Ciasto:
220g cukru
500g mąki
2 jaja
5 łyżek śmietany
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
100g masła
cukier waniliowy
Warstwa orzechowa:
2 łyżki miodu
10 łyżeczek cukru
2 łyżki masła
200g orzechów włoskich
Masa grysikowa:
7 łyżek grysiku
500ml mleka
10 łyżek cukru
250g masła
Masło utrzeć na puch z cukrem, dodawać po jaju i dalej ucierać, dodać cukier waniliowy i ucierać. Sode rozprowadzić w śmietanie i dodać do masy jajeczno-maślanej. Dodac miód i mąkę i dokładnie połączyć. Ciasto jest bardzo geste, ale takie ma być. Podzielić na dwie części. Upiec jeden placek, na wierzch drugiego rozłozyć warstwę orzechową i upiec.
Wartswa orzechowa: rozpuścić miód z cukrem i masłem, dodac orzechy i chwilę prażyć.
Masa grysikowa: mleko zagotować z cukrem, ugotowac na nim grysik. Wystudzić. Masło utrzec na puch i dodawać po łyżce zimnego grysiku i dalej ucierać.
Na placek bez orzechów wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami. Pozostawic na noc, żeby sie "przegryzł."
220g cukru
500g mąki
2 jaja
5 łyżek śmietany
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
100g masła
cukier waniliowy
Warstwa orzechowa:
2 łyżki miodu
10 łyżeczek cukru
2 łyżki masła
200g orzechów włoskich
Masa grysikowa:
7 łyżek grysiku
500ml mleka
10 łyżek cukru
250g masła
Masło utrzeć na puch z cukrem, dodawać po jaju i dalej ucierać, dodać cukier waniliowy i ucierać. Sode rozprowadzić w śmietanie i dodać do masy jajeczno-maślanej. Dodac miód i mąkę i dokładnie połączyć. Ciasto jest bardzo geste, ale takie ma być. Podzielić na dwie części. Upiec jeden placek, na wierzch drugiego rozłozyć warstwę orzechową i upiec.
Wartswa orzechowa: rozpuścić miód z cukrem i masłem, dodac orzechy i chwilę prażyć.
Masa grysikowa: mleko zagotować z cukrem, ugotowac na nim grysik. Wystudzić. Masło utrzec na puch i dodawać po łyżce zimnego grysiku i dalej ucierać.
Na placek bez orzechów wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami. Pozostawic na noc, żeby sie "przegryzł."
