Mini panettone

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Stawiam na nadmiar bakalii
icon_sad.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Stygły najwolniej jak się da, zresztą opadły podczas pieczenia.
A bakalii dałam niepełną szklankę, mniej niż w przepisie
icon_sad.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
opadanie ciasta drozdzowego w czasie pieczenia ma trzy glowne przyczyny. Po pierwsze: ciasto zbyt luzne, po drugie: ciasto zbyt dlugo rosnace. Zdarza sie tez, ze opadnie, jesli wsadzimy do nie do konca nagrzanego piekarnika lub do za niskiej temperatury (czasem okazuje sie, ze termostat jest zepsuty albo grzalka przepalona). W pozostalych przypadkach ciasto nie powinno opasc, bo nie ma jak w zasadzie
icon_smile.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Dobra, to robie powtórke. 1) dodam 2 szkl mąki, 2) wyrastam krócej, 3) wstawiam do idealnie nagrzanego piekarnika. Musi sie udac, musi musi bo pycha drożdżówki (moge tak je nazwać czy to bedzie profanacja?
icon_lol.gif
)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
mozna mozna, ja tego ciasta uzywam do mnostwa drozdzowych ciast - od babek przez rolady po zwykla drozdzowe na wierzchu z kruszonka abo jagodami
icon_smile.gif
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Malgosimi, moja rozpacz była zdecydowanie przedwczesna
icon_wink.gif

Bardzo dziękuję za świetny przepis!
Efekt:

dsc01031pppxv9.jpg


dsc01038pppjx5.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Zrobilam, zrobiłam! Wyszły przepiękne.
icon_biggrin.gif
Nie zdobię lukrem, bo primo autentycznie już siły nie mam, a secundo: nie chcę zbyt słodkich. Smakują cudownie. Potem wkleję fotkę.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Panettone najlepiej studzic "do gory nogami"...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ale one sa malutkie, nie ma w ich przypadku to specjalnego znaczenia, spokojnie sobie radza na kratce.
ale oczywiscie, jelsi ktos upuecze w puszce po kawie czy cos, to ta metoda z patyczkami wskazana
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
icon_eek.gif
Fantastyczne są te foremki papierowe
icon_eek.gif

ja też takie chcę
cry_1.gif
 

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki Linn za wytłumaczenie
anbetung.gif
Swoja droga, bałabym sie troche, że mi sie babka porwie i na podłoge klapnie
icon_lol.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Powiem tak są super i jest to dyżurny przepis na babke wielkanocną i na miniaturowe babeczki.
Przeczytałam chyba wszystkie komentarze i nikt się nie skarżył na nadmiar tłuszczu.. jak je robiłam pierwszy raz to troche się przeraziłam ilością masła, więc odruchowo dałam może połowę, może ciut więcej i było super. Za drugim razem miałam urwanie głowy w domu i trzymałam się przepisu, wyszły takie trochę tłuste.
Nie wiem może coś zle zrobiłam, ale od tamtej pory daję max 80g masła. I łyżke cukru wiecej tak jak MalgosDz.

mini2.jpg
 

Załączniki

  • mini2.jpg
    mini2.jpg
    52.4 KB · Wyświetleń: 7
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy