- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
W wersji oryginalnej jest z rozmarynem - jeśli ktoś go nie ma albo nie lubi, może pominąć.
Czosnek również.
Przepis Reinharta, lekko (???
) uproszczony.
Ze wszystkich chlebów, jakie upiekłam do tej pory, ten smakuje mi najbardziej - ma cienką i chrupiącą skórkę o lekkim zapachu ziemniaków, miąższ ładnie podziurkowany i nie za suchy.
Z podanych proporcji wychodzą dwa małe bochenki.
Wieczorem, w dzień poprzedzający pieczenie:
Biga:
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
1/4 łyżeczki drożdży
3/4 szkl wody
Wszystko mieszamy i zagniatamy.
Smarujemy łyżką oliwy, przykrywamy folią i zostawiamy na noc.
Rano dodajemy:
3 szkl mąki pszennej (ja mieszam zwykłą, razową i orkiszową)
1.5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
1 szklanka ugotowanych i ugniecionych ziemniaków (to mniej więcej dwa średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i ugniecione)
1 łyżka oliwy
2 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
3/4 szkl wody
4 łyżki posiekanego, podsmażonego lub podpieczonego czosnku (ja użyłam czosnku w płatkach)
Wszystkie składniki dodajemy do bigi i zagniatamy ciasto.
Powinno być dosyć luźne, ale nie lejące i nie klejące.
Ciasto powinno odchodzić od rąk i być sprężyste.
Robimy z niego kulę, smarujemy oliwą i zostawiamy do wysrośnięcia w temp. pokojowej przez 2 h.
Następnie dzielimy na 2 części i formujemy bochenki - ja zrobiłam okrągłe.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 h, do czasu aż podwoją swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st C.
Wyrośnięte bochenki nacinami i smarujemy oliwą, dzięki której będą potem złociste i lekko błyszczące.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-45 minut.
Po upieczeniu dobrze studzimy i dopiero potem kroimy.
Smacznego!!!!
Czosnek również.
Przepis Reinharta, lekko (???
Ze wszystkich chlebów, jakie upiekłam do tej pory, ten smakuje mi najbardziej - ma cienką i chrupiącą skórkę o lekkim zapachu ziemniaków, miąższ ładnie podziurkowany i nie za suchy.
Z podanych proporcji wychodzą dwa małe bochenki.

Wieczorem, w dzień poprzedzający pieczenie:
Biga:
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
1/4 łyżeczki drożdży
3/4 szkl wody
Wszystko mieszamy i zagniatamy.
Smarujemy łyżką oliwy, przykrywamy folią i zostawiamy na noc.
Rano dodajemy:
3 szkl mąki pszennej (ja mieszam zwykłą, razową i orkiszową)
1.5 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
1 szklanka ugotowanych i ugniecionych ziemniaków (to mniej więcej dwa średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrane i ugniecione)
1 łyżka oliwy
2 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
3/4 szkl wody
4 łyżki posiekanego, podsmażonego lub podpieczonego czosnku (ja użyłam czosnku w płatkach)
Wszystkie składniki dodajemy do bigi i zagniatamy ciasto.
Powinno być dosyć luźne, ale nie lejące i nie klejące.
Ciasto powinno odchodzić od rąk i być sprężyste.
Robimy z niego kulę, smarujemy oliwą i zostawiamy do wysrośnięcia w temp. pokojowej przez 2 h.
Następnie dzielimy na 2 części i formujemy bochenki - ja zrobiłam okrągłe.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 h, do czasu aż podwoją swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st C.
Wyrośnięte bochenki nacinami i smarujemy oliwą, dzięki której będą potem złociste i lekko błyszczące.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-45 minut.
Po upieczeniu dobrze studzimy i dopiero potem kroimy.
Smacznego!!!!