Mała_Mi @ 10 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=844587Przepis w 100% jak dla mnie
Do zjadania przy akompaniamencie różanych lodów![]()
Joanna @ 9 Apr 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=844314Wszystkim niezdecydowanym nieodmiennie polecam.
Robiłam go w tym roku na spodzie z mielonych orzechów laskowych.Joanno prosze podaj przepis na spód orzechów, bardzo pożądam odmiany mazurkowej![]()
Arabeska @ 28 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=959942Joanno prosze podaj przepis na spód orzechówNiestety, na razie to niemożliwe, bo padł mi był kilka dni temu komputer z wszystkimi przepisami.
Jeśli uda się uratować zasoby twardego dysku, postaram się go odszukać.
Joanna @ 29 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=960302Dzięki, Margot! Jak zwykle jesteś niezastąpiona.Właśnie napisałam PW do Tatter z prośbą o pomoc.![]()
ciesze się ,ze mogłam pomóc![]()
a cukier puder sama robię mieląc cukier ciemny w młynku do kawy , a i orzechy przed mileniem prażyłam na patelni
samo ciasto chłodziłam już po zrobieniu w lodówce
Evalill @ 30 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=960736Ta mąka ryżowa to pewnie konieczna?
Konfitury z płatków są do dostania w sklepach?![]()
Bardzo mi się ten przepis spodobał, taki inny, wiosenny. Ale coś czuję, że braknie mi składników.
Ryżową zastępuję ziemniaczaną jak nie mam. Nie widzę różnicy w efekcie końcowym.
Buka @ 30 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=960803Konfitury różane są prawie wszędzie. Też sie czaję na tego mazura, tylko mąkę ryzową jutro zakupię.
Jak nie będzie, to robię na kruchym, jak w przepisie u autora.Różane, ale nie z płatków.
Ostatnio kupiłam różanąz jabłek, zagęstnika i aromatu różanego. Dobra![]()
![]()
.agatka. @ 30 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=960808Ryżową zastępuję różana jak nie mam. Nie widzę różnicy w efekcie końcowym.
Joanna @ 30 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=960809
Ziemniaczaną oczywiście.O tych konfiturach myślałam, już poprawiam.![]()
![]()
Joanna @ 30 Mar 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=960822Zwróccie uwagę, że spód orzechowy to była tylko moja innowacja - w oryginale jest zupełnie inne ciasto.Tak, wiem Joanno, ale ta innowacja bardzo mi się spodobała.![]()
CYTATSama zwykle robię go na klasycznym polskim kruchym.I to też rozważam
CYTATCo do konfitury różanej, używam domowej, więc nie wiem, czy można takową kupic, ale myślę, że pod czekoladę można dac sam dżem z malin - taki właśnie mazurek jest w książce P. Herme - dekoruje się go migdałami, rodzynkami moczonymi w rumie lub innymi dowolnymi bakaliami.
W tym roku zamiast czekolady chcę zrobi polewę czekoladowo - malinową (do roztopionej czekolady dodam śmietankę, masło i trochę przecieru z mrożonych malin).Hmm... ciekawy pomysł, Joanno. Krystyna chyba podawała przepis na sernik z malinowym ganache - to też może być dobry pomysł.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.