MÓJ ŚWIĄTECZNY PASZTET
70 dkg kg piersi indyka
70 dkg łopatki wieprzowej
70 dkg wołowiny
50 dkg boczku
40 dkg wątróbki drobiowej
3 garstki kaszy manny
1 szklanka oliwy
7 jajek
Przyprawy:
pieprz ziołowy
pieprz czarny mielony
pieprz biały mielony
chili
papryka słodka mielona
sól
łyżka jarzynki
gałka muszkatołowa
Mięsko gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (pod koniec gotowania dorzucamy wątróbkę).
Mielimy ugotowane mięso przez maszynkę 2 lub 3 razy.
Dodajemy: kaszę mannę, oliwę, jajka.
Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Gdyby się okazało, że masa jest za sucha dolewamy oliwy tak by masa była fajnie lepka.
Doprawiamy do smaku - ja robię ten pasztet nieco pikantniejszy - nie żałujmy mu też gałki muszkatołowej
Ważna informacja: pasztet podawany na zimno inaczej smakuje aniżeli ten na gorąco. W tym na gorąco czuć bardziej pikantność aniżeli w tym na zimno. Dlatego ja przyprawiam go pikantniej bo podaję go tylko na zimno... a na zimno nie czuć tak pikantności.
Wkładamy do wysmarowanej oliwą formy wierzch pasztetu wygładzamy i delikatnie smarujemy go oliwą oraz nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 45 minut (aż będzie lekko rumiany)

70 dkg kg piersi indyka
70 dkg łopatki wieprzowej
70 dkg wołowiny
50 dkg boczku
40 dkg wątróbki drobiowej
3 garstki kaszy manny
1 szklanka oliwy
7 jajek
Przyprawy:
pieprz ziołowy
pieprz czarny mielony
pieprz biały mielony
chili
papryka słodka mielona
sól
łyżka jarzynki
gałka muszkatołowa
Mięsko gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (pod koniec gotowania dorzucamy wątróbkę).
Mielimy ugotowane mięso przez maszynkę 2 lub 3 razy.
Dodajemy: kaszę mannę, oliwę, jajka.
Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.
Gdyby się okazało, że masa jest za sucha dolewamy oliwy tak by masa była fajnie lepka.
Doprawiamy do smaku - ja robię ten pasztet nieco pikantniejszy - nie żałujmy mu też gałki muszkatołowej
Ważna informacja: pasztet podawany na zimno inaczej smakuje aniżeli ten na gorąco. W tym na gorąco czuć bardziej pikantność aniżeli w tym na zimno. Dlatego ja przyprawiam go pikantniej bo podaję go tylko na zimno... a na zimno nie czuć tak pikantności.
Wkładamy do wysmarowanej oliwą formy wierzch pasztetu wygładzamy i delikatnie smarujemy go oliwą oraz nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 45 minut (aż będzie lekko rumiany)