Muffinki z budyniową niespodzianką

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Muffinki wychodzą naprawdę niepowtarzalne w smaku.
Ciasto jest pulchne, mięciutkie a po ugryzieniu muffinka miesza się smak ciasta, budyniu i roztopionej mlecznej czekolady - wrażenia smakowe są nie do opisania
mniam.gif

1. Najpier ugotować budyń waniliowy. Chodzi o to, żeby budyń troszkę przestygnął, ale nie musi być całkiem zimny.
Budyń ugotować w proporcjach: 1 budyń (taki na 500 ml mleka) ugotować z około połową mleka (czyli 250-300 ml mleka) - budyń ma być gęsty.
2. Przepis na Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
szczypta soli
150 g masła lub margaryny
160 g cukru
170 ml mleka
2 jaja
3. Wykonanie:
Masło roztopić i rozpuścić w nim cukier - ostudzić. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i sól. W małej misce wymieszać jajka z mlekiem. Do suchych składników dodać mleko z jajami i masło z cukrem - połączyć, ale nie mieszać długo. Ciasto ma być grudkowate. Wlewać ciasto na dno foremek, tak na wysokość ok. 1 cm - najlepiej wylewa się z miski z dziubkiem. Następnie nakładać łyżką masę budyniową - podzielić budyń tak do foremek, żeby wykorzystać go do końca. Na każdą porcję ciasta z budyniem nakładać po 1 dużej kostce mlecznej czekolady - jeśli są małe kosteczki, to nakładać po dwie sztuki. Dalej przykrywać muffinki pozostałym ciastem - wylewamy ciasto tak, żeby przykryło wszystko. Foremki nasmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą, muffinki po upieczeniu idealnie wychodzą z foremek, nic się nie przykleja.
Ja troszkę się bałam, że przepełnię foremki i nieco ciasta mi pozostało, ale następnym razem wykorzystam całe ciasto do końca. Spokojnie można wlewać ciasto do maksymalnej wysokości foremek. Ciasto super wyrasta i na pewno nic nie ucieknie z foremek. Z pozostałego ciasta zrobiłam kilka miniaturkowym muffinków - w foremkach o średnicy 4 cm i wysokości 2 cm.
A oto fotki mojego dzieła oraz pokazujące sposób wykonania:

muffbudyn1.jpg
muffbudyn2.jpg
muffbudyn3.jpg
muffbudyn4.jpg
muffbudyn5.jpg

A to są muffinki krasnoludkowe, idealne na dziecięce przyjęcie. Do każdego muffinka włożyłam po kosteczce czekolady:
muffbudyn7.jpg
muffbudyn8.jpg

jeszcze jedno zbliżenie - i wcale nie jestem złośliwa
icon_mrgreen.gif

muffbudyn6.jpg
 

Załączniki

  • muffbudyn1.jpg
    muffbudyn1.jpg
    60 KB · Wyświetleń: 2
  • muffbudyn2.jpg
    muffbudyn2.jpg
    62.7 KB · Wyświetleń: 2
  • muffbudyn3.jpg
    muffbudyn3.jpg
    102 KB · Wyświetleń: 2
  • muffbudyn4.jpg
    muffbudyn4.jpg
    91.7 KB · Wyświetleń: 2
  • muffbudyn5.jpg
    muffbudyn5.jpg
    123.7 KB · Wyświetleń: 2
  • muffbudyn6.jpg
    muffbudyn6.jpg
    64.3 KB · Wyświetleń: 2
  • muffbudyn7.jpg
    muffbudyn7.jpg
    71.1 KB · Wyświetleń: 2
  • muffbudyn8.jpg
    muffbudyn8.jpg
    46.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Brzmi naprawdę przepysznie
icon_lol.gif
mniam.gif
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Smak sama sprawdzę
fiesgrins.gif
Póki co zdjęcia wywołały u mnie splot żołądka w supełek i przez ciebie musiałam zjeść czekoladową pralinkę
icon_lol.gif

Jak te mufinki znajduą się na liście twojej diety cud, to ja biorę przepis w ciemno na całą dietę
icon_lol.gif
daumen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Wyglądaja cudnie, już wyobrażam sobie ten smak...mmm
mniam.gif
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Akulka @ 1 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=573871Smak sama sprawdzę
fiesgrins.gif
Póki co zdjęcia wywołały u mnie splot żołądka w supełek i przez ciebie musiałam zjeść czekoladową pralinkę
icon_lol.gif

Jak te mufinki znajduą się na liście twojej diety cud, to ja biorę przepis w ciemno na całą dietę
icon_lol.gif
daumen.gif
A masz, to za tą dzisiejszą domową pizzę
icon_mrgreen.gif
Na liście mojej diety same takie smakowite danka, więc po co mam sobie głowę zawracać inną dietą
icon_razz.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,699
0
0
Boski patent. A gdyby tak z czekoladowym budyniem? Tylko co ja zrobię z taką ilością? 12 muffinów Czh nie zje
icon_neutral.gif
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Zrobione - przepyszne
icon_smile.gif

Tylko że - uważam że budyń na 300 ml mleka jest zbyt gęsty - następnym razem ugotuję w 400 i dam tylko proszek do pieczenia - z sody już zrezygnuję bo wg mnie za dużo tego - wyczuwałam smak a nie lubię jak czuć spulchniacze.
Ale patent rzeczywiście boski
mniam.gif


Acha - napełniałam do pełnej wysokości i jednak z 2 mufinek popłynęło mi ciasto poza blaszkę, bo rosną dziwnie tak - jak przykrywki od weków
icon_lol.gif
rozlewały się po wierzchu.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Cinka @ 10 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=579800Zrobione - przepyszne
icon_smile.gif

Ale patent rzeczywiście boski
mniam.gif
Bardzo się cieszę, że muffinki smakowały
icon_razz.gif
Budyń można zrobić według uznania, ja się bałam żeby nie był za rzadki i zrobiłam z połowy mleka, tak jak robię do masy tortowej.
Teraz na spód dam więcej ciasta, tak ok. 2 cm a na górę resztę i wtedy ładnie pójdą w górę. W tych maleńkich foremkach ślicznie wyrosły do góry, więc lepiej dać więcej ciasta na dole, a mniej na samej górze - tak myślę. Najważniejsze jednak, że ciasto jest w środku leciutkie i na drugi dzień smakują też super, chociaż na ciepło to poezja jak dla mnie
icon_smile.gif
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
0
Rzeczywiście przepyszne! Uwielbiam czekolade i budyń, a połaczenie ich z muffinka to niebo w gębie. Dałam jedynie mniej cukru, ok 120g, budyn zrobilam na 400ml mleka i zrezygnowalam z sody, dalam tylko proszek. I wyrosły rewelacyjnie, tak tez smakowaly
icon_mrgreen.gif
dziekuje za przepis
icon_smile.gif