mcdulka @ 4 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=670611jak myslicie- mozna uzyc digestive z czekolada?Po opisie smaku tego ciasta przez Sinistrę (a właściwie przez jej Czh), postanowiłam zrobić w zeszły weekend. Planowałam kajmak wymieszać z kakao, żeby ci, którzy mieli je pochłonąć i którzy uwielbiają czekoladę, kakao i toffie, zapchali się na amen. Jednak ten pomysł zastąpiłam właśnie digestive z czekoladą, ciasto wyszło "przepyszne", bardzo czekoladowe, ale z wyczuwalną kajmakową nutą - to opinia próbujących. Nie byłam w stanie zjeść choćby pół kawałka - jak dla mnie strasznie, porażająco słodkie, co nie stało gościom na przeszkodzie w pochłonięciu całej blaszki ciasta w 1hPolecam do tego gorzkie espresso (dla kawoszy) albo takąż herbatę.![]()
Zdjęć nie mam, ale różnica polegała na ciemniejszym spodzie.
Acha, zapomniałabym - zmniejszyłam ilość stopionego masła do ciastek - czekolada jednak robi swoje.
BeataSz @ 4 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=670447dzisiaj wpadłam na pomysł pokrojenia tego na wąskie batonikiFajny pomysł
Tylko mam pytanie, czy jak na batoniki to warstwy nie sa za miękkie?![]()
![]()
Dziewczyny, czy to jest bardzo słodkie? Słodycz porównywalna do batoniku Marsa, czy znacznie mniejsza?
Made @ 4 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=670630Po opisie smaku tego ciasta przez Sinistrę (a właściwie przez jej Czh), postanowiłam zrobić w zeszły weekend. Planowałam kajmak wymieszać z kakao, żeby ci, którzy mieli je pochłonąć i którzy uwielbiają czekoladę, kakao i toffie, zapchali się na amen. Jednak ten pomysł zastąpiłam właśnie digestive z czekoladą, ciasto wyszło "przepyszne", bardzo czekoladowe, ale z wyczuwalną kajmakową nutą - to opinia próbujących. Nie byłam w stanie zjeść choćby pół kawałka - jak dla mnie strasznie, porażająco słodkie, co nie stało gościom na przeszkodzie w pochłonięciu całej blaszki ciasta w 1hPolecam do tego gorzkie espresso (dla kawoszy) albo takąż herbatę.![]()
Zdjęć nie mam, ale różnica polegała na ciemniejszym spodzie.
Acha, zapomniałabym - zmniejszyłam ilość stopionego masła do ciastek - czekolada jednak robi swoje.koniecznie musze zrobic w nieodleglej przyszlosci, aby uczcic zakonczenie Ifazy SB. zawsze robilam to ciacho na kruchym ciescie, ale polaczenie lekko slonych digestive i lekkiej czekolady z kajmakiem musi byc obledne
.
jak zawsze dodam tez orzeszki arachidowe![]()
Akulka @ 4 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=670637Fajny pomysł
Tylko mam pytanie, czy jak na batoniki to warstwy nie sa za miękkie?![]()
![]()
Dziewczyny, czy to jest bardzo słodkie? Słodycz porównywalna do batoniku Marsa, czy znacznie mniejsza?Ja lubię jak to takie prosto z lodówki jest, dobrze schłodzone-wtedy na pewno są zwarte, no ale to w domu tak może być, w pracy były w temp. pokojowej ale też nie były za miękkie, nie rozwalały się.
letti @ 8 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=672399użyłam ciastek owsianych(złoty kłos)Pod nazwą "Złoty kłos" znalazłam tylko regionalną piekarnię, która w swojej ofercie nie ma ciastek owsianych. Napisz więc o nich coś więcej
kinga00 @ 9 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=672443Może chodzi o ciastka "Złotokłose"??Pewnie o takie.
Carmel @ 21 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=678745spód mi się nie udał
Nie płacz, jestem z Tobą. Ja skusiłam się na zamienienie części ciastek dagestive na owsiane i kruszy się jak ch....a.![]()
Walę się w łeb już od paru godzin, jak mogłam akurat na święta robić eksperymenty. Spody z dagestive wychodzą mi zawsze idealne. Ale, nic to, wykruszy się spód i zostanie sam karmel z czekoladą.![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.