Monastyrska izba

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Krystyna9 @ 12 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=943928Alu, i powiem Ci, że wart pracy i czasu ten "pałac" Pyszne jest
icon_mrgreen.gif
wiesz widać ,że wart
lecker.gif
lecker.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Ależ piękny ten tort!

Mam nalewkę śliwkową, a do Starachowic nie aż tak znowu daleko ;) ;)

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Z samej stolicy województwa
icon_cool.gif
icon_wink.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Doruśka @ 12 Feb 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=943908Krystyno, tylko ja kupuje śmietanę do ubijania i ona jest rzadka . stąd moje pytanie
Czyli kupujesz taką w kartoniku. Ale "do ubijania" czyli 30 lub 36 % sa tez gęste np. z Piatnicy w kubku i ona jest baaaaardzo gęsta, gęściejsza niz 18 % a po ubiciu jej struktura jest także inna, sztywniejsza, gestsza niż struktura śmietany ubitej z płynu (takiej z kartonika).

Ostatnią edycję dokonał moderator:

olgaaa

Member
Maj 23, 2007
31
0
0
zamierzam jutro robic to cudo i z zwiazku z tym mam pytanie odnosnie tych rulonikow, bo nie wiem czy dobrze rozumiem. Czy zdanie "Końce ruloników dobrze zacisnąć" oznacza ze te "rurki" mają byc zamkniete z obu stron czy po prostu chodzi o to zeby dobrze skleic ten 'grzbiet' a konce maja pozostac otwarte jak np przy rurkach z kremem?
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
I jedno i drugie. Końce rurek mają być zamknięte, a brzeg (wzdłuż rurki), też dobrze jest skleić. W moich, ciasto zachodziło tak więcej i nie przyłożyłam się do sklejenia dokładnego tych długich boków. Dwie rurki "dzięki" temu, trochę się rozlazły

olgaaa

Member
Maj 23, 2007
31
0
0
ok, dziekuje pieknie za odpowiedz:) tak wlasnie myslalam ze moze chodzic i o to i o to
icon_smile.gif

jutro zabieram sie do roboty, postaram sie wstawic zdjecia:) mam nadzieje ze smak bedzie boski
icon_mrgreen.gif

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Jakis czas temu skusiłam sie na zrobienie tego ciasta, aczkolwiek jakoś nie zebrałam do wpisania opinii. Polecam zrobić max. ilośc rurek. Wg mnie nie moga być za grube. Najlepsze są cienkie warstwy ciasta. Wisnie - ja użyłam mrożonych, bo nigdzie nie mogłam kupić w syropie. To niezbyt dobry pomysł. Powinny być słodkie. Dobrze dodać suszone. Wzbogaci to smak nadzienia. Śmietany uzyłam połowę w stosunku do podanej w przepisie. Wystarczyło. Ciasto warte zrobienia, oryginalne, ale jednak bardzo pracochłonne.

olgaaa

Member
Maj 23, 2007
31
0
0
No więc po zrobieniu tego ciekawego ciasta musze przyznac ze faktycznie jest pyszne:) i jakze efektowne. Ja zrobilam 10rurek bo sie spieszylam ale i tak wyszly kruche, tylko ze pieklam je troche dluzej, jakos 35-40minut. Uzylam wiśni ze sloika z lidla (2 sloiki poszly prawie cale) no i zalalam gesta smietana 18% a wiec mialam wersje dietetyczna
icon_smile.gif
Generalnie polecam kazdemu ten przepis:) Walory estetyczne i smakowe bezcenne:) Poszło u mnie w chyba w 2 godziny, sama zjadlam 1/3
icon_mrgreen.gif

moje zdjecie strasznie kiepskie ale coz, przynajmniej jest dowod ze zrobilam
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• PICT0866.JPG
    PICT0866.JPG
    565.4 KB · Wyświetleń: 0

krropka

Member
Lut 27, 2009
23
0
0
mam pytanie do tych którzy jedli lub robili ten tort - chciałabym wykorzystać przepis, ale zrobić go po swojemu, tzn. zamiast wiśni dać jakiś krem/maskę w klimacie orzechowo-toffii-karmelowe (coś w ten deseń). Jak to się będzie smakowo komponowało z resztą ciasta?

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
i jeszcze mi sie przypomniało- bo przekopałam internet za tym ciastem, w większosci przepisów do śmietany do przekąłdania, używano żelatyny, ja również , bo bałam się,że mi ta śmietana wpowypływa.

olgaaa

Member
Maj 23, 2007
31
0
0
oj wydaje mi sie ze dla 20 to raczej nie starczy. na moim zdjeciu widac ile tego mi wyszlo (na zdjeciu widac jakos polowe calosci).

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ja upiekłam z trochę innego przepisu , ale mi wystarczyło, miałam dwa ciasta o długości 30 cm.i dodałam żelatyny do śmietany, a mimo to troche się rozpadało ciasto.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy