- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
Przepis podstawowy:
200 g ciastek
100 g+ 5 tbsp masła
1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego
200 g czekolady
Ciastka zmielić. Masło stopić i wymieszać ze zmielonymi ciastkami (jeśli masa nie jest spójna trzeba dodać nieco mleka). Masą wylepić formę 23x 33. Podpiec w 200* przez 10 min, ostudzić. Masę kajmakową lekko podgrzać, wymieszać z trzema łyżkami masła, rozłożyć na podpieczonym spodzie, ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z dwoma łyżkami masła, wylać na warstwę kajmakową, wystudzić.
Moje modyfikacje: do masy na spód dodałam 4- 5 tbs kakao. Do spodu można użyć petitek lub digestive
Forma- może być 23x23, tortownica a 22, 24.
Następnym razem użyję czekoladowego "kajmaku"
Źródła przepisu nie podam, bo przeczytałam kilkanaście różnych przepisów na różnych stronach i takie "cuś" powstało w mojej głowie.
200 g ciastek
100 g+ 5 tbsp masła
1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego
200 g czekolady
Ciastka zmielić. Masło stopić i wymieszać ze zmielonymi ciastkami (jeśli masa nie jest spójna trzeba dodać nieco mleka). Masą wylepić formę 23x 33. Podpiec w 200* przez 10 min, ostudzić. Masę kajmakową lekko podgrzać, wymieszać z trzema łyżkami masła, rozłożyć na podpieczonym spodzie, ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić z dwoma łyżkami masła, wylać na warstwę kajmakową, wystudzić.

Moje modyfikacje: do masy na spód dodałam 4- 5 tbs kakao. Do spodu można użyć petitek lub digestive
Forma- może być 23x23, tortownica a 22, 24.
Następnym razem użyję czekoladowego "kajmaku"

Źródła przepisu nie podam, bo przeczytałam kilkanaście różnych przepisów na różnych stronach i takie "cuś" powstało w mojej głowie.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: