minut
Składniki na kajmak:
3 szklanki cukru,
2 szklanki mleka 3,2%- ja dałam mleko skondensowane nie słodzone
1,5 szklanki mleka w proszku,
1 kostka masła 250g.
laska wanilii.
Mleko gotować przynajmniej godzinę na małym ogniu z cukrem i wanilią. Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Utrzeć masło na tzw. pianę i dodać stopniowo masę mleczna.
i inne ciasto

przepis znalazłam tu
ciasto wzięłam z książki ,, Demon jednego danka, Filipinka -Przepisy czytelniczek" ,a z forum tylko masę ,rewelacje
Mazurek kajmakowy
ciasto-wyjdą 2 mazurki ( ja jeden użyłam do innego mazurka)
400g mąki
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g tartej na drobnych oczkach tarki marchwi
ja dodatkowo 3 łyżki zimnej wody
Mąkę z proszkiem siekamy z masłem ,dodajemy tarta marchew i zagniatamy ciasto ,ochłodzić ,wałkować i piec w temperaturze ok 180-200stopni C ok 15-20 minut
Składniki na kajmak:
3 szklanki cukru,
2 szklanki mleka 3,2%- ja dałam mleko skondensowane nie słodzone
1,5 szklanki mleka w proszku,
1 kostka masła 250g.
laska wanilii.
Mleko gotować przynajmniej godzinę na małym ogniu z cukrem i wanilią. Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Utrzeć masło na tzw. pianę i dodać stopniowo masę mleczna.

Ostatnią edycję dokonał moderator: