nie chcac otwierac nowego watku zapytam tu choc strach,
w czym wyrastaja-odpoczywaja wasze chleby?nie rozumiem tego i poprzedniego Twojego posta.,Czemu strach? Zadalas pytanie co zrobic z bigą i odpowiedzialam, w czym rzecz?
moje wyrastaja w koszyczkach z www.mieszanki.pl jesli je pieke w formie bochenkow
a skąd bierzecie świezy rozmaryn. Moj doniczkowy zdechl i nei wiem, co z tym fantem zrobić
kupujemy drugi (jak nam zdycha pierwszy) 8)
Ostatnio widziałam wielkie doniczki z rozmarynem po 18 zeta.
Carbo - piękny miąższ i dziury, kształt trochę, rustykalny, ale - co tam. Trochę wprawy i już.
Spróbuj uformować okrągły bochenek - rozpłaszczasz ciasto na blacie i sklejasz wszystko pod spód, trochę tak, jak się lepi pączki albo bułeczki. I kładziesz na tym sklejeniu.
Następnym razem postaram się zrobić jakieś zdjęcie tego sklejania.
proszszsz![]()
tyle ze ono mi sie od blatu nie odkleji
Biga Reinharta powinna się dac kroić. Taka gąbka do krojenia.Dziękuję za tą poradę.
Jednak chyba trochę za dużo dodałam mąki żytniej razowej (3/4 szkl. w tych trzech podanych). Dlatego musiałam ciasto wlożyć do keksówek.
Wyszły dwa piękne chlebki. Ciekawe jak smakują? Już się nie moge doczekać aż wystygną.
![]()
![]()
Swoją drogą zastanawiam się jak przekladacie ciasto rosnące w koszyczku lub misce na blache?
A ja Ci smakuje ten chlebek, bo wyglada imponująco!Chlebek był pyszny szczególnie na kanapki z kiełbasą lub serkiem. I nawet przez przypadek zawieruszyła się piętka, która szczerstwiała, jednak mimo to mój chłopak zjadł ją z sałatką z pomidorów.
Lisko, ja dopiero zauważyłam, że Ty go pieczesz w o 30 st wyższej temperaturze- jaki to daje efekt?dobrywszystko chyba piekę już w tej temperaturze![]()
![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.