Mini panettone

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
wiem, ze jestem monotematyczna, ale ten przepis w formie baby wielkanocnej tez jest rewelacyjny

baba1.jpg

baba2.jpg
owieczko, ale rozumiem, że to tak przykładowo pokazujesz, o jaką formę chodzi, bo te zdjecia to są chyba bay Anusiaczka https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4986&start=15

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Ale detektyw z Ciebie :!: Gratuluję pamięci. Tamte zdjęcia (rzeczywiście te same) były przeszło rok temu :!: :handclaps:

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
ale to nie sa te same zdjecia!!! a tym bardziej nie te same ciasta....nadpisalam zdjecia na serwerze, tamte mialy taka sama nazwe, stad te same fotki wyswietlily sie i w watku anusiaczkowym i tutaj, na zdjeciach u gory jest jak najbardziej baba z przepisu na panetonki :!: owce mocno zawinily

anusiaczka baba to taka byla, jak widac inna zupelnie:

babaAn.jpg

babaAn2.jpg

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Hm... trochę nei rozumiem, jak to się nadpisały?

no ale nieważne, ciesze się, że dobrze widać babę, bo zastanawiam się, cyz ją robić na swięta
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
a, to juz wiem

w kazdym razie dzięki twoim zdjeciom coraz bardziej się zastanawiam, cyz zamoast baby drożdżowej nei zrobic na święta panettone w takiej formie - bo pięknie ono wygląda

owieczka

Active member
Wrz 17, 2004
1,444
25
48
ja zrobie na swieta dwie takie baby- na zamowienie juz dla rodziny bo zdążyła poznać co to panetonki Malgosimi, genialny przepis, i chyba jeszcze dlugo bede monotematyczna w tym watku, bo ciasto drozdzowe z tego przepisu jest takie lekkie, niezbite, takie naturalne, idealnie pasujace do grubej wartwy cytrynowego lukru :!:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:oops: :oops: :oops:

To ja też zrobię na święta! o! nie poznaja się, że to przpeis bozonarodzeniowy. :lol: :lol: :lol: :mrgreen:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
Ja też na taką babę się skuszę (jeśli będę już miała pomocnika do wyrabiania :lol: ).

Małgosiu potwierdź, czy dobrze rozumiem, że do mikstury ma być szczypta drożdży instant, tak jak później?

Owieczko czy babę robiłaś z ilości podanych w przepisie? W jakiej wielkości foremce?

W sumie w tym przepisie jest sporo alkoholu. Czy nie czuje się go bardzo po upieczeniu? U mnie rodzina nie bardzo to lubi. :dump:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
dziewczęta ;) a te suche drożdże to konieczne czy jakoś da się to świeżymi zastąpić? jak tak to w jakich ilościach?
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Hazo, drożdży (odrobinka)idzie do mikstury, która staje się taka niby bigą. Do ciasta równiez idą drożdże - i ja bym nei dawała ani trochę wiecej (wolę w razie czego dac drożdżowcom więcej czasu albo wiecej ciepła), bo nie lubie jak zalatują zapachem...

co do alkoholu - to spokojnie mozesz go zastąpić herbatką
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
dziewczęta ;) a te suche drożdże to konieczne czy jakoś da się to świeżymi zastąpić? jak tak to w jakich ilościach?
icon_smile.gif
zawsze można zastapić
icon_smile.gif

do mikstury wtedy na pójść 7 g
do ciasta wtedy ma pójść 21 g

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,187
2,741
113
W sumie w tym przepisie jest sporo alkoholu. Czy nie czuje się go bardzo po upieczeniu? U mnie rodzina nie bardzo to lubi. :dump:
a to dziwna rodzina :lol: ;)
Nie dziwna rodzina. tylko ostatnio jak robiłam ciasto drożdżowe dla leniwych, to moczyłam z dnia na dzień rodzynki w brandy, one wciągnęły cały alkohol, tak, że nie były co odcedzić i po upieczeniu ciasto nie pachniało ciastem tylko gorzelnią :lol: :lol: Ponieważ wolimy ciasto jako ciasto i ewentualnie jakiś alkohol do niego, to teraz przezornie pytam.
Tacy dziwni, to my nie jesteśmy, bo ja napisałam, że rodzina nie lubi ciasta mocno pachnącego alkoholem, a nie alkoholu. :cheers: :cheers:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
CYTATmoczyłam z dnia na dzień rodzynki w brandy, one wciągnęły cały alkohol, tak, że nie były co odcedzić i po upieczeniu ciasto nie pachniało ciastem tylko gorzelnią
Rodzynki tak mają,bardzo dużo potrafią wciągnąć :cheers: :mrgreen: Jeśłi nie lubicie tak mocno alkoholowego smaku to zamocz je na 1/2 godziny przed dodaniem do ciasta-powinno byc ok
icon_smile.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja też nei, ale w tych panettone ja nie czuję alkoholu (ale ja używam tego rumu z austrii, nie wiem, jak ze spirytem...)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy