przepyszne muffinki napisane tu przeze mnie (mam nadzieje że to legalne) ze specjalną dedykacją dla świeżo upieczonych
posiadaczek formy muffinkowej- Joanki i jej Mamy
2 2/3 szkl. mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 szkl. cukru
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
1 szkl. mleka2/3 szkl. oleju
1 1/2 szkl. jagód (jak mrożone to nie rozmrażac)
3 łyżki masła stopionego
1/2 szkl. cukru
Rozgrzać piekarnik do 200 st, foremki do muffinów posmarować masłem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki. Jajka rozbełtać, dodać do nich mleko i olej, dodać do suchych składników i tylko wymieszać do momentu gdy masy zaczną się łączyć. Wsypac jagody i bardzo lekko i krótko wymieszac. Przełożyć masę do przygotowanych foremek. Piec ok 20 min, aż będą pięknie rumiane, sprawdzić patyczkiem- powinien byc suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremkach na 2 min, wyjmować po jednej, moczyć górę w rozpuszczonym maśle i potem leciutko obtoczyć w cukrze (są równie smaczne bez tego).
2 2/3 szkl. mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 szkl. cukru
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
1 szkl. mleka2/3 szkl. oleju
1 1/2 szkl. jagód (jak mrożone to nie rozmrażac)
3 łyżki masła stopionego
1/2 szkl. cukru
Rozgrzać piekarnik do 200 st, foremki do muffinów posmarować masłem. Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki. Jajka rozbełtać, dodać do nich mleko i olej, dodać do suchych składników i tylko wymieszać do momentu gdy masy zaczną się łączyć. Wsypac jagody i bardzo lekko i krótko wymieszac. Przełożyć masę do przygotowanych foremek. Piec ok 20 min, aż będą pięknie rumiane, sprawdzić patyczkiem- powinien byc suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremkach na 2 min, wyjmować po jednej, moczyć górę w rozpuszczonym maśle i potem leciutko obtoczyć w cukrze (są równie smaczne bez tego).