- Wrz 13, 2004
- 2,992
- 0
- 0
Przepis bazowy pochodzi z internetu, niestety autora nie pamiętam
Muffiny pomarańczowe
Składniki
(w nawiasach składniki dla MM-owców na zdjęciu moja wersja MM)
125 g masła, (100g margaryny Kasi)
1 pomarańcza,
3 jajka,
200 g cukru, (120 g fruktozy)
190 g mąki, (mąka pp)
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 ml mleka (można dać maślankę)
Masło rozpuścić i ostudzić. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, masło, sok z pomarańczy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych skłądników. Foremki wysmarować masłem i rozłożyć ciasto.
Piec ok. 15-20 min w 180°C. Wystudzić w formie, po ostudzeniu posmarować rozpuszczona gorzką czekoladą, ostatnio nie miałam czekolady więc zrobiłam polewę z margaryny, kakao i fruktozy
z tej porcji wychodzi 12 sztuk (blaszka z Ikei)
Muffiny pomarańczowe
Składniki
(w nawiasach składniki dla MM-owców na zdjęciu moja wersja MM)
125 g masła, (100g margaryny Kasi)
1 pomarańcza,
3 jajka,
200 g cukru, (120 g fruktozy)
190 g mąki, (mąka pp)
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
100 ml mleka (można dać maślankę)
Masło rozpuścić i ostudzić. Z pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mleko, masło, sok z pomarańczy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do mokrych skłądników. Foremki wysmarować masłem i rozłożyć ciasto.
Piec ok. 15-20 min w 180°C. Wystudzić w formie, po ostudzeniu posmarować rozpuszczona gorzką czekoladą, ostatnio nie miałam czekolady więc zrobiłam polewę z margaryny, kakao i fruktozy
z tej porcji wychodzi 12 sztuk (blaszka z Ikei)
Ostatnią edycję dokonał moderator: