Muffiny jagodowe
1/2 kostki masla (temperatura pokojowa)
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
2 1/2 szklanki jagod
Rozgrzac piekarnik do 190 st.C. Posmarowac maslem foremke do mufifnow.
1/2 szklanki jagod rozetrzec w miseczce na miazge.
Maslo utrzec na gladka mase, dodac cukier i ubic az bedzie lekka i puszysta. Dodac jajka, po jednym.
Make, proszek do pieczenia i sol przesiac razem, dodawac do utartej masy na przemian z mlekiem - nie ubijac za dlugo, tylko do momentu kiedy skladniki sie ladnie polacza. Dodac roztarte jagody i te pozostale w calosci tez - wymieszac. Wypelnic wglebienia muffinkowe, mozna wierzch posypac dodatkowym cukrem jak ktos lubi chrupiace wierzchy
. Piec okolo 25 minut, az beda ladnie zrumienione.
Z tej porcji wychodzi okolo 18 normalnej wiekosci muffinkow lub 10-12 wielkich.
1/2 kostki masla (temperatura pokojowa)
1 szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
2 1/2 szklanki jagod
Rozgrzac piekarnik do 190 st.C. Posmarowac maslem foremke do mufifnow.
1/2 szklanki jagod rozetrzec w miseczce na miazge.
Maslo utrzec na gladka mase, dodac cukier i ubic az bedzie lekka i puszysta. Dodac jajka, po jednym.
Make, proszek do pieczenia i sol przesiac razem, dodawac do utartej masy na przemian z mlekiem - nie ubijac za dlugo, tylko do momentu kiedy skladniki sie ladnie polacza. Dodac roztarte jagody i te pozostale w calosci tez - wymieszac. Wypelnic wglebienia muffinkowe, mozna wierzch posypac dodatkowym cukrem jak ktos lubi chrupiace wierzchy

Z tej porcji wychodzi okolo 18 normalnej wiekosci muffinkow lub 10-12 wielkich.
