mcdulka @ 4 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=670611jak myslicie- mozna uzyc digestive z czekolada?Po opisie smaku tego ciasta przez Sinistrę (a właściwie przez jej Czh), postanowiłam zrobić w zeszły weekend. Planowałam kajmak wymieszać z kakao, żeby ci, którzy mieli je pochłonąć i którzy uwielbiają czekoladę, kakao i toffie, zapchali się na amen. Jednak ten pomysł zastąpiłam właśnie digestive z czekoladą, ciasto wyszło "przepyszne", bardzo czekoladowe, ale z wyczuwalną kajmakową nutą - to opinia próbujących. Nie byłam w stanie zjeść choćby pół kawałka - jak dla mnie strasznie, porażająco słodkie, co nie stało gościom na przeszkodzie w pochłonięciu całej blaszki ciasta w 1hPolecam do tego gorzkie espresso (dla kawoszy) albo takąż herbatę.
Zdjęć nie mam, ale różnica polegała na ciemniejszym spodzie.
Acha, zapomniałabym - zmniejszyłam ilość stopionego masła do ciastek - czekolada jednak robi swoje.
BeataSz @ 4 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=670447dzisiaj wpadłam na pomysł pokrojenia tego na wąskie batonikiFajny pomysłTylko mam pytanie, czy jak na batoniki to warstwy nie sa za miękkie?
Dziewczyny, czy to jest bardzo słodkie? Słodycz porównywalna do batoniku Marsa, czy znacznie mniejsza?
Made @ 4 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=670630Po opisie smaku tego ciasta przez Sinistrę (a właściwie przez jej Czh), postanowiłam zrobić w zeszły weekend. Planowałam kajmak wymieszać z kakao, żeby ci, którzy mieli je pochłonąć i którzy uwielbiają czekoladę, kakao i toffie, zapchali się na amen. Jednak ten pomysł zastąpiłam właśnie digestive z czekoladą, ciasto wyszło "przepyszne", bardzo czekoladowe, ale z wyczuwalną kajmakową nutą - to opinia próbujących. Nie byłam w stanie zjeść choćby pół kawałka - jak dla mnie strasznie, porażająco słodkie, co nie stało gościom na przeszkodzie w pochłonięciu całej blaszki ciasta w 1hPolecam do tego gorzkie espresso (dla kawoszy) albo takąż herbatę.
Zdjęć nie mam, ale różnica polegała na ciemniejszym spodzie.
Acha, zapomniałabym - zmniejszyłam ilość stopionego masła do ciastek - czekolada jednak robi swoje.koniecznie musze zrobic w nieodleglej przyszlosci, aby uczcic zakonczenie Ifazy SB. zawsze robilam to ciacho na kruchym ciescie, ale polaczenie lekko slonych digestive i lekkiej czekolady z kajmakiem musi byc obledne.
jak zawsze dodam tez orzeszki arachidowe
Akulka @ 4 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=670637Fajny pomysłTylko mam pytanie, czy jak na batoniki to warstwy nie sa za miękkie?
Dziewczyny, czy to jest bardzo słodkie? Słodycz porównywalna do batoniku Marsa, czy znacznie mniejsza?Ja lubię jak to takie prosto z lodówki jest, dobrze schłodzone-wtedy na pewno są zwarte, no ale to w domu tak może być, w pracy były w temp. pokojowej ale też nie były za miękkie, nie rozwalały się.
letti @ 8 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=672399użyłam ciastek owsianych(złoty kłos)Pod nazwą "Złoty kłos" znalazłam tylko regionalną piekarnię, która w swojej ofercie nie ma ciastek owsianych. Napisz więc o nich coś więcej
kinga00 @ 9 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=672443Może chodzi o ciastka "Złotokłose"??Pewnie o takie.
Carmel @ 21 Mar 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=678745spód mi się nie udałNie płacz, jestem z Tobą. Ja skusiłam się na zamienienie części ciastek dagestive na owsiane i kruszy się jak ch....a.Walę się w łeb już od paru godzin, jak mogłam akurat na święta robić eksperymenty. Spody z dagestive wychodzą mi zawsze idealne. Ale, nic to, wykruszy się spód i zostanie sam karmel z czekoladą.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.