LeNinka @ 8 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1117017Ja kiedyś już przetrzymałam tą masę w lodówce, jak mi zostało z mazurka. Stała w lodówce ponad miesiąc. I była OK.
Ja nie Joanna, ale bym zrobiła właśnie tak- gorącą do słoika, po wystygnięciu- do lodówki.Dzięki![]()
joannas @ 8 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1117015Joanno pakujesz ją gorąca do słoików, a po wystudzeniu wkładasz do lodówki?Dokładnie tak.![]()
Choć zastanawiam się, czy ta lodówka faktycznie jest potrzebna, bo pokrywki w słojach zasysają się jak we wszystkich domowych dżemach.
MMMK3 @ 8 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1117026Polecam do ozdobienia tego mazurka ziarna kawy polane czekoladą - od poniedziałku będą w Lidlu. Idealnie łączą się te 2 smaki - słodku i gorzki. Ja muszę pamiętać o usunięciu błonek z pomarańczy i zmniejszeniu ilości skórki, bo nie lubię nadmiaru tej cytrusowej goryczki w masie.Dzięki za radę. To są zwykłe kawowe ziarna, czy zrobione z czekolady?
Z błonek faktycznie pochodzi sporo goryczy, więc jeśli ktoś za nią nie przepada, powinien je usuwać.
U mnie wszyscy lubią ten gorzko - słodki smak, zwłaszcza w połączeniu z lepką słodyczą mazurka kajmakowego.
joannas @ 8 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1117144Z moich proporcji, wyszły mi 2 litrowe słoiki. Dosypałam jeszcze 1/2 szkl. cukruJa tym razem robiłam z sześciu średniej wielkości pomarańczy i dwóch dużych cytryn (ale odrzuciłam sporo albedo) i uzyskałam dwa półlitrowe słoiki.
joannas @ 13 Apr 2011 napisał:index.php?act=findpost&pid=1118869Joanno, potrzebuję zrobić 6 spodów do mazurków ( takich o wielkości ok 30x20) Jak zrobię ciasto z potrójnej porcji wystarczy?Trudno mi powiedzieć. Wszystko zależy, jak grubo będziesz wałkować i ile ciasta zużyjesz na ozdobne ranty.
Ponieważ u mnie w domu panuje zasada maksimum nadzienia /minimum ciasta, wałkuję cienko, a gdzie się da, robię bez rantów, więc ciasta zużywam niewiele.
Zresztą, jak zabraknie, zawsze można dorobić.![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.