Muffiny waniliowe z czekoladą

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Pierwowzorem tego przepisu są mufinki cappuccino z czekoladą wg sd_silver.Mnie jakoś smak kawowy w mufinkach nie pasuje ale może kiedys się skuszę :mrgreen: Poza tym to moje pierwsze mufinki wybrałam więc smak bardziej bezpieczny ;)

Mufinki waniliowe z czekoladą

Piekarnik nastawić na 190 stopni.Foremkę wysmarować rozpuszczonym masłem.

Rozpuścic 125 g masła,wlać do niego 1 szklankę mleka i dodać rozkłócone 1
jajko.
Pokroić dość drobno 3/4 tabliczki czekolady-ja dałam mleczną z
orzechami,akurat taka była w domu.

Wymieszać w misce:
2 szklanki maki
3/4 szklanki cukru-ja dałam brązowy jasny
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
1/4 łyzeczki soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Zrobić w tej mieszance dołek i wlać mokre składniki i wsypać
czekoladę.Wymieszać tylko do względnego połączenia się składników,nie mieszać
dokładnie i za długo bo mufinki się nie udadzą.
Piec ok.15-20 minut,aż lekko zbrązowieją albo aż patyczek wbity w mufinke
będzie suchy.Lekko ostudzić i wyjąć z foremki.

Po zjedzeniu stwierdzam że cukru można dać trochę mniej,chociaż może to wina czekolady mlecznej,można ją zastąpić deserową.

116988.jpg
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Widze, ze ona Ci zbytnio nie wyrosly. One tak maja, czy zwyczajnie mniejsza porcje ciasta wlewasz ?
Pytam, bo mi w poprzednim piekarniku gazowym wyrastaly, jak pieczarki, a w tym elektrycznym sa wlasnie takie, jak Twoje (mowie ogolnie o muffinach). Oczywiscie pieklam w tej samej blaszce muffinkowej.
icon_smile.gif
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Być może dlatego są niewyrośnięte bo zmniejszyłam trochę ilość proszku do pieczenia,nie lubię dawać dużo proszku.Ale nie wyszły zakalcowate wcale,takie trochę zbite i ciężkawe ale bez zakalca
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Zrobilam.
icon_smile.gif

Ale z rospedu z maslanka ;) zamiast mleka i rodzynkami zamiast czekolady. Sa fajnie mokre w srodku !
Ladnie urosly, jednak aby w moich 'dziurkach' wyrosly ladne, duze muffiny, musze nastepnym razem wziac poltorej porcji, albo nawet i podwojnie.
Czesc zostala do jutra, spia w puszce. Mysle, ze nie straca walorow jutro
icon_smile.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
zrobilam... dzieci mowia ze sa pyszne
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
12 sztuk mi z tego przepisu wyjdzie
icon_question.gif
 

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
Dziunia - muffinki extra! Cały dom przepełnił wczoraj aromat wanilii. Szkoda tylko, że nie zrobiłam żadnego zdjęcia, ale wszystko poszło zanim jeszcze wystygło. Zrobiłam je trochę w swojej wersji, bo zamiast stopionego masła dałam pół szklanki oleju. Wrzuciłam też do środka to co znalazłam w domu, czyli kawałek czekolady białej, trochę mlecznej z orzechami i pół wafelka Prince Polo Classic. Aha, mnie wyrosły ogromniaste!
Podsumowując:
- zalety - piękny zapach w domu, smak nie do opisania,
- wady - jakoś mają dziwną moc znikania (zaczarowane?)
 

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
pyszności, właśnie wcinam, niebo!!!!!! a jaki zapach........ mmmmmm tylko grzeszyć
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif


zapraszam
icon_smile.gif
jeśli macie ochotę
icon_smile.gif


P1060507.JPG
 

Załączniki

  • P1060507.JPG
    P1060507.JPG
    79.2 KB · Wyświetleń: 1

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Pyszne, z dzisiejszego rzutu
muffiny1.jpgmuffiny.jpg
 

Załączniki

  • muffiny.jpg
    muffiny.jpg
    311.1 KB · Wyświetleń: 1
  • muffiny1.jpg
    muffiny1.jpg
    63.3 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator: