Mazurek pomarańczowy

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
Ja kiedyś już przetrzymałam tą masę w lodówce, jak mi zostało z mazurka. Stała w lodówce ponad miesiąc. I była OK.
Ja nie Joanna, ale bym zrobiła właśnie tak- gorącą do słoika, po wystygnięciu- do lodówki.

MMMK3

Member
Mar 30, 2007
418
0
0
Polecam do ozdobienia tego mazurka ziarna kawy polane czekoladą - od poniedziałku będą w Lidlu. Idealnie łączą się te 2 smaki - słodku i gorzki. Ja muszę pamiętać o usunięciu błonek z pomarańczy i zmniejszeniu ilości skórki, bo nie lubię nadmiaru tej cytrusowej goryczki w masie.

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
LeNinka @ 8 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1117017Ja kiedyś już przetrzymałam tą masę w lodówce, jak mi zostało z mazurka. Stała w lodówce ponad miesiąc. I była OK.
Ja nie Joanna, ale bym zrobiła właśnie tak- gorącą do słoika, po wystygnięciu- do lodówki.
Dzięki
anbetung.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
MMMK3 @ 8 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1117026Polecam do ozdobienia tego mazurka ziarna kawy polane czekoladą - od poniedziałku będą w Lidlu. Idealnie łączą się te 2 smaki - słodku i gorzki. Ja muszę pamiętać o usunięciu błonek z pomarańczy i zmniejszeniu ilości skórki, bo nie lubię nadmiaru tej cytrusowej goryczki w masie.
Dzięki za radę. To są zwykłe kawowe ziarna, czy zrobione z czekolady?
Z błonek faktycznie pochodzi sporo goryczy, więc jeśli ktoś za nią nie przepada, powinien je usuwać.
U mnie wszyscy lubią ten gorzko - słodki smak, zwłaszcza w połączeniu z lepką słodyczą mazurka kajmakowego.

kawka1

Member
Paź 24, 2009
4
0
0
Mam pytanie , przepis na mazurka bardzo mi sie podoba i chciałabym upiec wcześniej jako prezent .Potrzebuje wysłać.Ile wcześniej mogłabym taki mazurek zrobić i czy nie zepsuje sie w drodze , przewiduje ze może to trwać kilka dni ? A jeśli nie taki to jaki można upiec około tygodnia wcześniej ?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Spokojnie możesz go upiec tydzień przed świętami i wysłać. To ciasto długo utrzymuje świeżość. Trzeba tylko bardzo starannie zapakować, żeby kruche ciasto nie ucierpiało.
Polecam Ci też drugi z moich ulubionych mazurków - bakaliowy:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23942
Jego również można piec wcześniej.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
joannas @ 13 Apr 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1118869Joanno, potrzebuję zrobić 6 spodów do mazurków ( takich o wielkości ok 30x20) Jak zrobię ciasto z potrójnej porcji wystarczy?
Trudno mi powiedzieć. Wszystko zależy, jak grubo będziesz wałkować i ile ciasta zużyjesz na ozdobne ranty.
Ponieważ u mnie w domu panuje zasada maksimum nadzienia /minimum ciasta, wałkuję cienko, a gdzie się da, robię bez rantów, więc ciasta zużywam niewiele.
Zresztą, jak zabraknie, zawsze można dorobić.
icon_smile.gif

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Zagniotłam ciasto z potrójnej porcji, czyli:
3 szklanki krupczatki, 3 szkalanki tortowej, 2 szklanki cukru pudru, niecałe 3 kostki masła, 10 ugotowanych żółtek, 3 szczypty soli. Chłodzi się w lodówce.
A pozostałe białka nafaszerowałam tuńczykiem, papryką i majonezem.
icon_mrgreen.gif
Będa na jutrzejsze śniadanie.

Edit: Wyszlo mi 6 blatów. Następnym razem dam nieco mniej cukru

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
upiekłam próbny spód, pyszny, bardzo kruchy, posmarowałam marmoladą o smaku różanym, polałam nugatem i czekoladą bo pomarańcze czekają w słoiku do piątku

jusandre

Member
Lis 4, 2009
74
0
0
a mnie ten spod wyszedl masakrycznie!! a wlasciwie nie wyszedl
icon_sad.gif

ciasto sie strasznie kruszylo, ale jakos mi sie udalo powylepiac nim tortownice. nameczylam sie nieziemsko, bo zrobilam ozdobne waleczki naokolo i w poprzek (zeby mozna bylo dac dwie rozne masy), i jak je upieklam to.. ciasto sie po prostu rozplynelo!! te wszystkie misterne waleczki szlag trafil, rozpuscily sie i z ciasta wyszedl taki strasznie tlusty nalesnik
pinggrins.gif

nie mam pojecia co zrobilam zle. strasznie dzisiaj jestem zakrecona i moze cos zle przeliczylam?? ale jak jest napisane 30dag maki, 15-20dag masla to chyba dobrze jesli dalam 300g maki i 170g masla? he he, juz mi sie wszystko myli.
cos mnie to ciasto zdecydowanie nie lubi, a szkoda, bo przepis swietny
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy