- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Moja szarlotka.
Kruche ciasto:
450 g maki zwyklej (mozna pol na pol z krupczatka)
szczypta soli
220g bardzo zimnego masla (lub 120g masla i 100g smalcu (lub bialego roslinnego tluszczu)
kilka lyzek lodowatej wody (5-6)
oczywiscie mozna dodac cukier
Make polaczyc z sola, dodac tluszcz, szybko wyrobic...wyrabiam rekoma, szybko, tworzac drobniutkie czasteczki, przypominajace kruszonke. Skrapiam (rowno) lodowata woda i nozem, o zaokraglonym czubku, mieszam calosc tak dlugo, az czasteczki zaczna do siebie przylegac i tworzyc wieksze grudki. Zimna reka formuje kule. Wyrabiam kilka sekund, ciasto ma byc gladkie, zawiajam w folie i schladzam, im dluzej tym lepiej...
Masa jablkowa:
1 kg jablek do gotowania (uzywam Bramley, ale moga byc inne kwasne)
kilka lyzek ciemnego cukru np. Muscovado
kilka lyzek cukru trzcinowego
2 lyzeczki wody
pokrojone w gruba "koche" jablka przesmazam z cukrem, staram sie aby nie wszytkie zamienily sie w mus. Studze.
Blaszke (flan, tart tin) wyklejam ciastem, ktore nakluwam kilkakrotnie widelcem, zakrywam papierem, wsypuje fasolke ceramiczna (mozna zwykla fasole), i pieke 15 min w 200 C. Nastepnie zdejmuje fasole i papier i dopiekam kolejne 5-10 min. Na wystudzone lekko ciasto wykladam mase jablkowa. Na wierzchu ukladam kilka paskow z kruchego ciasta i pieke przez kolejne 20-25 min, az ciasto ladnie zbrazowieje. Po wyjeciu z piekarnika, posypuje obficie cukrem pudrem. Smacznego! <!--emoid
--><!--endemo-->
Kruche ciasto:
450 g maki zwyklej (mozna pol na pol z krupczatka)
szczypta soli
220g bardzo zimnego masla (lub 120g masla i 100g smalcu (lub bialego roslinnego tluszczu)
kilka lyzek lodowatej wody (5-6)
oczywiscie mozna dodac cukier
Make polaczyc z sola, dodac tluszcz, szybko wyrobic...wyrabiam rekoma, szybko, tworzac drobniutkie czasteczki, przypominajace kruszonke. Skrapiam (rowno) lodowata woda i nozem, o zaokraglonym czubku, mieszam calosc tak dlugo, az czasteczki zaczna do siebie przylegac i tworzyc wieksze grudki. Zimna reka formuje kule. Wyrabiam kilka sekund, ciasto ma byc gladkie, zawiajam w folie i schladzam, im dluzej tym lepiej...
Masa jablkowa:
1 kg jablek do gotowania (uzywam Bramley, ale moga byc inne kwasne)
kilka lyzek ciemnego cukru np. Muscovado
kilka lyzek cukru trzcinowego
2 lyzeczki wody
pokrojone w gruba "koche" jablka przesmazam z cukrem, staram sie aby nie wszytkie zamienily sie w mus. Studze.
Blaszke (flan, tart tin) wyklejam ciastem, ktore nakluwam kilkakrotnie widelcem, zakrywam papierem, wsypuje fasolke ceramiczna (mozna zwykla fasole), i pieke 15 min w 200 C. Nastepnie zdejmuje fasole i papier i dopiekam kolejne 5-10 min. Na wystudzone lekko ciasto wykladam mase jablkowa. Na wierzchu ukladam kilka paskow z kruchego ciasta i pieke przez kolejne 20-25 min, az ciasto ladnie zbrazowieje. Po wyjeciu z piekarnika, posypuje obficie cukrem pudrem. Smacznego! <!--emoid

Ostatnią edycję dokonał moderator: