Mazurek pomarańczowy

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
602
113
Po wielkanocne Mazurki
zahnlos.gif

pomarańcze mówiły do mnie , Margot zrób z nami coś bo padniemy
icon_mrgreen.gif
to zrobiłam , obrałam 4 pomarańcze i rozgotowałam z 2 cytrynami (obrane) z niepełną szklanką cukru , oraz z posiekanym kawałkiem świeżego imbiru, zmiksowałam , dodałam pokrojone w makaronik skorki cytrusowe(obkrojone z białej skórki) i gotowałam na gęsto , dodałam migdały i wylałam na ciasto upieczone wg przepisu Moniki Mrozowskiej to takie sypane, ale min z amarantusem. Na to dałam marcepan , zapiekłam ,a na końcu masa pomarańczowa
Jak smakuje dam znać później , choć masa pyszna jest (oblizałam łyżkę
icon_mrgreen.gif
)

Alleluja_718.jpg

Alleluja_726.jpg

Załączniki

• Alleluja_718.jpg
    Alleluja_718.jpg
    200.7 KB · Wyświetleń: 15
  • Alleluja_726.jpg
    Alleluja_726.jpg
    183.6 KB · Wyświetleń: 14
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sylvia

Member
Sie 28, 2007
116
0
0
Ten mazurek jest absolutnie przepyszny! Początkowo bałam się trochę ze względu na dopisek o specyficznej goryczce, ale niepotrzebnie! Ten kto zna smak skórki pomarańczowej nie będzie tym smakiem zaskoczony. Po otarciu skórki pomarańczę obrałam z większych kawałków albedo, resztę pokroiłam niedbale na kawałki. Masę gotowałam zgodnie z przepisem, jednak ilość cukru zmniejszyłam do 35dag (preferuję mniej słodkie ciasta, a moje pomarańcze nie były kwaśne). Jestem bardzo zadowolona, a ten mazurek zagości jeszcze nie raz na moim wielkanocnym stole. Dziękuję za przepis!

betsetse

Member
Cze 8, 2009
130
0
16
Za mazurki wziełam sie pierwszy raz,u mnie w domu nie bylo tradycji pieczenia mazurków.Od 3 lat próbuje upiec mazurka. W tym roku zawzielam sie i zaczełam od niego, zeby znow mnie ktos nie zniechecil ,ze lepiej zrobic inne ciasto.
postanowiłam upiec na duzej blasze jeden i podzielic na pol. Jedna warstwa pomaranczowa, druga na proszku z mlekiem. Ciasto bardzo fajne w obrobce nie mialam zadnego problemu z wałkowaniem lepieniem. Patent , by ciasto zetrzec rewelacyjny,po straciu bylo super plastyczne, nic mi sie nie kruszylo nie rwało. Wałkowałam na cienko i szkoda ze tak cienko, bo przesadziłam z ta cienizna, a kruche w smaku pyszne. Masa pomaranczowa bardzo smaczna robiłam pol porcji z 2 pomaranczy 1 cytryny, skorki dałam z 1,5 pomaranczy i cytryny,albedo bardzo dokładnie zdjełam. Masa przepyszna moze ciut za słodka, (ale moja wina bo przeciez albedo nie dałam, automatycznie powiinam ujac cukier), ale kazdego dnia na slodyczy traciła. Mysle ze gdybym nie zrobiła tak cienkiego spodu wszytko ładnie by sie zrownowazyło. Mazurek zjadłam praktycznie sama odkrawając po kawałeczku, po paseczku, wedrujac miedzy kuchnia a pokojem, ciasto idealne do podskubywania
icon_mrgreen.gif
. 20150404_163258__2_.jpg

20150407_094531.jpg

Załączniki

• 20150404_163258__2_.jpg
    20150404_163258__2_.jpg
    221.7 KB · Wyświetleń: 14
  • 20150407_094531.jpg
    20150407_094531.jpg
    184.2 KB · Wyświetleń: 14

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Śliczny wyszedł. Ja akurat nie lubię grubo wałkowanego ciasta kruchego - dla mnie musi być cieniutkie jak Twoje.
icon_smile.gif

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
602
113
U mnie na spodzie wegańskim orkiszowym , ale wierzch prawie ten bo pomarańcze i cytryny z duża ilością skórki w paseczkach milimetrowych , ale owoce dokładnie obrane z błonek, na 4 pomarańcze , 1 cytrynę dałam 2 cm startego imbiru, cukru tylko 100g , a na koniec dosypałam ok.80g płatków migdałowych
mazurek_pomarańczowy_z_migda_ami_oraz_imbirem_.jpg

Załączniki

• mazurek_pomarańczowy_z_migda_ami_oraz_imbirem_.jpg
    mazurek_pomarańczowy_z_migda_ami_oraz_imbirem_.jpg
    280.4 KB · Wyświetleń: 14

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
602
113
To ten przepis sobie zapożyczyłam , spód jest pyszny , kruchy

kruchy spód:

1 szklanka mąki orkiszowej (dałam razową)
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej
5 czubatych łyżek miękkiego oleju kokosowego
2-3 łyżki syropu z agawy
1/4 (lub nieco więcej w razie potrzeby) bardzo zimnej wody

Mąki przesiać do miski, dodać syrop z agawy i olej kokosowy. Rozetrzeć palcami tworząc drobne okruszki.
Wlać zimną wodę i zagnieść gładkie, elastyczne cisto, gdy ciasto nie jest zwarte dolać odrobinę zimnej wody.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,4cm. Wyciąć prostokąt o wymiarach mniej więcej 30×15 cm.
Z pozostałego ciasta, można zrobić ozdobny brzeg mazurka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto po nakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Ostudzić.

Daderma

Member
Lut 7, 2012
76
0
0
Po zrobieniu mazurka chciałbym podzielić się pewnymi spostrzeżeniami.
Po pierwsze z pomarańczami nieobranymi z albedo trzeba bardzo uważać.Ja bodajże dałem na 6 szt. ekologicznych pomarańczy z Lidla tylko jedną szt. z albedo( i jeszcze b. cienkim) a i tak goryczka była trochę za duża.
Druga kwestia jest znacznie ciekawsza.
W przepisach jest napisane że stosuje się ugotowane żółtko.I o.k.
Natomiast w przepisie P. Wasilewskiej w kuchni pl. na kruche ciasto mazurkowe jest napisane żeby żółtko z rozbitego jajka gotować 6 min w wodzie a potem obrać z błonki bo ciasto będzie miało posmak ugotowanego jajka.
Zrobiłem jednym i drugim sposobem i faktycznie- jak z ugotowanych na twardo jajek wyciągniemy żółtko to ciasto ma posmak gotowanych jajek, a sposobem Wasilewskiej nie ma
icon_biggrin.gif
.

pozdrawiam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy